x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«There are bloody clashes throughout the island»: Αφιέρωμα του «The Sphere» στην Κύπρο – Νοέμβριος 1955

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στις 5 Νοεμβρίου του 1955 το περιοδικό «THE SPHERE» αφιερώνει δύο ολόκληρες σελίδες στην Κύπρο και τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου του έτους. Στο αφιέρωμα εντάσσει επτά φωτογραφίες, πέντε από την Κύπρο και δύο από την Αθήνα. Όλα αυτά κάτω από τον τίτλο «RIOTS OF CYPRUS» και τον υπότιτλο «…There are bloody clashes throughout the island when a Ban on celebrations is defied».

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι σύντομο και εύγλωττο:

«Νωρίς την περασμένη εβδομάδα ο Κυβερνήτης Σερ Τζων Χάρτινγκ δήλωσε ραδιοφωνικώς ότι αποφάσισε με θλίψη να απαγορεύσει όλους τους εορτασμούς για τις επετείους της εισόδου της Ελλάδος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου και της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας την επόμενη μέρα.

»Χιλιάδες Έλληνες της Κύπρου δεν υπάκουσαν στην απαγόρευση και η Παρασκευή ήταν από τις πιο αιματηρές ημέρες που γνώρισε η Κύπρος μέχρι τώρα.

»Στη Λευκωσία, στην Αμμόχωστο, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στη Μόρφου, στρατεύματα και αστυνομία ήταν αναγκασμένα να διαλύσουν διαδηλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και οι τραυματισμοί ήταν αρκετοί.

»Αργότερα ο Κυβερνήτης απέστειλε μήνυμα συγχαρητήριων στις δυνάμεις ασφαλείας για τις δεξιότητες και την αποφασιστικότητα με την οποία διεκπεραίωσαν τον δύσκολο σκοπό.

»Η βία, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, συνεχίστηκε σποραδικά αλλά σημειώθηκε το γεγονός ότι τα κηρύγματα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του πνευματικού ηγέτη, και του φλογερού Επισκόπου Κυπριανού της Κερύνειας ήταν ηπιότερα στον τόνο σε σύγκριση με αυτά των προηγούμενων εβδομάδων. Αυτό το γεγονός συνέπεσε με την αναχώρηση του Σερ Τζον Χάρτινγκ στο Λονδίνο για συνομιλίες και οδηγίες».

Η μεγάλη πανοραμική φωτογραφία από τις εντυπωσιακότερες της κυπριακής φωτοειδησιογραφίας φέρει τον τίτλο «TEAR GAS SCATTERS DEMONSTRATION IN NICOSIA». Οι διαδηλωτές μετακινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις μετά την έκρηξη των δακρυγόνων. Ήταν Παρασκευή 28 Οκτωβρίου του 1955. Δεκαπέντε χρόνια μετά το «ΟΧΙ» το ηρωικό και η σημαιοστολισμένη Λευκωσία ταξιδεύει μες στα δακρυγόνα με αυτή την φωτογραφία, πανοραμική άποψη της Πλατείας Μεταξά, σε όλα τα έντυπα της υφηλίου. Ταξιδεύει ο επαναστατημένος μικρός τόπος μαζί με την πληροφορία για επτά Βρετανούς και σχεδόν σαράντα Έλληνες Κύπριους τραυματίες…

Οι υπόλοιπες τέσσερις φωτογραφίες εικονογραφούν την επαναστατημένη Λευκωσία να συγκρούεται με το Staffordshire Regiment και την αποικιοκρατική αστυνομία. Μια αψυχολόγητη απαγόρευση για την έκφραση της αγωνιστικής ταυτότητας των Ελλήνων της Κύπρου οδήγησε στη μεγάλη σύγκρουση, όπως τεκμηριώνουν και οι φωτογραφίες.

289004100_5159102334207303_5590752393855564902_n.jpg

Δύο άλλα στιγμιότυπα εκδηλώσεων υπέρ της Κύπρου είναι από τις εκδηλώσεις των Αθηνών.

Με αυτό το δημοσίευμα ξεκινούμε την παρουσίαση της κάλυψης που επιχειρεί ο βρετανικός περιοδικός Τύπος, και ιδιαίτερα το «SPHERE», στην περίοδο της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης του Στρατάρχη Χάρτινγκ. Μιας αινιγματικής ακόμη προσωπικότητας στη σύγχρονη ιστορία του νησιού. Ένας σκληρός Κυβερνήτης της Κύπρου. Πολέμιος της επανάστασής μας για ελευθερία και Αυτοδιάθεση – Ένωση. Ένας Κυβερνήτης που ομολογούσε πως όταν έφτασε στην Κύπρο και για μεγάλη περίοδο δυσκολευόταν από την ΕΟΚΑ. Υποστηρίζοντας πως μόνο μετά την άφιξη πολλών ελικοπτέρων θα μπορέσει να αντιμετωπίζει τις συνεχείς ενέδρες της.

Ένα περιοδικό του Λονδίνου, μας ταξιδεύει σε καιρούς θυσιαστικού ήθους και έρωτος πατρίδος

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software