Μια σημαντική εφημερίδα της Γερμανίας, ο Der Spiegel δημοσίευσε ένα εμπιστευτικό έγγραφο στρατηγικής που διέρρευσε και αποκαλύπτει ότι ο στρατός της χώρας προετοιμάζεται για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο γερμανικός στρατός, η Bundeswehr, έδωσε στη δημοσιότητα το μυστικό έγγραφο 68 σελίδων εσωτερικά τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Γενικός Επιθεωρητής Έμπερχαρντ Ζορν, προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση και πρότεινε σχέδια για μια μελλοντική ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει «υπαρξιακές» απειλές.
Το έγγραφο ξεκινά δηλώνοντας: «Ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι και πάλι πραγματικότητα». Προβλέπει ότι το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν μια σύγκρουση με τη Ρωσία στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Το Der Spiegel σημείωσε ότι το έγγραφο στρατηγικής τονίζει την ανάγκη για «αποτροπή».
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο γερμανικός στρατός έχει επικεντρωθεί σε μικρές, εξειδικευμένες μονάδες, αλλά αυτή η έκθεση λέει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση μεγάλων μονάδων που είναι πάντα έτοιμες για πόλεμο.
Το έγγραφο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Bundeswehr στο καρτέλ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά επίσης καθιστά σαφές ότι το Βερολίνο αρχίζει να εξετάζει τη δική του στρατηγική αυτονομία, ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον.
Το Der Spiegel συνόψισε το έγγραφο ως ένα περίγραμμα για μια «μεγα-μεταρρύθμιση» των ενόπλων δυνάμεων.
Η γερμανική εφημερίδα δεν έχει μεταφράσει το άρθρο στα αγγλικά και η εντυπωσιακή έκθεση δεν είχε σχεδόν καμία κάλυψη στον αγγλόφωνο τύπο.
Η Γερμανία σχεδιάζει να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος στρατιωτικός επενδυτής στον κόσμο
Ως μέλος του ΝΑΤΟ και ντε φάκτο ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο με αντιπροσώπους της Δύσης κατά της Ρωσίας που ξεκίνησε το 2014, όταν ένα πραξικόπημα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ανέτρεψε βίαια τη δημοκρατικά εκλεγμένη ουδέτερη κυβέρνηση της Ουκρανίας και εγκατέστησε ένα σθεναρά αντιρωσικό, φιλοδυτικό καθεστώς.
Αυτό το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα πυροδότησε έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η βία, η Γερμανία και η Γαλλία βοήθησαν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί τη συμφωνία Μινσκ ΙΙ με τη Ρωσία το 2015. Το Βερολίνο έπρεπε να εγγυηθεί ότι το Κίεβο εφάρμοζε τη συμφωνία, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε να το κάνει—και η Ουάσιγκτον την αποθάρρυνε να εκπληρώσει τις πολιτικές της υποχρεώσεις .
Η Γερμανία και η Γαλλία θεωρήθηκαν γενικά λιγότερο επιθετικές εναντίον της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κατάσταση άλλαξε εντελώς.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την κλιμάκωση του πολέμου με πληρεξούσιους ως «σημείο καμπής» για την Ευρώπη. Η κυβέρνησή του ξεκίνησε αμέσως την πρώτη ουσιαστική εκ νέου στρατιωτικοποίηση της χώρας από το τέλος του πρώτου ψυχρού πολέμου.
Ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα δημιουργήσει ένα «ειδικό ταμείο άμυνας» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον του ανερχόμενου γερμανικού στρατιωτικού προϋπολογισμού των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Τον Ιούνιο, το γερμανικό κοινοβούλιο, η Bundestag, ενέκρινε αυτό το ειδικό ταμείο.
Το Reuters ανέφερε ότι η Γερμανία σχεδιάζει να αφιερώσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2023, περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024 και τελικά σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.
Ο γερμανικός στρατός επεκτείνει τον ρόλο του στο ΝΑΤΟ
Με τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία να θερμαίνεται, η Γερμανία παίζει επίσης πιο ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ.
Οι New York Times ανέφεραν τον Ιούνιο ότι ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί βάσεις στη Γερμανία για να εκπαιδεύσει τα ουκρανικά στρατεύματα και η Γερμανία έγινε το σπίτι ενός πυρήνα συνασπισμού δυτικών στρατιωτών που σχεδίαζαν τον πόλεμο αντιπροσώπων στη Ρωσία:
«Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η 10η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων [ΗΠΑ] του Στρατού, η οποία πριν από τον πόλεμο εκπαίδευε Ουκρανούς καταδρομείς σε μια βάση στα δυτικά της χώρας, ίδρυσε αθόρυβα έναν πυρήνα σχεδιασμού στη Γερμανία για να συντονίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καταδρομείς και άλλα ουκρανικά στρατεύματα. Ο πυρήνας έχει πλέον αυξηθεί σε 20 έθνη».
Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία έστειλε περισσότερα στρατεύματα σε μια μόνιμη ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Τον Οκτώβριο, το Βερολίνο ξεκίνησε μια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 5.000 Γερμανοί στρατιώτες.
Η Γερμανία επαναστρατιωτικοποιείται με «ειδικό προϋπολογισμό» 100 δισ. ευρώ
Η επαναστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας είναι διακομματική και έχει την υποστήριξη τόσο της σημερινής κεντρώου, σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης όσο και της δεξιάς αντιπολίτευσης.
Το γερμανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης DW εξήγησε τον Ιούνιο:
«Η κυβέρνηση ένωσε τις δυνάμεις της με τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης για να αλλάξει το σύνταγμα και να επιτρέψει 100 δισεκατομμύρια ευρώ (107 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετο χρέος για την αναβάθμιση του στρατού – ένα άνευ προηγουμένου γεγονός στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας».