x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Φωτιά οι τιμές σε ψωμί, γάλα και τυριά!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Φωτιά» έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες τα είδη πρώτης ανάγκης, με τους καταναλωτές να αντικρίζουν διαφορετικές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ ακόμα και εντός ολίγων ημερών.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν, πλέον, να γεμίσουν το καλάθι της νοικοκυράς ακόμα και με τα άκρως απαραίτητα. Οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με την αγορά, μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί σε μεσοσταθμικό επίπεδο από 7% έως 8%, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας, ωστόσο, και το 30% σε κάποιες περιπτώσεις. Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν έρθει αντιμέτωπα να ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο «ροκανίζει» τα εισοδήματα κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, που μετά και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος έχουν αρχίσει να χάνουν τις αντοχές τους. Στο πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται ότι περίπου το 60% με 70% των μηνιαίων εισοδημάτων έως 1.100 ευρώ καταναλώθηκε για την κάλυψη δαπανών διατροφής και ενέργειας, ενώ για τις υπόλοιπες δαπάνες φαίνεται πως έβαλαν «χέρι» στα λιγοστά… έτοιμα. Φωτιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ Ψηλά στη λίστα της ακρίβειας βρίσκονται τα γαλακτοκομικά, με τις τιμές να αυξάνονται έως και κατά 35% τους τελευταίους μήνες σε κάποιους κωδικούς, κάτι που έχει ισχυρές επιπτώσεις και στην κατανάλωση.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους η μείωση στις πωλήσεις των κίτρινων τυριών άγγιξε το 9% και σε αυτές των λευκών το 10%-11%. Από τον Μάιο του 2021 ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» από το 0,1% στο 10,2% του περασμένου μήνα και αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω από το 11,5%, όπως εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτή η τεράστια αύξηση έχει οδηγήσει σε επιπλέον επιβάρυνση από 130 έως 200 ευρώ τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια μόνο για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software