Η Ναυτική Βάση την οποία ετοιμάζει η Τουρκία στην περιοχή της Καρπασίας συνοδεύεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από «Ναυτική Ομάδα Ταχείας Κρούσης», που θα αποτελείται από σκάφη επιφανείας και θα αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα στην περιοχή μας. Όπως προστίθεται: «Από τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόκειται για προκεχωρημένο σταθμό που θέλει να εξασφαλίσει τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της νοτιοανατολικής πτέρυγας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’».
Διάθεση μέσων… και διπλωματικές κινήσεις
Εκτός των πλοίων επιφανείας (από πυραυλακάτους ώς κορβέτες, φρεγάτες, drones θαλάσσης), στη Βάση της Καρπασίας, οι Τούρκοι προγραμματίζουν να στήσουν ραντάρ, αισθητήρες, πυραυλικά συστήματα και άλλα σύγχρονα μέσα συλλογής πληροφοριών για την επιτήρηση των θαλασσών και του εναέριου χώρου σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Επειδή η Τουρκία διαθέτει τα μέσα, μπορεί να αποπερατώσει τη ναυτική Βάση στην Καρπασία, ακόμη και σε διάστημα δύο ετών, οπότε θα αλλάξει ακόμη περισσότερο η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι διαγράφεται άπαξ και διά παντός η περίπτωση επιστροφής της Χερσονήσου της Καρπασίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Για την αποφυγή νέων τετελεσμένων, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει σε διπλωματικές κινήσεις διεθνώς, καταγγέλλοντας τη νέα επιθετική ενέργεια της Άγκυρας, η οποία δεν στρέφεται μόνο σε βάρος της Κύπρου, αλλά και σε βάρος γειτονικών λαών και κρατών.
Οι στρατηγικές επιπτώσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πήγες, η τουρκική Ναυτική Βάση στην Καρπασία:
Σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο
Η μελλοντική Ναυτική Βάση στην Καρπασία έχει άμεση σχέση με τις οδούς των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Η ενίσχυση της Άγκυρας μέσω Κύπρου και δη της Καρπασίας συνδέεται με τον συμμαχικό ρόλο που έχει η Τουρκία με τη Μόσχα στη Συρία, αλλά και με τα θέματα της ενέργειας και μάλιστα του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου. Όμως, αυτές οι τουρκικές κινήσεις στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αλλά και της Συρίας, αφού η Άγκυρα θέλει την πλήρη κυριαρχία της μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στην κούρσα των ανταγωνισμών μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων η ενίσχυση της Τουρκίας προκαλεί ανησυχίες και κόστος, τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στο Κάιρο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επενδύει ενόψει εκλογών στα θέματα της ασφάλειας σε σχέση με την Ελλάδα, την οποία εμφανίζει ως απειλή για τη χώρα του μέσω των νησιών του Αιγαίου. Και απαιτεί την αποστρατιωτικοποίησή τους, για να μπορεί να εκμηδενίσει την πρώτη γραμμή αμύνης της Ελλάδας και το αποτρεπτικό νησιωτικό ναρκοπέδιο, που σχηματίζεται εκ των πραγμάτων έναντι των απειλών του τουρκικού στόλου. Έτσι προσδοκά να μεταφέρει την πρώτη γραμμή ελληνικής άμυνας έξω από την Εύβοια και στην Αθήνα. Η κυριαρχία της Άγκυρας είναι ήδη εμπεδωμένη στην περιοχή της Κύπρου, λόγω της έλλειψης από τη δική μας πλευρά, καθώς και από την Ελλάδα αεροναυτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο ή άλλων συμμαχικών όπως της Γαλλίας, η οποία έχει δείξει τη σαφή της πρόθεση να ελέγχει τον αεροναυτικό άξονα από το Σουέζ ώς το Γιβραλτάρ. Επί τούτου, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα και τη Λευκωσία στρατηγικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εδραιωθεί μια στρατιωτική συμμαχία με το Παρίσι, που ενδεχομένως να πρέπει να συνοδευτεί με ναυτικές υποδομές από πλευράς Κύπρου.
Τα τετελεσμένα…
Η κίνηση της Τουρκίας με τη Ναυτική Βάση στην Καρπασία δημιουργεί νέα τετελεσμένα:
Η απουσία ναυτικών υποδομών
Η απουσία ναυτικών στρατιωτικών υποδομών από την Κύπρο και ελληνικής μόνιμης παρουσίας αποδυναμώνει, όχι μόνο την αποτρεπτική ικανότητα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας στο ενιαίο μέτωπο, όπως η Άγκυρα το καθορίζει από τη Θράκη ώς τη μεγαλόνησο. Και το εκδηλώνει στη στρατηγική της για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Η τουρκική πολιτική δεν είναι θεωρητική, αλλά αποτυπώνεται στην πράξη μέσω της αλματώδους αναβάθμισης της πολεμικής της βιομηχανίας και κινήσεων όπως αυτές στο Καστελόριζο, στο λοιπό Αιγαίο, έξω από την Κρήτη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και στην Καρπασία. Η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα της πρόθεσής της για συνεχή ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων και της κούρσας των εξοπλισμών στη βάση μιας αναθεωρητικής στρατηγικής. Η πολεμική ρητορική του Ερντογάν, που έχει ως κύριους πολιτικούς σπόνσορες τους Κεμαλιστές, ξύπνησε την Αθήνα, η οποία αντιλήφθηκε ότι το ανισοζύγιο δυνάμεων με την Τουρκία τροφοδοτεί την απειλή και τις κρίσεις, αυξάνοντας ταυτοχρόνως τις πιθανότητες για την Άγκυρα να κερδίζει διά της σκιάς της ισχύος της. Στη Λευκωσία έχουν γίνει κάποια βήματα στον τομέα των εξοπλισμών, που δεν είναι όμως τέτοια ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπάρχει επαρκής ασφάλεια. Συμβαίνει δε αυτό, διότι δεν υπάρχει συγκροτημένη αποτρεπτική στρατηγική με την Ελλάδα στη βάση ενός ενιαίου σχεδιασμού με ειλημμένες εκ των προτέρων αποφάσεις για κοινούς τρόπους ενεργείας σε περίπτωση κρίσης.
Στοιχεία εναλλακτικής στρατηγικής
Η Τουρκία επιβάλλει μια επιθετική στρατηγική, η οποία θα πρέπει να απαντηθεί με σειρά διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων, όπως είναι μεταξύ άλλων:
Δημιουργία ευθυνών…
Θα ήταν δυνατό να γραφτούν άλλες τόσες προτάσεις ενταγμένες σε μια νέα στρατηγική, για να μπει φρένο στην τουρκική απειλή. Αυτές είναι αρκετές για όσους των υποψηφίων Προέδρων επιθυμούν να τις μελετήσουν και να τις αφομοιώσουν. Βεβαίως, δεν ζούμε με ψευδαισθήσεις, διότι επί του παρόντος δείχνουν αγκιστρωμένοι στην πεπατημένη αποτυχημένη πολιτική του παρελθόντος. Ερώτημα: Έχουν όμως σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα; Αυτό θέλουμε να προλάβουμε: Τα χειρότερα. Αλλά και κάτι άλλο: Αφαιρούμε το άλλοθι ότι δεν υπάρχουν προτάσεις εναλλακτικής επιλογής και σχέδια Β ή Γ. Και εγείρουμε θέμα από τώρα ανάληψης ευθυνών…
Η Ναυτική Βάση που προγραμματίζουν να φτιάξουν οι Τούρκοι στην Καρπασία μειώνει την απόσταση δράσης από το στρατηγικό σημείο του Σουέζ και προσφέρει δυνατότητα ελέγχου επί του στρατηγικού άξονα προς το Τσεϊχάν, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Τουρκίας. Ταυτοχρόνως βοηθά την Άγκυρα: 1. Να συμμετέχει στον έλεγχο των τριών βασικών θαλάσσιων οδών από το Σουέζ προς την περιοχή της Λιβύης και από εκεί στο Γιβραλτάρ, προς το Αιγαίο και από εκεί προς τα Δαρδανέλλια, την Κωνσταντινούπολη και τη Μαύρη Θάλασσα και προς το Τσεϊχάν. Είναι, δε, εμφανής η ασπίδα που μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία σε συνεννόηση με τη Ρωσία και δη με τη Βάση στην Ταρτούς για να διασφαλίσει το Τσεϊχάν ως ύψιστο στρατηγικό χώρο. Συν του γεγονός ότι από τα παράλια της Συρία θα ήταν δυνατό μελλοντικά να απολήξουν αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου. Με το μπλε χρώμα αποτυπώνονται τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» και με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή η εμβέλεια των τουρκικών drones «Μπαϊρακτάρ».
*Δρ των Διεθνών Σχέσεων
Σημερινή
Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας!
Έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς την εγγραφή σας στο Newsletter μας.
elora.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}
Μ.Η.Τ. 242040