x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αποκάλυψη: Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» εκπέμπει βοήθεια – Σε κίνδυνο ζωές Παιδιών!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Συνταρακτική είναι η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με την κατάσταση στο μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο στο ΕΣΥ.
Σε συνέχεια της επικοινωνίας με την πρόεδρου του συλλόγου κα. Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη, η οποία μας μετέφερε την τραγική κατάσταση που βιώνουν γονείς και γιατροί, προχωρούμε στην αυτούσια δημοσίευση μιας επιστολής που καλύπτει σε τρεις σελίδες 11 χρόνια:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Αρ. Μητρώου 29379

Δεστούνη 6 , 11143 Αθήνα. Τηλ: 6939392314, Fax: 2102010722
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.pedocardio.gr

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία»
δημιουργήθηκε άτυπα το 2011 και επισήμως το 2013, με σκοπό να στηρίξει, με κάθε τρόπο, τα παιδιά

που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους, δίνοντας μεγάλους αγώνες για την
προάσπιση, ενίοτε επαναλειτουργία και εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου
Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ στη χώρα μας, του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης
Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
ΣΥΓΓΕΝΏΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.)

Το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) είναι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο ΕΣΥ και το μόνο που λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το οποίο διαθέτει όλες τις Παιδιατρικές Ειδικότητες. Η παγκόσμια πρακτική, άλλωστε, είναι τα
Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα να λειτουργούν μέσα σε τεταρτοβάθμια Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Το ΕΚΑΣΚΑΠ δημιουργήθηκε ως Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο τη δεκαετία του 90 και συγκροτείτο από δύο Καρδιοχειρουργικά Τμήματα, Καρδιολογικό Τμήμα, Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα (τώρα δεν υπάρχει αυτόνομο) και Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα

 

Τον Οκτώβριο 2011 η Διοίκηση του Νοσ/μείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τη σύμφωνη γνώμη- εντολή του Διοικητή της 1 ης ΥΠΕ Αριστείδη Μουσιώνη και του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου έκλεισε αιφνίδια το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.. Η επίσημη αιτιολογία ήταν «αναβάθμιση του Κέντρου». Δύο μήνες πριν το κλείσιμο του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., δημοσιεύεται Κοινή Υπουργική Απόφαση Λοβέρδου- Σαχινίδη-Κουτρουμάνη (ΚΥΑ Υ4α/οικ. 85649/1-8-2011, ΦΕΚ Β’ 1702/1-8-2011ΦΕΚ Β& 1702/2011), με την οποία τριπλασιάζονται τα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ικανοποιώντας παλαιό αίτημα των ιδιωτικών κλινικών.

Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί και στο Ωνάσειο το 1997. Ακολούθησαν άλλα δύο ιδιωτικά Παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα στο «ΜΗΤΕΡΑ» (2007) και στο «ΙΑΣΩ» (2014).

Με το κλείσιμο του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., όλα τα καρδιολογικά – καρδιοχειρουργικά περιστατικά που ανέμεναν καρδιακό καθετηριασμό ή χειρουργείο στο «Αγία Σοφία», καθώς και κάθε νέο περιστατικό που ερχόταν στο Νοσοκομείο, παραπέμπονταν στο Ωνάσειο. Το Ωνάσειο (ΝΠΙΔ) επωφελήθηκε από τη γενναία αύξηση στα ασφαλιστικά πακέτα για χειρουργείο καρδιάς, που τον Αύγουστο 2011 είχε προσφέρει ο τότε Υπ.Υγείας κ. Λοβέρδος (πάνω από 20.000 ευρώ ανά επέμβαση). Όμως, για τα παιδιάχωρίς ασφάλιση, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, που είχαν κάποιες φορές ως τίμημα ακόμα και τη ζωή τους.

Λίγους μήνες αφότου έκλεισε το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. και με αφορμή θανάτους παιδιών, γονείς καρδιοπαθών παιδιών συνέστησαν τον «Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια “Η Αγία Σοφία”» και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με βασικό επιχείρημα ότι η διακοπή της λειτουργίας του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. συντέλεσε στο θάνατο καρδιοπαθών παιδιών, που ήταν ανασφάλιστα, αλλά και λόγω της έλλειψης παιδιατρικών ειδικοτήτων και μονάδων νεογνών στο Ωνάσειο, με αποτέλεσμα να μετακινούνται από το Ωνάσειο στα Νοσοκομεία Παίδων για αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλημάτων και παθήσεών τους.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας το 2012 χαρακτήρισε «επιτακτική» την επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του «Αγία Σοφία» και έστειλε εξώδικο στον Υπουργό Υγείας. Μαζί με τους γονείς συντάχθηκε κι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η ΕΙΝΑΠ, ΙΣΠ, ΟΕΝΓΕ και άλλοι φορείς.

Μετά από 20 μήνες αγώνων του Συλλόγου Γονέων και ιατρικών φορέων, τον Ιούνιο 2013, ο Υπ. Υγείας κ. Λυκουρέντζος αναθεώρησε το κλείσιμο του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., το οποίο εξυπηρετούσε ανασφάλιστες και οικονομικά αδύναμες οικογένειες, όταν πια είχαν ήδη χαθεί αρκετές παιδικές ζωές και έτσι ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Κέντρου. Όμως, έκτοτε το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.υπολειτουργεί και το προσωπικό του διαρκώς μειώνεται, με αποτέλεσμα να μην επωφελούνται, όπως θα έπρεπε, από τις υπηρεσίες του οι μικροί καρδιοπαθείς ασθενείς.

Τον Σεπτέμβριο 2019, με το πρόσχημα της ανακαίνισης των θαλάμων της Καρδιολογικής κλινικής, η Διοίκηση αποφάσισε να κλείσει (για ασφάλεια!) την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, χωρίς την οποία δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία καρδιάς ούτε καρδιακοί καθετηριασμοί. Σε όλες τις προηγούμενες ανακαινίσεις στο «Αγία Σοφία» ή το Α. Κυριακού» καμία κλινική δεν έκλεισε όσο ανακαινιζόταν, απλώς μεταφερόταν αλλού. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες γονέων, δόθηκε άλλος χώρος για να λειτουργήσει η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, χωρίς, όμως, να μπορούν να γίνουν βαρειά χειρουργεία καρδιάς.

Τον Μάρτιο 2020, κι ενώ η ξενοδοχειακού τύπου ανακαίνιση στο Καρδιολογική κλινική ολοκληρώθηκε, η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα ΔΕΝ παραδόθηκε σε λειτουργία για τα καρδιοπαθή παιδιά, αλλά «επιτάχθηκε» για να αποτελέσει “Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για Covid-19”, παρόλο που υπήρχαν άλλοι κατάλληλοι χώροι διαθέσιμοι! ΄Ετσι, καταλύθηκε εντελώς όλη η λειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθεί λίστα αναμονής παιδιών για χειρουργεία καρδιάς, τη στιγμή που ο σωστός χρόνος πραγματοποίησης του χειρουργείου είναι σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του χειρουργείου.
Το ΩΚΚ ανέλαβε την υποχρέωση να πραγματοποιεί δωρεάν τα χειρουργεία παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση, γιατί ένα Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι πολύ κρίσιμο να λειτουργεί μέσα σε Νοσοκομείο Παίδων.Υπάρχουν νεογνά σε κρίσιμη κατάσταση, που πρέπει να παρακολουθούνται σε ΜΕΘ Νεογνών Παιδιατρικού Νοσοκομείου με Παιδοκαρδιοχειρουργική κάλυψη, διότι μπορεί να χρειαστούν ανά πάσα στιγμή καρδιοχειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν νεογνά με συγγενείς καρδιοπάθειες, που συνοδεύονται και από συγγενείς ανωμαλίες άλλων συστημάτων και οργάνων, και χρειάζονται συνδρομή πολλών άλλων Παιδιατρικών ειδικοτήτων. Μετά το χειρουργείο τα καρδιοπαθή παιδιά χρειάζονται αρκετά συχνά μακρά νοσηλεία, για εβδομάδες ή και μήνες, την οποία δεν μπορεί να προσφέρουν μη δημόσιες ή εκτός ΕΣΥ δομές υγείας, λόγω κόστους και έλλειψης κλινών. Υπάρχει πλήθος μαρτυριών περί βρεφών και παιδιών που μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» για συνοδά νοσήματα, πριν ή μετά από την εγχείρηση στο ΩΚΚ.
Έτσι, μετά από σφοδρές διαμαρτυρίες μας, στις 15 Ιουνίου 2020 ο Υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να αναγγείλει την επαναλειτουργία του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π., η οποία τελικώς υλοποιήθηκε την 1 η Ιουλίου 2020, όταν, μετά από 10 μήνες (!), δόθηκε πάλι η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα για νοσηλεία καρδιοχειρουργημένων παιδιών. Μάλιστα, τότε ο Διοικητής του «Αγία Σοφία» με ΔΤ που διοχέτευσε σε όλα τα ΜΜΕ μίλησε, ψευδώς, για «πλήρη επαναλειτουργία» του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.
Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΜΑΪΟΣ 2022) – ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

 

1) Μετά από πολλούς αγώνες, προ καλοκαιριού 2021, διετίθεντο 2 ημέρες χειρουργείου καρδιάς την εβδομάδα (ως το 2010 είχαμε 4-5!). Από Σεπτέμβριο 2021, οι δύο ημέρες έγιναν μία, λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων. Το πρόβλημα της έλλειψης Αναισθησιολόγων είναι οξύτατο και γενικευμένο σε όλη τη χώρα. Στο Κέντρο μας υπάρχουν 2 Καρδιοαναισθησιολόγοι, που επαρκούν, με την προϋπόθεση ότι δεν διατίθενται αλλού, για να καλύψουν άλλες ανάγκες του Νοσοκομείου! Επομένως, ζητούμεαύξηση ημερών χειρουργείου σε τουλάχιστον 2 με, έστω, διατήρηση των υπαρχουσών Αναισθησιολόγων.

2) Η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί εδώ και χρόνια ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ. Κάποιοι δε από αυτούς δεν ήταν καν Εντατικολόγοι, αλλά Παιδοχειρουργοί, Θωρακοχειρουργοί, Παιδίατροι χωρίς εξειδίκευση κλπ! Από τον Σεπτέμβριο 2020 η ΚΕΜ εξυπηρετείται εκ περιτροπής (!) από γιατρούς άλλων Εντατικών Μονάδων!

Το θέμα επείγει και θα λυθεί μόνο με τον χαρακτηρισμό της ΚΕΜ ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου ήδη από το 2015 που παραμένει κενό γράμμα!) και με διορισμό ΜΟΝΙΜΩΝ ΙΑΤΡΩΝ- ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ. Ζητούμε να υπογραφεί η αυτονομία ΚΕΜ και να έρθουν μόνιμοι Εντατικολόγοι.
3) Η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου λειτουργεί με 6 κλίνες, θεωρητικά λειτουργεί με 4 κλίνες και στην πράξη με 2-3, διότι αφενός έχουν μειωθεί οι ημέρες χειρουργείου, αφετέρου το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί λόγω αναρρωτικών αδειών και αποχωρήσεων. Από τους εναπομείναντες 12-13 νοσηλευτές της ΚΕΜ, οι 6 είναι νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για δύο χρόνια. Δηλ. το 40% του προσωπικού είναι παντελώς άπειρο από Εντατική Νοσηλευτική κι επομένως χρειάζεται εκπαίδευση μηνών. Από την άλλη, είναι σε προσωρινές θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα φύγουν, οπότε η όποια εκπαίδευσή τους θα πάει χαμένη!!! Ζητούμε περισσότερους και ΜΟΝΙΜΟΥΣ νοσηλευτές στην ΚΕΜ, για να έχουν την ανάλογη εμπειρία και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ, δωρεά Nestle.

4) Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. διατίθεται μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή ημέρα μπορούν να πραγματοποιηθούν δύο μόνον καρδιακοί καθετηριασμοί, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι!Αναφέρουμε ότι μέχρι το 2010 διετίθεντο 4-5 ημέρες / εβδομάδα και γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί το χρόνο και τώρα με το ζόρι 80! Ζητούμε περισσότερες ημέρες για καθετηριασμούς καρδιάςμε αντίστοιχη, μικρή αύξηση προσωπικού.

 

5) Εδώ και 19 χρόνια το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. λειτουργεί με έναν και μόνο Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αναστέλλονταν οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς στο «Αγία Σοφία» όταν αυτός απουσιάζει. Προ Χριστουγέννων 2020, αναβλήθηκε επέμβαση ανοικτής καρδιάς, λόγω αδιαθεσίας του μοναδικού Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας. ΄Εκτοτε, οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς είχαν επί της ουσίας ανασταλεί στο «Αγία Σοφία», αφού ουδείς Καρδιοχειρουργός τολμά να πραγματοποιήσει επέμβαση ανοικτής καρδιάς χωρίς την παρουσία 2 ου Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας. Η Διοίκηση, με καθυστέρηση ετών, εξασφάλισε να έρχεται 2 ος Τεχνικός Εξωσωματικής Κυκλοφορίας από τον «Ευαγγελισμό», να επικουρεί, αν χρειαστεί, τον ένα και μοναδικό Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας του Νοσοκομείου. Ζητούμε τουλάχιστον 2 ο ΜΟΝΙΜΟ, έμπειρο εξωσωματιστή.

6) Καινούριος μαγνητικός τομογράφος, δωρεά της Περιφέρειας Αττικής το 2020, παραμένει ανεκμετάλλευτος για μαγνητικές καρδιάς και τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος. Εδώ και χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν χειριστές και ιατροί (ή να εκπαιδευτούν οι υπάρχοντες)! Ζητούμε άμεσα χειριστή και ιατρό για διενέργεια μαγνητικών καρδιάς για τα παιδιά μας.

7) Τέλος, το Νοσοκομείο χρειάζεται ομάδα που να μπορεί λειτουργεί σύστημα τεχνητής υποστήριξης της καρδιάς ECMO. Δηλ. πρέπει να εκπαιδευτεί ομάδα γιατρών – νοσηλευτών – εξωσωματιστή και να υπάρχει μηχάνημα ΕCΜΟ για παιδιά, διότι το υπάρχον είναι για ενήλικες.

Αυτό που ζητούμε ως Σύλλογος, ως γονείς καρδιοπαθών παιδιών, δηλ την ΠΛΗΡΗ λειτουργία
του Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. , την υπαγορεύουν δύο λόγοι:

 

1. Η υπολειτουργία εγκυμονεί κινδύνους για τα καρδιοπαθή παιδιά (έχουμε ζήσει
θανάτους) και
2. Η υπολειτουργία γίνεται εύκολα κλείσιμο (κι αυτό το έχουμε ζήσει!)

Επιπλέον, η ΠΛΗΡΗΣ λειτουργία δεν είναι κάτι ανέφικτο. Το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. λειτουργούσε με πολλαπλάσια απόδοση σε σχέση με σήμερα μέχρι το 2010. Εξάλλου, μιλάμε για το ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ στο ΕΣΥ και την άριστη λύση για τα παιδιά μας, αφού είναι το μόνο εντός Παιδιατρικού Νοσοκομείου με όλες τις ειδικότητες και μονάδες νεογνών. Τα λεγόμενα του συλλόγου ευθυγραμμίζονται πλήρως και με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας, το οποίο επίσης σας παραθέτουμε:

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software