x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σήμα Eurogroup: «Σφίξτε το ζωνάρι»!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Καμπανάκι» για τα μέτρα που οδηγούν σε αύξηση των ελλειμμάτων χτύπησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Όπως τονίζουν, το επόμενο διάστημα θα πρέπει «να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα αύξησης του ελλείμματος».

Ήδη το Eurogroup έχει αποδεχθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για το 2024, οι οποίες αναφέρουν πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν στους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή στους στόχους για τα ανώτατα επίπεδα σε έλλειμμα και χρέος. Με άλλα λόγια, όλες οι χώρες δεν θα πρέπει να έχουν από το ερχόμενο έτος έλλειμμα άνω του 3%, αλλά και δημόσιο χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ. Το τελευταίο αφορά κυρίως τη χώρα μας, που διαθέτει χρέος κοντά στο 160% του ΑΕΠ και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα πρέπει να επιτυγχάνει από το 2024 και έπειτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αποδεκτό ποσοστό είναι κοντά στο 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

 

Σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνουν ότι «η ευρεία δημοσιονομική τόνωση της συνολικής ζήτησης δεν δικαιολογείται. Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφισταμένων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας». Το Eurogroup διαμηνύει -εμμέσως, πλην σαφώς- πως τα νοικοκυριά θα πρέπει να «σφίξουν το ζωνάρι», καθώς, παρά τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, δεν θα έχουν καμία απολύτως στήριξη από την Πολιτεία. Ετσι, θα μπει τέλος στα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί για την ενεργειακή κρίση και θα διατηρηθούν μόνο εκείνα που θεωρούνται άκρως απαραίτητα και έχουν συγκεκριμένη στόχευση. «Περνάμε σταδιακά από την ευρεία υποστήριξη σε πιο στοχευμένα μέτρα, με βελτιωμένο σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα. Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, θα συνεχίσουμε να καταργούμε σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα συμβάλουν επίσης στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software