Skip to main content

ΠΟΙΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 3 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

Γράφει ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Στο παρασκήνιο του πολιτικού και διπλωματικού κόσμου πλανάται το ερώτημα για το ποιος τηλεφώνησε στις 3 το πρωΐ στον Έλληνα πρωθυπουργό, - όπως εμμέσως αποκάλυψε ο ίδιος, ως ρητορικό ερώτημα στο συνέδριο, και πώς συνέπεσε σχεδόν ταυτόχρονα την επομένη να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να αποσύρει τους Πάτριοτ από την Κάρπαθο και τον Έβρο! Αυτό σημαίνει, ότι ο Τραμπ δεν θα προχωρήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο Ιράν, οπότε δεν χρειάζεται η ελληνική επιφυλακή; Κι αν δεν συμβεί αυτό και μπούμε αύριο σε πολεμικές επιχειρήσεις και εντάσεις, θα ξαναστείλουμε τους Πάτριοτ στα νησιά; Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει!!! Κατά τα άλλα, οι λοιποί ασχολούνται με τον Πολάκη, την Καρυστιανού και τον Τσίπρα, ή με τις ερωτικές εξάψεις του Άδωνι και τις αντεγκλήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου!!! Έρημη Ελλάδα! Ή στραβός είν’ ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε!!!

Και επειδή ο γιαλός είναι μια χαρά στη θέση του, το βέβαιο είναι ότι στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά θέματα τα έχουμε κάνει μαντάρα. Μία σειρά από συμπτώσεις περιγράφουν τη δεινή θέση της διπλωματίας και της εξωτερικής μας πολιτικής στα εθνικά θέματα! Και τούτο γιατί τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν μεριμνήσαμε να έχουμε ένα μόνιμο εθνικό σχέδιο του προλαμβάνειν!

Το βασικό λάθος μας ήταν, ότι δεν χαράξαμε ξεχωριστή ειδική πολιτική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία και ακολουθήσαμε τη δυτική διπλωματική οδό του Διεθνούς Δικαίου το οποίο σήμερα είναι ανύπαρκτο και μόνο στα χαρτιά και στον προφορικό λόγο για να καλύπτουμε τις αβλεψίες, τα λάθη και τις απώλειες! Αν οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και οι ηγέτες μας διάβαζαν το “Στρατηγικό Βάθος” του Αχμέτ Νταβούτογλου και τη βιογραφία του Ερντογάν που έγραψα το 2012, θα ακολουθούσαν διαφορετική πολιτική και θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά την Τουρκία!

Η ιδρυτική συντροφιά, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Γκιούλ, Ερντογάν και Νταβούτογλου, από την πρώτη στιγμή συνέταξαν το δικό τους “ευαγγέλιο” ή αν θέλετε το δικό τους νέο “κοράνι” το οποίο εφάρμοσαν και εφαρμόζουν εδώ και 23 χρόνια με συνέπεια και κέρδη, ενώ οι δικοί μας πετάνε αετό!!!

Επιδιώκουν την επαναφορά των οθωμανικών βλέψεων, την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή ή παγκόσμια δύναμη και κυρίως την αντιμετώπιση των γειτονικών κρατών φιλικά μεν και αποδεχόμενη τα υπάρχοντα προβλήματα σαν να είναι προβλήματα των οθωμανικών βιλαετίων!!! Να πώς κουμπώνει στην προοπτική αυτή η Γαλάζια Πατρίδα, οι χάρτες με επέκταση των τουρκικών συνόρων και ο σχετικός νόμος που ψηφίζεται ως τον Ιούνιο που θα δίνει εξουσίες στον Σουλτάνο να διοικεί κατά το δοκούν και “νομίμως” την περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου!

Μα όλα αυτά λένε οι δικοί μας είναι εσωτερικές τουρκικές αποφάσεις της που δεν έχουν σχέση και δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο! Και πού το βλέπουν αυτό; Από τότε που ο Ερντογάν μέσα στην Αθήνα εξώθησε στο άκρο του καναπέ τον Προκόπη Παυλόπουλο, παραβιάζει συνεχώς τη συνθήκη της Λωζάνης στην Αρμενία, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Λιβύη! Είδατε κανείς να αντιδρά, όταν απροκάλυπτα ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία και ο Τραμπ στη Βενεζουέλα, στη Γάζα και στο Ιράν;

Στην άτακτη αυτή υποχώρηση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε επιτακτικά να προσφύγουμε αρμοδίως στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στη Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπιστεί η νέα πρόκληση της Άγκυρας που με τουρκικό νόμο πια επισημοποιεί τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας και την κυριαρχία πάνω στα νησιά και τις βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας όχι τα ελληνικά αλλά τα σύνορα της ΕΕ!!!

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για αποτελεσματική κίνηση στο θέμα αυτό - πέρα από αντιπολιτευτική πολιτική στον Μητσοτάκη - δεν έχει πρακτική σημασία γιατί ο Ερντογάν αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδίως της ΕΕ, αφού εκ προοιμίου γνωρίζει ότι οι μεγάλες και ισχυρές χώρες-κράτη της ΕΕ, έχουν στενές σχέσεις και συνεργασία με την Τουρκία που δύσκολα θα τις τινάξουν στον αέρα για να συνταχθούν με καταδικαστικές αποφάσεις της Ένωσης!

Βέβαια η απόσυρση των Πάτριοτ ικανοποίησε την Άγκυρα ως ένδειξη μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά παραμένει ακόμα το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών και η παραμονή των Μιράζ στην Κάρπαθο! Εκείνο πάντως που κάνει εντύπωση και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως στις αιτιάσεις της εξαιρεί τον Αϊ Στράτη σαν να μην υπάρχει στο χάρτη! Γιατί;

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, ότι η Τουρκία γνωρίζει πως έχει καθοριστεί από την Αμερική η πάγια θέση του νησιού να είναι η σταθερά των ΗΠΑ στο Αιγαίο έναντι της Τουρκίας! Για τον λόγο αυτό και ο Αϊ Στράτης δεν αναφέρεται πουθενά και ποτέ, σαν να μην υπάρχει! Γνωρίζουν επίσης οι Τούρκοι, ότι από το 1973 ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Αθήνα και προϊστάμενος 12 ακόμη περιφερειακών υπηρεσιών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής Τζέιμς Μέρεντιθ είχε εισηγηθεί τη δημιουργία μεγάλης αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο και τα Δωδεκάνησα, ως προτεταμένο κέντρο των Αμερικανών και ως εναλλακτικό συμπληρωματικό οχυρό μετά τη Σούδα, γιατί διέβλεπε τη δυστροπία των Κρητικών και την κόπωση που δέχονταν από την ύπαρξη των Αμερικανών στην Κρήτη! Τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν άμεσα καίτοι αργότερα ο πρεσβευτής στην Αθήνα το 2007-2010 Ντάνιελ Σπέκχαρντ προσπάθησε να τα προχωρήσει. Έτσι, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Άμυνας πληροφορηθείς συμπτωματικώς από ανθρώπους του στρατιωτικού καθεστώτος τα σχέδια αυτά, ήρθε σε επαφή με εκείνους που τα σχεδίασαν από ελληνικής πλευράς και τα προώθησε στους Αμερικανούς ομολόγους του! Επομένως η πρόσφατη τοποθέτηση των Πάτριοτ στην Κάρπαθο και στον Έβρο, δεν έγινε τυχαία, αλλά βάσει των αρχικών σχεδίων εγκατάστασης. Αυτά έμαθαν οι Τούρκοι και γι’ αυτό τους έπιασε πανικός μόλις είδαν τις πρόσφατες κινήσεις στα Δωδεκάνησα! Άλλωστε δεν ξεχνούν την επακούμβηση που έκανε στην τουρκική φρεγάτα ο κυβερνήτης Σαλιάρης στην κρίση του 20-22 και έστειλε το τουρκικό πολεμικό κατευθείαν στα ναυπηγεία της Σμύρνης για… επιδιόρθωση!!!

Οι μεγαλοστομίες του Γιώργου Γεραπετρίτη και η αφωνία του Νίκου Δένδια ενόψει των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, βεβαίως δεν είχαν απήχηση στο λαό γιατί πλέον δεν βλέπει να γίνεται τίποτα το ουσιαστικό ως προς την ασφάλεια των συνόρων μας, αφού ακόμα μετά από 10 μέρες δεν βγήκε μια επίσημη ανακοίνωση για την ανεύρεση τυχαία του ουκρανικού ντρόουν στη… Λευκάδα!

TAGS:
.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040