x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αλλαγή ορίων συνταξιοδότησης για τους ΕΠΟΠ προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Τροποποίηση ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η ερώτηση κατατέθηκε «προκειμένου να συμβάλουμε στην επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, δεδομένου ότι με το όριο ηλικίας των 50 ετών οδεύουν προς την αποστρατεία ενεργά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που δύνανται να συνδράμουν στο έργο και την αποστολή τους, όταν με την κατάργηση των ηλικιακών ορίων αποστρατείας τους μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιτέλους μέριμνα και να δώσει λύση στο τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα, θεμελιώνοντας τον σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της μέριμνας της πολιτείας προς τους πολίτες και της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντας στην άκρη τη δικαιολογία ότι φέτος δεν συμπληρώνουν παρά μόνο δύο (2) στελέχη τα ηλικιακά όρια, αν και το υπόψη πρόβλημα παραμένει και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στα στελέχη των ΕΔ της υπόψη κατηγορίας».

 

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

 
 

Το θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το στράτευμα και κυρίως τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι ΕΠΟΠ προσλήφθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) με υποχρέωση 35 ετών υπηρεσίας, όπως ισχύει για όλα τα στελέχη των ΕΔ. Πρόκειται για έναν θεσμό που εγκαθιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες, ο οποίος λειτούργησε ευεργετικά για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του στρατεύματος. Ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη, κατά την τότε νομοθετική διαδικασία, η σχετική διάταξη περί ηλικιακών ορίων του ν.δ.445/1974, αλλά ούτε και ο ν.4609/2019, ο οποίος έλαβε σχετική μέριμνα μόνο για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) -όχι για τους ΕΠΟΠ- με συνέπεια να επίκειται οσονούπω η απόλυση των μεγαλύτερων σε ηλικία ΕΠΟΠ στην ηλικία των πενήντα (50) ετών τους, μέσω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους λόγω ορίων ηλικίας, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν.δ.445/1974, στερώντας από τις οικογένειές τους οικονομικούς πόρους προς επιβίωση.

Δεδομένου ότι, σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποστρατεία στελεχών των ΕΔ, χωρίς τη θέλησή τους, επιδρά καθοριστικά στην οικονομική κατάσταση των εν λόγω στελεχών και των οικογενειών τους, ενώ αποδυναμώνει το παραγωγικό έργο του στρατεύματος, στερώντας το από τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες των ΕΠΟΠ στη συνεισφορά τους στην εκπλήρωση της αποστολής των ΕΔ.

 

Δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» (ο σημερινός ν.5018/23) κατατέθηκε, μεταξύ άλλων, η υπ’ αριθμ. 1568/7 1.2.23 τροπολογία με θέμα «Τροποποίηση ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ», την οποία δεν κάνατε αποδεκτή, με τη δικαιολογία ότι φέτος δεν συμπληρώνουν παρά μόνο δύο (2) στελέχη τα ηλικιακά όρια, αν και το υπόψη πρόβλημα παραμένει και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στα στελέχη των ΕΔ της υπόψη κατηγορίας.

Δεδομένου ότι, η σχετική διάταξη θέσπισης ηλικιακών ορίων τέθηκε σε ισχύ περίπου 30 χρόνια πριν την θεσμοθέτηση της κατηγορίας των ΕΠΟΠ. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία και δίκαιη η βελτίωση αυτής της ρύθμισης, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, μεριμνώντας για την παραμονή στο στράτευμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, για όσους ΕΠΟΠ το επιθυμούν και μέχρι την συμπλήρωση των αναγκαίων συντάξιμων χρόνων υπηρεσίας, θεμελιώνοντας τον σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της μέριμνας της πολιτείας προς τους πολίτες και της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των ΕΔ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

1. Προτίθεστε να εξετάσετε το υπόψη πρόβλημα άμεσα;

2. Προτίθεστε να δώσετε λύση στο υπόψη πρόβλημα των ΕΠΟΠ, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, μεριμνώντας για την παραμονή στο στράτευμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, για όσους το επιθυμούν και μέχρι την συμπλήρωση των αναγκαίων συντάξιμων χρόνων υπηρεσίας;

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software