x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Βενεζουέλα: Τι κρύβει το «άνοιγμα» Μαδούρο στις ΗΠΑ

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι «απόλυτα έτοιμη» να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που διακόπηκαν το 2019, δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

«Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη, απόλυτα έτοιμη, να κατευθυνθεί προς διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, διπλωματικών, προξενικών, πολιτικών, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όσες άλλες μπορεί να ακολουθήσουν», είπε ο κ. Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον γάλλο δημοσιογράφο Ιγκνάσιο Ραμονέ και στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο διέκοψε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ το 2019, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Στην προσπάθειά της να επιτύχει την εκδίωξη του κ. Μαδούρο από την εξουσία, η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ομοβροντίες κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Αν και ο αμερικανός νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει επισήμως να μην αναγνωρίζει τον κ. Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, κρίνοντας ότι εξελέγη με «απάτη» στις εκλογές του 2018 από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, η πετρελαϊκή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε το 2022 απεσταλμένους στο Καράκας για διαπραγματεύσεις, ενώ χαλάρωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας έπειτα από κάποια πρόοδο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, επιτρέποντας ιδίως στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron να δραστηριοποιηθεί στο κράτος της Λατινικής Αμερικής καταρχήν τους επόμενους έξι μήνες.

 

 «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο, για σχέσεις με σεβασμό, κι ελπίζω πως μια αχτίδα φωτός θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της βόρειας Αμερικής να γυρίσουν σελίδα, να αφήσουν κατά μέρος την εξτρεμιστική πολιτική και να υιοθετήσουν πιο πραγματιστικές πολιτικές έναντι της Βενεζουέλας», είπε ο κ. Μαδούρο.
 
Τι κρύβουν όμως αυτές οι δηλώσεις του μέχρι πρότινος ορκισμένου αριστερού πολέμιου των ΗΠΑ;
 
Μα φυσικά, τη διεξαγωγή μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Ένα σκληρό πόκερ παίζεται στο παρασκήνιο αναφορικά με τους όρους μιας πιθανής συνθηκολόγησης ΗΠΑ- Βενεζουέλας.
Πάντα αυτές οι επαφές ξεκινούν σε επίπεδο μυστικής διπλωματίας ώστε να προχωρήσουν, σε δομημένο διάλογο αν οριστικοποιηθεί η βάση των συζητήσεων.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ακόμη ότι «τα πράγματα προχωράνε καλά» με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ότι διεξάγεται «διαρκής διάλογος» με τον επικεφαλής της διπλωματίας των 27, τον Τζουζέπ Μπορέλ.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software