x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ελληνοτουρικά: Όλα τα σενάρια για τα οποία προετοιμάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Έως τώρα η Τουρκική ενόχληση περιορίζεται σε επίπεδο λεκτικών απειλών αλλά και στη λυσσαλέα προσπάθεια της Άγκυρας να φέρει την Τρίπολη σε ευθεία σύγκρουση με την Αθήνα.

 
Και ενώ συνεχίζονται οι Τουρκικές προκλήσεις, συνοδεία και προστασία  πλοίου υψηλής επιχειρησιακής αξίας είναι ένα από τα σενάρια στα οποία θα εκπαιδευτεί ο Στόλος κατά τη διάρκεια της μεγάλης άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ» η οποία άρχισε από τα ξημερώματα. Πλοίου όπως το Sanco Swift το οποίο από τις 8 Νοεμβρίου πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες Νοτιοδυτικά της Κρήτης και έχει ήδη προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Την ώρα που η Τουρκία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να σύρει τη Λιβύη σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα με αφορμή τη δήθεν παραβίαση της Λιβυκής ΑΟΖ από το ερευνητικό οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Ναυτικό Επιτελείο λαμβάνουν τα μέτρα τους. Και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο ακόμα και για την περίπτωση εμπλοκής του Τουρκικού στόλου σε ρόλο ‘’μισθοφόρου’’ συνεργάτη της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης. Άλλωστε πολεμικά πλοία της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε μόνιμη βάση ανοιχτά της Τρίπολης ενώ έχουν μετατρέψει σε μικρή ναυτική βάση τμήμα του λιμανιού της πόλης.
 
 
 

Έως τώρα η Τουρκική ενόχληση περιορίζεται σε επίπεδο λεκτικών απειλών αλλά και στη λυσσαλέα προσπάθεια της Άγκυρας να φέρει την Τρίπολη σε ευθεία σύγκρουση με την Αθήνα.Αλλά και η περιοχή των έως τώρα ερευνών του σεισμογραφικού σκάφους δεν επιτρέπει στη Λιβύη την παραμικρή αμφισβήτηση στο δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί τα Κυριαρχικά της Δικαιώματα. Όμως η επέκταση της περιοχής ερευνών Νότια έως και τη μέση γραμμή η οποία ορίζεται από τις Λιβυκές ακτές έως τη Γαύδο ίσως αλλάξει τα δεδομένα και εκεί ποντάρει η Άγκυρα.

 

 

 

 

Τα σενάρια της «ΑΣΤΡΑΠΗΣ» στην προκειμένη περίπτωση για ευνόητους λόγους δεν αφορούν την περιοχή των ερευνών αλλά επικεντρώνονται στο Μυρτώο αλλά και στο Κρητικό πέλαγος Βόρεια της Κρήτης όπου θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και πραγματικά πυρά τόσο εναντίον στόχων επιφανείας όσο και αντιαεροπορικά έναντι ανεμούριου που θα μεταφέρεται από αεροσκάφος. Και όσο το Sanco Swift συνεχίζει ανενόχλητο τις σεισμογραφικές του έρευνες «σαρώνοντας» τον βυθό με τα 14 καλώδια που απλώνει σε μήκος έως και 12 χιλιόμετρα τόσο ο Ελληνικός Στόλος θα παραμένει μακριά μεν αλλά σε πλήρη επιφυλακή. Πάντα έτοιμος να σπεύσει και να σχηματίσει «ασπίδα» ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό σκάφος. Ενώ ταυτόχρονα τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας από την «φωλιά» της Σούδας σε ελάχιστο χρόνο θα μπορούν να απλώσουν τα φτερά τους πάνω από την Ελληνική αρμάδα. Με τους γείτονες να γνωρίζουν καλά ότι σε ενδεχόμενη προσπάθεια πρόκλησης κρίσης στην περιοχή όλα τα δεδομένα είναι σε βάρος τους. Με πρώτο αυτό της εγγύτητας από τα Ελληνικά αεροδρόμια και λιμάνια που διαθέτει η Κρήτη, το ‘’αεροπλανοφόρο’’ της Ανατολικής Μεσογείου.Αλλά και της πλήρους νομιμοποίησης που έχει η Αθήνα να διεξάγει έρευνες μόλις μια ‘’ανάσα’’ από το μεγαλύτερο νησί της και πολύ μακριά από τις Τουρκικές ακτές.

Επιπλέον η Άγκυρα γνωρίζει καλά ότι οποιαδήποτε ενέργεια έναντι του Sanco Swift το οποίο ερευνά για λογαριασμό του Αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ. Και με δεδομένο ότι η ναυτική παρουσία της υπερδύναμης στη Μεσόγειο είναι πανίσχυρη με αεροπλανοφόρο και μεγάλο αριθμό καταδρομικών, αντιτορπιλικών και υποβρυχίων κάθε προσπάθεια παρενόχλησης του ερευνητικού θα έχει για την Τουρκία εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

 

Όμως ο Ελληνικός Στόλος δεν θα περιοριστεί σε αυτά τα σενάρια όσο εξελίσσεται η «ΑΣΤΡΑΠΗ»  καθώς ο σχεδιασμός του Αρχηγείου προβλέπει τόσο βολές τορπίλης από υποβρύχια κατά στόχου επιφανείας αλλά και βολές τορπίλης από τα ελικόπτερα Sea Hawk S-70 κατά υποβρυχίου. Από τις πρώτες πρωινές ώρες όταν μεγάλος αριθμός Μονάδων επιφανείας, φρεγατών,ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων, αρματαγωγών, πλοίων γενικής υποστήριξης  αλλά και υποβρυχίων άρχισε να βγαίνει από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας εξελίσσονται συνεχώς τακτικά και τεχνικά σενάρια. Και όπως πάντα οι Μονάδες του Στόλου χωρίζονται σε φίλιες και «εχθρικές» δυνάμεις και εφαρμόζουν σχέδια και τακτικές. Σενάρια ναυτικής αποτροπής αλλά και ναυτικού αποκλεισμού ή άρσης ναυτικού αποκλεισμού αποτελούν αντικείμενα πάνω στα οποία θα εκπαιδευτούν τα Ελληνικά πληρώματα έως και τις 3 Δεκεμβρίου όταν θα ολοκληρωθεί η «ΑΣΤΡΑΠΗ».
 
 

Επιπλέον βασικό αντικείμενο της άσκησης θα είναι και ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος στον οποίο ο Στόλος κατά τη διάρκεια της κρίσης το καλοκαίρι του 2020 έδειξε τα «δόντια« του. Όταν κατάφερε  να εγκλωβίσει και να «σκάσει» τα Τουρκικά υποβρύχια στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ όσα επιχείρησαν να κινηθούν στο Κεντρικό Αιγαίο και να προσεγγίσουν τις Ελληνικές ακτές έζησαν κυριολεκτικά εφιαλτικές ώρες που έφτασαν έως και την εικονική προσβολή.

 Ο αντιαεροπορικός πόλεμος αποτελεί ένα ακόμη αντικείμενο στο οποίο θα εκπαιδευτούν τα πλοία που συμμετέχουν στην «ΑΣΤΡΑΠΗ» ενώ ρόλο σε μια σειρά από σενάρια της άσκησης θα έχουν και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου.

 
ΠΗΓΗ: Newpost.gr


e-genius.gr ...intelligent web software