x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τουλάχιστον έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) προς την ανατολική θάλασσα, ή θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε η Σεούλ, μερικές ώρες προτού επισκεφθεί το Τόκιο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ.

«Ο στρατός μας εντόπισε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μακρού βεληνεκούς από την περιοχή Σουνάν στην Πιονγκγιάνγκ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γενικό επιτελείο εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για ICBM.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε επίσης την εκτόξευση, σημειώνοντας μέσω Twitter πως ανέμενε ότι ο πύραυλος θα καταπέσει «εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, περίπου 550 χιλιόμετρα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου».

Η ιαπωνική ακτοφυλακή παρότρυνε τα σκάφη που πλέουν στον τομέα να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν συντρίμμια στη θάλασσα.

Πρόκειται για την τρίτη επίδειξη δύναμης της Πιονγκγιάνγκ από την Κυριακή, που καταγράφεται καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ οργανώνουν εντός της εβδομάδας τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους εδώ και πέντε χρόνια.

«Ανάγκη για συνεργασία»

Ο πρόεδρος Γιουν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν σήμερα στο Τόκιο, για συνομιλίες που θα αφορούν κυρίως τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η σύνοδος κορυφής αυτή είναι η πρώτη εδώ και 12 χρόνια ανάμεσα στους δυο ισχυρούς γείτονες, που προσπαθούν να συνεφέρουν τη διμερή σχέση, η οποία βρισκόταν στο ναδίρ εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό τα 35 χρόνια της κατοχής της Κορέας (1910-1945).

«Η Κορέα και η Ιαπωνία έχουν ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για συνεργασία σε αυτή την περίοδο πολλαπλών κρίσεων, καθώς οι (…) απειλές της Βόρειας Κορέας κλιμακώνονται», έκρινε σήμερα ο κ. Γιουν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάνεται χρόνος αφήνοντας κατά μέρος τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας. Θεωρώ πως πρέπει να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας εχθρότητας και να συνεργαστούμε για να υπερασπιστούμε τα κοινά συμφέροντα των χωρών μας», πρόσθεσε.

Σεούλ και Τόκιο αυξάνουν το τρέχον διάστημα τις στρατιωτικές δαπάνες τους και οργανώνουν συχνά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM) την Τρίτη και δυο στρατηγικούς πυραύλους Κρουζ από υποβρύχιο την Κυριακή, μερικές ώρες πριν από την έναρξη των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.

Τα γυμνάσια αυτά, που βαφτίστηκαν «Freedom Shield», άρχισαν τη Δευτέρα κι αναμένεται να διαρκέσουν δέκα ημέρες.

Στις αρχές Μαρτίου, ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανακοίνωσε πως οι ειδικές δυνάμεις της Ουάσιγκτον και της Σεούλ οργανώνουν επίσης τα κοινά γυμνάσια «Teak Knife», με το σενάριό τους να προβλέπει πλήγματα ακριβείας σε εγκαταστάσεις-κλειδιά στη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί τα γυμνάσια πρόβες εισβολής στο έδαφός της και διαμηνύει συχνά πως θα δίνει «συντριπτική» απάντηση σε αυτά.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software