Skip to main content

2025 – Έτος προκλήσεων για την αναβάθμιση των ΕΔ σε όλα τα επίπεδα

| Επικαιρότητα

Η έλευση της Πρωτοχρονιας και του νέου έτους σηματοδοτεί μια νέα περίοδο όπου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να ανασχηματιστούν, συνεχίζοντας να παρέχουν αποτροπή και ασφάλεια για την προστασία της Εθνικής Κυριαρχίας σε χερσαία θαλάσσια και εναέρια σύνορα, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε πολλαπλές αποστολές ενισχυσης της διεθνούς σταθερότητας και ειρήνης στο εξωτερικό.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν μεταρυθμίσεις και απόκτηση νέων δυνατοτήτων ενώ  επιτακτική συνεχίζει να είναι η επίσπευση σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με την εξέυρεση λύσεων σε σειρά κύριων ζητημάτων που άπτονται της μέριμνας υπέρ του προσωπικού.

Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης

Είναι παραπάνω από προφανές οτι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων εντός του 2025 προκειμένου να πετύχει την αναβάθμιση των ελληνικών Ε.Δ σε επιχειρησιακό και τεχνολογικό επίπεδο. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής οτι ήδη μια σειρά εξοπλιστικά προγράμματα καθοριστικής σημασίας ολοκληρώνουν έναν ιδιαίτερα σημαντικο κύκλο αναβάθμισης των ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων. Μεταξύ αυτών των εξοπλιστικών περιλαμβάνεται η επιτυχής ολοκλήρωση παραλαβής και  εν συνεχεία πλήρους επιχειρησιακής αξιοποίησης 24 μαχητικών 4,5 γενιάς RAFALE F3R από τη Γαλλία, η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 83 μαχητικών F-16C/D Block 52+ και Advanced σε επίπεδο VIPER (ήδη έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός δύο Μοιρών με 24 μαχητικά στην 115ΠΜ στη Σούδα, σε συνδυασμό με την έναρξη παραδόσεων  των 10 νέων εκπαιδευτικών νέας γενιάς Μ-346 Master στην 124 ΠΕΑ στην Καλαμάτα. Αεροσκάφη που επιτέλους εισήγαγαν σε μια νέα εποχή την εκπαίδευση των νέων χειριστών της ΠΑ (μια απαίτηση που πρακτικά εκρεμούσε τα τελευταία 20 χρόνια!).

Η αναβάθμιση των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων που επισπεύθηκε και μετά την κρίση του 2020 (η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα όρια εμπόλεμης σύραξης), έδειξε ευθής αμέσως τα ευεργετικά αποτελέσματα της. Η γείτονα χώρα έδειξε με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα την οξύτατη δυσαρέσκεια της - η οποία έλαβε σχεδόν τα όρια “υστερικής αντίδρασης” - μέσω όλων των τουρκικών ΜΜΕ ακόμη και συστημικών! Εγχώριοι αμυντικοί αναλυτές αλλά και οι στρατιωτικοί κύκλοι της Τουρκίας κατέδειξαν με αγωνία την προφανή τεχνολογική και επιχειρησιακή υστέρηση τους, η οποία για πρώτη φορά μετέβαλλε το ισοζύγιο ισχύος πάνω από το Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας.

3

Ανατροπή στο αεροπορικό ισοζύγιο

Για μια σειρά λόγων η Τουρκική Αεροπορία η οποία υποφέρει σήμερα από χαμηλές διαθέσιμότητες στο στόλο μαχητικών F-16 και έλλειψη έμπειρων χειριστών, έμεινε πίσω σε σχέση με την ΠΑ, η οποία παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες εξακολουθεί να διατηρεί υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό με υψηλό ηθικό και επίπεδο αξιόμαχου. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη ταχύτατη ένταξη των RAFALE F3R και VIPER απλώς επειδείνωσαν την – ήδη - δυσμενή κατάσταση για τους Τούρκους στο αεροπορικό ισζύγιο δυνάμεων. Σε μια προσπάθεια αναστροφής των εντυπώσεων η Άγκυρα προέβαλε το ορόσημο της παρθενικής πτήσης του εγχώριου μαχητικού KAAN αλλά και του μη επανδρωμένου UCAV ΚΙZILEMA ως δέιγματα μιας επερχόμενης τουρκικής αεροπορικής υπεροχής, η οποία όμως αργεί σημαντικά από το να αποδόσει “καρπούς επί του πεδίου”. Και αυτό διότι απλούστατα πρόκειται για προγράμματα τα οποία είναι δεδομένο οτι θα απαιτήσουν σημαντική χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τεχνολογική ερεύνα  και ανάπτυξη προκειμένου να φτάσουν σε επίπεδο αρχικής επιχερησιακής ικανότητας. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί δεν αποκλείεται σύμφωνα με εκτιμήσεις να ξεπεράσει τη δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η Τουρκική Αεροπορία θα συνεχίσει να υστερεί σημαντικά στον αέρα έναντι της ΠΑ. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης που προέβλεπε την αγορά 40 νέων F-16C/D Block 70 σε συνδιασμό με 79 συλλογές αναβάθμισης υφιστάμενων Block 50 σε επίπεδο VIPER φαίνεται μέχρι στιγμής να ναυαγεί κυρίως λόγω κόστους αλλά και απροθυμίας μιας μεγάλης μερίδας της επιτροπής Άμυνας του Κογγρέσου των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια τέτοια προμήθεια – παρά το σημαντικό οικονομικό της μέγεθος – την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν οχι μόνο εμφανίζεται υπέρμαχος και προστάτης της Χεζπολάχ αλλά απειλεί ευθως αμερικανικά στρατιωτικά τμήματα που συνεργάζονται μαζί με Κούρδους στη Β. Συρία. Οι τελευταίοι ως γνωστόν έχουν για την Ουάσιγκτον ρόλο στρατηγικού συμμάχου εναντίον των ακραίων ισλαμιστών του ISIS.

2

Παράλληλα η Ελλάδα προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση προμήθειας 20 μαχητικών F-35A Lighnting II από τις ΗΠΑ τα οποία θα φέρουν την ΠΑ σε προτώγνωρο επίπεδο αεροπορικής ισχύος στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας. Με ικανότητες stealth και πρωτόγνωρη ικανότητα συλλογής πληροφοριών τα ελληνικά F-35A θα μπορούν όχι μόνο να πλήξουν καίρια επίγειους και εναέριους στόχους αλλά θα τροφοδοτούν με δεδομένα δάταξης πεδίου μάχης όλα τα υπόλοιπα μαχητικά μονάδες αεράμυνας καθώς και το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ). Βασικά προγράμματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν μέσα στο 2025 για την ΠΑ περιλαμβάνουν την παραγγελία οπλικών συστημάτων κρούσης για τα 20 F-35A καθώς και για τα 83 F-16V VIPER που ενδεχομένως θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο πακέτο το κόστος του οποίου αναμένεται να φτάσει το 1- 1,2δις ευρώ. Αυτό θα περιλαμβάνει βλήματα αέρος αέρος AIM-120C8  AIM-9X κατευθυνόμενα πυρομαχικά JDAM/JSOW εξελιγμένα βλήματα αντι ραντάρ AGM-88E AARGM και πιθανώς ακόμη βλήματα στρατηγικής κρούσης AGM-158B JASSM ER εμβέλειας 1000χλμ. Για τα τελευταία υπάρχουν οι – κατ αρχήν – διαβεβαιώσεις για διαθεσιμότητα προς την Ελλάδα οι οποίες φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν ενώ τυπικά εκκρεμεί και η υλοποίηση της εγκεκριμένης από τη Βουλή προμήθειας των Stand Off βλημάτων κρούσης αέρος εδάφους τύπου SPICE και RAMPAGE από το Ισραήλ επίσης για το στόλο των F-16.

Παράλληλα εξαιρετικά επείγουσας σημασίας είναι η δρομολόγηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 38 F-16C/D Block 50 σε επίπεδο VIPER που είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση της επιθυμητής οροφής της ΠΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψιστης σημασίας, προκειμένου να μην αφεθούν σε σταδιακή απαξίωση όπως συμβαίνει ήδη με τα παλαιότερα 32 F-16 Block 30 που αποκτήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 80..  Τα παραπάνω έχουν στόχο να επιτευχθεί η ομογενοποίηση του στόλου των F-16, τα οποία αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» του οπλοστασίου της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ήδη σύμφωνα με πληροφορείες εντός του 2025 αναμένεται από τις ΗΠΑ η επικαιροποιημένη απάντηση στο αίτημα εκσυγχρονισμού των 38 F-16C/D Block 50 σε επίπεδο VIPER το οποίο ελπίζεται οτι θα “συγκρατηθεί” στο ύψος των 800 εκ ώστε να παραμείνει εντός δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

4

Το νέο έτος ως ορόσημο αναβάθμισης του ΠΝ

Το 2025 θα είναι η χρονιά που το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει την πρώτη από τις 3 νέεςνφρεγάτες FDI-HN κλάσης “ΚΙΜΩΝ”. Αυτή τη στιγμή το ομόνυμο πλοίο της κλάσης η φρεγάτα “ΚΙΜΩΝ” F-601, βρίσκεται στα ναυπηγεία της κατασκευάστριας NAVAL GROUP στο Lorean της Γαλλίας όπου τοποθετείται ο εξοπλισμός ενώ παράλληλα εκτελούνται δοκιμές στα συστήματα πρόωσης και ενέργειας. Η έναρξη των δοκιμών αποδοχής θα ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μέχρι το καλοκαίρι ενώ το ελληνικό πρόγραμμα επωφελείται ήδη από ανάλογη διαδικασία για την πρώτη FDI του Γαλλικού Ναυτικού με την ονομασία “Admiral Ronarc” η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η εκπαίδευση του πρώτου πληρώματος του ΠΝ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν οτι πρόκειται για εξελιγμένες μονάδες επιφανείας με επίπεδο τεχνολογίας που δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα στο ΠΝ.

Οι εξελιγμένες φρεγάτες θα ενσωματώνουν προηγμένο ραντάρ διάταξης φάσης SEAFIRE με ικανότητα εγκλωβισμού στόχων επιφανείας και αέρος σε απόστασεις άνω των 350χλμ ενώ με 32 βλήματα ASTER 30 βεληνεκούς 120χλμ, οι FDI-HN θα εξασφαλίζουν απόλυτη ικανότητα αεράμυνας περιοχής στο Στόλο.  Εξαιρετικά προηγμένες θα είναι οι ικανότητες σε αντιμετώπιση ασύμετρων απειλών αλλά κυρίως στον ανθυποβρυχιακό αγώνα με κορυφαίο συνδυασμό σόναρ κύτους Kingklip εμβέλειας 25χλμ και συρρώμενης διάταξης μεταβλητού βάθους CAPTAS 4 το οποίο θα εντοπίζει υποβρύχιους στόχους σε απόστάσεις των 150χλμ από το πλοίο. Σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες τορπίλες MU-90 τα βλήματα MM-40 Block 3c Exocet και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R ROMEO, o ΚΙΜΩΝ (F-601) μαζί με τις φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ (F-602) και ΦΟΡΜΙΩΝ (F-603) που θα παραδοθούν εντός του 2026, θα είναι οι κορυφαίοι θηρευτές εχθρικών υποβρυχίων και μονάδων επιφανείας στο Αιγαίο!

Αναμφίβολα στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η Πατρίδα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, να διατηρήσουμε το αξιόμαχο, αλλά και να ενισχύσουμε το Στόλο. Η προσπάθεια αναμφισβήτητα δύσκολη, καθώς η χώρα μας αντιπαλεύει να ξεπεράσει μία οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση. Το ΠΝ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προωρήσει στην ανανέωση, αναβάθμιση και απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών. Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψιν οτι η Γαλλία θα παραλάβει την πρώτη FDI το προσεχές καλοκαίρι ενώ αμέσως μετά ακολουθούν στη γραμμή παραγωγής στα ναυπηγία της Λορεάν, οι παραδόσεις των ελληνικών πλοίων, (μετατοπίζοντας το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων της 2ης FDI για το Γαλλικό Ναυτικό το 2027 και της 3ης το 2028), εκτιμάται οτι τότε ακριβώς θα μπορούσε να παραδοθεί μια ακόμα «εξαγωγική» FDI, αν τοποθετηθεί παραγγελία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο “στοίχημα” σύμφωνα με πηγές στο Πολεμικό Ναυτικό που τονίζουν οτι υφίσταται απόλυτη ανάγκη για την απόκτηση και 4ης φρεγάτας FDI-HNβσε συνδυασμό με την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 4ων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ (ΥΔΡΑ – ΣΠΕΤΣΤΑΙ – ΨΑΡΑ - ΣΑΛΑΜΙΣ).

5

Όπως άλλωστε είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο  ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024 , με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών FDI- HN, με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων κλάσης 214HN, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, όπως και με τη μελλοντική συμμετοχή της Ελλάδας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια ναυπήγηση της νέας φρεγάτας κλάσης “CONSTELATION”, αλλά και με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας θα επιτευχθει η σταδιακή αναβάθμιση του ΠΝ.

Πάντως με δεδομένη την κρισιμότητα συμπλήρωσης ελλέιψεων και ανανέωσης κύριου υλικού σε όλες τις προαναφερθέντες κατηγορίες, είναι σαφές οτι ήδη ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας απέναντι στην κύρια απειλή, η οποία  για να αντιμετωπιστεί επαρκώς άπαιτεί την ανάληψη σοβαρού σχεδιασμού με μακροχρόνιο ορίζοντα και προγραμματισμό σε συνεργασία με την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία που θα εγγυηθεί την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παραγωγή και μετέπειτα υποστήριξη τους σε ορίζοντα 30ετίας..

 8

Το Πυροβολικό στο επίκεντρο της αναβάθμισης του ΕΣ

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την ανάπτυξη νέου αντιαεροπορικού “θόλου”προκειμένου να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν με επάρκεια έναντι οποιαδήποτε πιθανής απειλής κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της κρίσιμης επιχειρησιακής ικανότητας που πρέπει να αποκτήσουν οι ΕΔ, έγινε με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΕΘΑ. Ο σχεδιασμός του ελληνικού «Σιδερένιου Θόλου»φαίνεται να ακολουθεί  τα ισραηλινά πρότυπα προκειμένου η Ελλάδα να ενισχύσει τις  δυνατότητες αντιμετώπισης ευρέως φάσματος απειλών που ξεκινάνε από απλά βλήματα όλμων και μη επανδρωμένα drone και καταλήγουν σε βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του ΥΕΘΑ είναι να αξιοποιεί ήδη υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, ενώ προφανώς θα δημιουργηθούν πρόσθετα συστήματα.

Η λογική αυτή φυσικά έχει απόλυτη βάση καθώς ως αεράμυνα ορίζουμε μια διαστρωμάτωση ομόκεντρων κύκλων από συστήματα που παρέχουν ικανότητα αναχαίτισης εισερχόμενων εναέριων απειλών από πού μεγάλες αποστάσεις μέχρι αποστάσεις σε άμεση εγγύτητα. Το ισραηλινό σύστημα “SPIDER” αλλά και το “David Sling” φαίνεται να αποτελούν ήδη τις επικρατέστερες λύσεις, με δεδομένο οτι σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ που βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο. Αποδέκτης των συστημάτων αυτών θα είναι προφανώς ο ΕΣ ο οποίος επιζητά την αντικατάσταση τοσο των ρωσικής κατασκευής OSA-K και TOR M1 (σε επίπεδο προστασίας ΤΘ σχηματισμών) όσο και των HAWK για προστασία στρατηγικών θέσεων – αστικών κέντρων)  τα οποία αν και παραμένουν πλήρως επιχειρησιακά θα πρέπει επιτέλους να αντικατασταθούν από συστήματα νεότερης τεχνολογίας ικανά για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού από πολλαπλές απειλές.

9

Επιπλέον το ΠΒ φαίνεται οτι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του “πυραυλικού τοίχους” στο Αιγαίο, καθώς επιδιώκεται η υλοποίηση προμήθειας του συστήματος ΠΕΠ (Πολλαπλών Εκτοξευτών) PULS (Precise & Universal Launching System). Το σύστημα αυτό το όποίο θα είναι εποχούμενο επί τροχοφόρου οχήματος θα παρέχει μια ολοκληρωμένη και οικονομικά αποδοτική λύση ικανή να εκτοξεύει μη καθοδηγούμενους πυραύλους, πυρομαχικά ακριβείας και πυραύλους με διάφορες εμβέλειες. Συνολικά προβλέπεται η προμήθεια δυο πυροβολαρχιών,δηλαδή τουλάχιστον 36 εκτοξευτών που θα προσφέρουν υψηλή φονικότητα εναντί απειλών σε ξηρά αλλά και θάλασσα σε μεγάλες αποστάσεις ενώ αναζητάται και μια λύση χαμηλού κόστους για την διατήρηση σε υπηρεσία των ΠΕΠ MLRS αμερικανικής κατασκευής που είναι φορείς των βλημάτων εδάφους - εδάφους ATACMS. Από εκεί και πέρα ο ΕΣ έχει τρομακτικά πιεστικές ανάγκες σε οτι αφορά τη συντήρηση – ανάκτηση διαθεσιμότητας σε μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 και CH-47DG Chinook τα οποία είναι απαραίητητα για εκτέλεση αεροκίνησης σε νησιά του Αν. Αιγαίου παράλληλα με το χαμηλό κόστους πρόγραμμα αναβάθμισης των ηλεκτροοπτικών των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ ενώ τέλος εκρεμεί ήδη από το 2024, η έναρξη παραλαβών των προηγμένων βλημάτων SPIKE N-LOS που μάλλον επιρρεάστηκε από τις περσυνές εξελίξεις με την εκτενή εμπλοκή του Ισραήλ σε πολεμικές επιχειρήσεις σε Γάζα – Συρία και Ιράν.

11

Κυβερνοπόλεμος

 Το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή μας και με την τεχνολογία να εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς,καθορίζουν μέσα και τρόπους διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας προκειμένου να περάσουν σε μια νέα εποχή ιυοθετούν μια δέσμη τολμηρών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030” με στόχο να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους δίνοντας έμφαση στη διακλαδικότητα και την ευελιξία, την αξιοποίηση της εγχώριας καινοτομίας, την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. 

Ένα μέρος αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας εφαρμόζεται ήδη με τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο έχει ήδη αρχίσει να διασταυρώνει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ΕΔ με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Επιπλέον, μέσα στο νέο έτος, τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα ξεκινήσουν να χορηγούν διδακτορικά προγράμματα σπουδών, αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα και θα δώσουν τη δυνατότητα σε στελέχη να πραγματοποιήσουν μεταδιδακτορική έρευνα σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια. Το αποτέλεσμα αυτής της ακαδημαϊκής αναδιοργάνωσης θα έχει σταδιακά επιχειρησιακή απόληξη στην ποιότητα της στελέχωσης του Κοινού Σώματος Πληροφορικής που θεσπίστηκε το 2024 και των νέων δομών όπως ενδεικτικά των τμημάτων της Αναλυτικής Δεδομένων, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μονάδας 1864 για την Κυβερνοάμυνα και της Μονάδας 1912 για τις Διαστημικές Εφαρμογές που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία με καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή επιχειρησιακή δράση των ΕΔ σε περιόδους κρίσης και πολέμου.

Το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων»

Σε όλα τα παραπάνω συνδετικός κρίκος είναι το προσωπικό των ΕΔ το οποίο εγγυάται την αξιοποίηση τους για την παροχή αποτελεσματικής άμυνας και αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η απαίτηση για εξεύρεση κινήτρων προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστα φαινόμενα όσον αφορά την ομαλή τροφοδοσία νέων στελεχών από τις παραγωγωγικές σχολές αλλά και η “αναχαίτιση” του φαινομένου των παραιτήσεων σημαντικού αριθμού έμπειρων στελεχών των ΕΔ λόγω των χαμηλών α[ποδοχών σε σχέση με τις απαιτήσεις διαβίωβσης (ιδίως από τις τάξεις του ΠΝ) αποτελούν ΑΠΟΛΥΤΗ αναγκαιότητα από την Πολιτεία. Η πρόσφατη δρομολόγηση λύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης όπως η θέσπιση του επιδόματος επικινδυνότητας για τους ενστολούς δείχνει οτι το πρόβλημα έχει γίνει αντιληπτό αλλά οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να εξαντληθούν μέχρι εκεί. Σύμφωνα και με τοποθέτηση του ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου 2024 με τίτλο «Το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων» τονίστηκαν τα εξής:

Το επίκεντρο όμως αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οι καθημερινές ανάγκες του. Σε βάθος δεκαετίας επιδιώκουμε να κατασκευάσουμε περισσότερες από 4.000 κατοικίες, έτσι ώστε όποιο στέλεχος μετατίθεται η Πολιτεία να του χορηγεί ένα σπίτι για τις στεγαστικές του ανάγκες. Οι διαγωνισμοί για τις πρώτες χίλιες ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες. Για να το πετύχουμε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, προχωρούμε μέσα στο 2025 σε μια ριζική αναδιοργάνωση του τρόπου με τον οποίο αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία των Ένοπλων Δυνάμεων. Ακόμη, η αναδιοργάνωση των υγειονομικών δομών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα βελτιώσει τόσο το εργασιακό και μισθολογικό πλαίσιο των στελεχών του Υγειονομικού Σώματος όσο και σημαντικές πτυχές της παρεχόμενης φροντίδας υγείας των στελεχών και των οικογενειών τους. Οι αλλαγές αυτές είναι μόνο η αρχή. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Έχουμε καθήκον να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες τους. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε το έργο τους, να τους δώσουμε κίνητρα και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν την αποστολή τους. Η αγάπη τους για την Πατρίδα μας ενώνει. Η ακούραστη προσπάθεια τους μας χαλυβδώνει.»

TAGS:
.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040