x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«Θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» - Τι κρύβουν οι τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Χώρας μας την τελευταία περίοδο, όχι μόνο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά επιπλέον αυτή διέπεται και από συγκεκριμένες βασικές αρχές με σκοπούς, την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, την άσκηση πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, την διαπόμπευση της Χώρας μας διεθνώς, την αποστέρηση των ελληνικών εξωτερικών ερεισμάτων και τη «θυματοποίηση» της Τουρκίας, ώστε η Ελλάδα να εμφανίζεται ως η επιτιθέμενη πλευρά.

Πρωταγωνιστής αλλά και «συντηρητής» αυτού του επιθετικού ρητορικού σκηνικού είναι ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί πολύ ακραίο λόγο επαναλαμβάνοντας απειλητικά τη γνωστή φράση, «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτή, αποτελεί πλέον (για την Ελλάδα) οριστική τουρκική Αρχή και δεν ανακαλείται.

Νέα τουρκική στρατηγική ή ψυχολογική επιχείρηση εναντίον της Χώρας μας;

Η Τουρκία από το 2018 και μετά, έχει θεσμοθετήσει ένα νέο Αμυντικό Δόγμα. Από ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας (1923), το τουρκικό Αμυντικό Δόγμα ήταν «Αποτρεπτικό», ενώ πλέον έχει υιοθετηθεί το Δόγμα του «Προληπτικού Πλήγματος». Σύμφωνα με αυτό, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) εξουσιοδοτούνται πλέον να εκτελούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και εκτός συνόρων κάθε φορά που η Άγκυρα κρίνει ότι υφίσταται απειλή εναντίον της. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο Δόγμα αφού η Άγκυρα μπορεί να δικαιολογεί και αυτονομιμοποιείται να πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις σε εδαφικές επικράτειες ξένων χωρών επικαλούμενη «αυθαίρετα» εχθρική απειλή. Αυτό εξάλλου έχει πράξει η Τουρκία και στις περιπτώσεις του Ιράκ και της Συρίας, με αποτέλεσμα να κατέχει και να διατηρεί πλέον μεγάλες εδαφικές περιοχές από τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος με τη φράση αυτή η οποία εμπεριέχει τα στοιχεία του αιφνιδιασμού και της νυχτερινής ενέργειας, δεν προσθέτει κάτι νέο στην τουρκική στρατηγική σε μία πιθανή στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Χώρας μας, αλλά την χρησιμοποιεί στη βάση της εφαρμογής ενός καλοσχεδιασμένου τουρκικού Σχεδίου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων με σκοπό την τρομοκράτηση της ελληνικής πλευράς.

Επιχειρησιακή δυνατότητα;

Ακόμη και ένα «προληπτικό πλήγμα» της Άγκυρας στη βάση του προαναφερόμενου τουρκικού Δόγματος εναντίον της Χώρας μας, δεν είναι δυνατό να γίνει με εφαρμογή της θεώρησης της φράσης «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά», αφού απαιτείται μία περίοδος έντασης – κρίσης καθώς και προετοιμασίας της διεθνούς κοινής γνώμης ώστε μία τουρκική επιχείρηση να τύχει της απαραίτητης «νομιμοποίησης», απομειώνοντας έτσι αν όχι εξαλείφοντας εντελώς το στοιχείο του αιφνιδιασμού που θέλει να «μπολιάσει στη σκέψη μας» η τουρκική πλευρά.

Αυτό προβλέπουν εξάλλου και τα σενάρια των στρατιωτικών ασκήσεων των ΤΕΔ, δηλαδή νομιμοποιητική προετοιμασία κάθε στρατιωτικής ενέργειας με σκοπό τη μείωση κάθε ξένης αντίδρασης. Αυτή η νομιμοποίηση της επιθετικής ενέργειας απασχολεί την Άγκυρα ειδικότερα για πιθανή επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας, αφού η Χώρα μας είναι μέλος σημαντικών Οργανισμών της Δύσης και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με πολλές και σημαντικές χώρες.

Επίσης, η Τουρκία δεν μπορεί σε εφαρμογή της φράσης αυτής να επιχειρήσει αιφνιδιαστικά εναντίον της Ελλάδας, καθώς έχει μεταφέρει πολλές χερσαίες δυνάμεις από τις περιοχές των μετώπων Έβρου και Αιγαίου σε Ιράκ και Συρία, με αποτέλεσμα να έχει απωλέσει τη δυνατότητα του αιφνιδιασμού, αφού σε μία πιθανή πολεμική ελληνοτουρκική σύρραξη όπως διατυμπανίζει ο Ρ. Τ. Ερντογάν, θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ώστε οι Μονάδες αυτές να επιστρέψουν στις μητρικές τους Μονάδες στην Ανατολική Θράκη (1η Στρατιά) και στην περιοχή του Αιγαίου (Στρατιά Αιγαίου).

Πέραν των προαναφερόμενων παραγόντων αδυναμίας της τουρκικής πλευράς να πετύχει τον αιφνιδιασμό και να εφαρμόσει το «ερντογανικό δόγμα» της νυχτερινής ξαφνικής επίθεσης, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκπαιδευμένες και έχουν ετοιμότητα αντιμετώπισης κάθε τουρκικής επιθετικής ενέργειας ακόμη και νυχτερινής.

Ψυχολογική επιχείρηση;

Η φράση «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά», έχει επινοηθεί από τους συμβούλους του Ερντογάν για λόγους άσκησης ψυχολογικής πίεσης και προπαγάνδας, με σκοπό την τρομοκράτηση της ελληνικής πλευράς και δεν είναι δυνατό να τύχει επιχειρησιακή εφαρμογή και εκμετάλλευση. Κάθε αναπαραγωγή από την πλευρά μας εξυπηρετεί του αντικειμενικούς σκοπούς του τουρκικού Σχεδίου για Επιχειρήσεις Επιρροής εναντίον της Χώρας μας.

Η μόνη επιχειρησιακή διάσταση που θα μπορούσε να αποδοθεί στη φράση αυτή και θα πρέπει να αποφευχθεί από την πλευρά μας, έχει σχέση με τον εξαναγκασμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, με αποτέλεσμα την κόπωση και την εκδήλωση μειωμένων αντανακλαστικών όταν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα.

Διαφορά στην τουρκική από την ελληνική στρατιωτική σκέψη

Η φράση αυτή του Τούρκου Προέδρου δεν αποτελεί νέα τουρκική στρατηγική εναντίον της Ελλάδας αλλά βασικό στοιχείο της τουρκικής τακτικής αντίληψης χρησιμοποίησης του νυχτερινού πλιάτσικου (χτυπώ και φεύγω) από εμφανίσεως των Τούρκων στην παγκόσμια ιστορία.

Η διαφορά στην αντίληψη  των Τούρκων για νυχτερινή αιφνιδιαστική επιδρομή σε σχέση με την ελληνική αντίληψη της καθαρής νίκης, έρχεται από μία σημαντική λεπτομέρεια της δικής μας ιστορίας και συγκεκριμένα από τη νίκη του ελληνικού στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μάχη των Γαυγαμήλων την 01 Οκτωβρίου 331 π.Χ., όπου την προηγούμενη νύχτα οι στρατηγοί του αντιλαμβανόμενοι ότι η μάχη την ημέρα θα ήταν άνιση λόγω του πολυάριθμου περσικού στρατού, του πρότειναν νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση, με τον ίδιο να αρνείται απαντώντας, «Δεν θα κλέψω τη νίκη», προτιμώντας μία καθαρή νίκη την οποία πέτυχε την επομένη με το φως της ημέρας, κατανικώντας τον περσικό στρατό και διαλύοντας την περσική αυτοκρατορία.

  • Δημοσιεύεται, παράλληλα, στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

ΠΗΓΗ



e-genius.gr ...intelligent web software