ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ!
Του Γιώργου Μιχαλόπουλου
Επειδή κάποιοι παραξενεύτηκαν με το πρωτοσέλιδο της Ε.Ω. που πρότεινε στα μέλη της βασιλικής οικογένειας να πάρουν το επίθετο Παλαιολόγος, αντί για το αμφίσημο Ντε Γκρες, τους ενημερώνω ότι ο Διάδοχος δεν θα ήταν ο πρώτος!
Και όχι δεν εννοώ τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, αλλά ένα εξέχον μέλος της ελληνικής δημοσιογραφικής οικογένειας του προηγούμενου αιώνα! Ο Παύλος Παλαιολόγος υπήρξε επί πολλές δεκαετίες σταθερός και εκλεκτός συνεργάτης των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη «Ελεύθερον Βήμα» και «Το Βήμα».
Γεννημένος το 1895 στην Κωνσταντινούπολη, ο Παλαιολόγος ήλθε σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Υπήρξε συντάκτης αθηναϊκών εφημερίδων από το 1915, ενώ η μακρόχρονη συνεργασία του με το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, αρχής γενομένης από το 1928, έμελλε να αφήσει το στίγμα της στην υψηλού επιπέδου ελληνική δημοσιογραφία.
Το πεδίο στο οποίο κατεξοχήν διακρίθηκε -μάλλον αρίστευσε- ο Παλαιολόγος υπήρξε το ιδιαίτερα απαιτητικό χρονογράφημα, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε πρύτανης του χρονογραφήματος.
Γράφοντας με ήρεμες, κοφτές φράσεις -όπως διαβάζουμε στο φύλλο του «Βήματος» που είχε κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου 1984, την επαύριον του θανάτου του Παλαιολόγου-, κατάφερνε να μαστιγώνει τους αναγνώστες του με πατρικό χέρι πραγματικού παιδαγωγού και να τους στρέφει την προσοχή σε αξίες που εκείνοι, χαμένοι συχνά στην τύρβη του τεχνικού πολιτισμού, έτειναν να λησμονούν ή να υποτιμούν.
Ήταν ένας δάσκαλος που δεν καμάρωσε ποτέ γι’ αυτό, αλλά που ίσως δεν έγραψε ποτέ κείμενο χωρίς παράδειγμα, χωρίς μάθημα ύφους και ήθους.
Δεν κάνω μαθήματα δημοσιογραφίας στον Πρίγκιπα Παύλο, αλλά μάλλον έχασε μια ιστορική ευκαιρία!