x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«ΠΑΡΑΛΥΕΙ» Η ΧΩΡΑ – ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς σύλλογοι, εργατικά κέντρα και συνδικάτα συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναμένεται να ενώσουν τις φωνές τους με κύριο αίτημα την άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, η ΑΔΕΔΥ στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

«Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», τονίζει, μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ στο κάλεσμά της για την 24ωρη απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει την αναγκαιότητα «να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους. Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος» και προσθέτει: «Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί».

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. «Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν, επίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. «Την Πέμπτη κλείνουμε τα σχολεία – συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα», τονίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, καλεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα ‘ανθρώπινα’ λάθη», τονίζει η ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωση.

«Όχι στην Ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Να αποδοθούν οι ευθύνες στο έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καλώντας σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. «Η στοχοποίηση και η μη επίλυση αιτημάτων που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Η τραγωδία των Τεμπών θα μας σημαδεύει σε όλη μας τη ζωή. Δικαιοσύνη», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), απαιτώντας «την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας…».

Έτσι τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς «απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας». «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, από 00.01 ως 24.00, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι πτήσεις.

Την συμμετοχή της στην απεργία της 16ης Μαρτίου ανακοίνωσε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το ΠΡΩΤΟ μέλημα της πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο, κάτι που φάνηκε στο ατύχημα των Τεμπών με τραγικό τρόπο πως δεν είναι. Ζητάμε την απόδοση ευθυνών και την εξασφάλιση πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 15 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας ένωσαν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα, «στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα», όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10.00 έως τις 15:00, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος και εξακολουθεί να συγκλονίζει τους πάντες, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο ‘κύμα’ οργής και ταυτόχρονα απαίτησης για την απόδοση ευθυνών, όπου και εάν ανήκουν και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών, που αποτελούν κοινωνικό αγαθό».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζουν, «οφείλει να μην επιτρέψει να ξεχαστεί η πολύνεκρη τραγωδία! Να γίνει εκφραστής των λαϊκών αιτημάτων ώστε να μην υπάρξει, για μια ακόμα φορά, αποπροσανατολισμός με τη μετάθεση ευθυνών και καθυστερήσεις στη απονομή της Δικαιοσύνης, που οδηγούν σε συγκάλυψη! Την ίδια στιγμή, οι αδικοχαμένοι συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους αποκαλύπτουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων, την υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών και φέρνουν στο φως τον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες, ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το λαό και διεκδικούμε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία εξυπηρετούν, κυρίως, τη λαϊκή, εργατική τάξη, τους νέους και τις νέες».

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για τη λειτουργία ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ

«Σας ενημερώνουμε, πως την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, λόγω στάσης εργασίας σωματείων εργαζομένων, οι Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς. Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54
από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31
από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34
Τραμ

Οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18
από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58
από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55
από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07
Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42
από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22
από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07
από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10
από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31
από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19
από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31»

Στάση εργασίας και στα λεωφορεία

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9:00 π.μ. και από τις 9μμ  έως τη λήξη της κυκλοφορίας στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ  για την τραγωδία στα Τέμπη. Η έξοδος των οχημάτων από τα αμαξοστάσια θα γίνει στις 8:30 π.μ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ: «Ως Συνδικάτο, επιμένοντας στην πάγια και βασική μας κατεύθυνση για διασφάλιση και τήρηση των κανόνων ασφάλειας τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και των εργαζομένων μας, συνεχίζουμε να απαιτούμε συγκοινωνίες ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ στην 24ωρη απεργία, την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. «Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστεί, οι υπεύθυνοι να πληρώσουν. Απαιτούμε συγκοινωνίες ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» τονίζουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Hellenic Train: Δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι λόγω της πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω της απεργίας

Σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου της προχωρούν η AEGEAN και η Olympic Air την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος στην 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους. Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)
Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software