x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο Ζελένσκι μιλά για «οδυνηρή μάχη» στο Ντονμπάς και ο ιδρυτής της Βάγκνερ ζητά πυρομαχικά στο Μπαχμούτ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε απόψε ότι ο στρατός της χώρας του δίνει μια «οδυνηρή και δύσκολη» μάχη εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου βρίσκεται η πόλη Μπαχμούτ, γύρω από την οποία διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες.

 

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τους Ουκρανούς στρατιώτες που «απέκρουσαν τις επιθέσεις, κατέστρεψαν τον κατακτητή, αποδυνάμωσαν τις θέσεις και την επιμελητεία του εχθρού και προστάτευσαν τα σύνορα και τις πόλεις μας».

«Ευχαριστώ όλον τον στρατό, τους συνοριοφύλακες που υπερασπίζονται το κράτος μας γύρω από την Μπαχμούτ, το Ουγλεντάρ, την Αβντιίφκα, το Σιβέρσκ, το Σβάτοβε, το Λιμάν και τη Ζαπορίζια», πρόσθεσε.

Στον καθημερινό απολογισμό του, το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανέφερε ότι αποκρούστηκαν «περισσότερες από 130 επιθέσεις του εχθρού» το τελευταίο 24ωρο, σε πολλά σημεία του μετώπου – κυρίως στο Κουπιάνσκ, το Λιμάν, την Μπαχμούτ και την Αβντιίφκα. «Ο εχθρός συνεχίζει τις προσπάθειες να περικυκλώσει την πόλη Μπαχμούτ», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέντσκ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ στα βόρεια προάστια της Μπαχμούτ και διαβεβαίωσαν ότι έχει καταληφθεί ο μικρός σιδηροδρομικός σταθμός του Στούπκι, στα βόρεια της πόλης. Η Βάγκνερ υποστήριξε την Παρασκευή ότι έχει «ουσιαστικά περικυκλώσει» την πόλη.

Ο ιδρυτής της Wagner Πριγκόζιν προειδοποίησε ότι το μέτωπο θα καταρρεύσει, αν οι δυνάμεις του αναγκαστούν να υποχωρήσουν από τη Μπαχμούτ λόγω έλλειψης πυρομαχικών

Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του τα οποία σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, δεν διαθέτουν αρκετά πυρομαχικά και τόνισε ότι, αν αναγκαστούν να υποχωρήσουν, ολόκληρο το μέτωπο θα καταρρεύσει.

 

«Αν η Wagner υποχωρήσει από τη Μπαχμούτ τώρα, όλο το μέτωπο θα καταρρεύσει», επεσήμανε ο Πριγκόζιν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο μέσω του Telegram. «Η κατάσταση δεν θα είναι καλή για καμία στρατιωτική μονάδα που προστατεύει τα συμφέροντα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης είχε επισημάνει ότι οι άνδρες της έχουν «ουσιαστικά περικυκλώσει τη Μπαχμούτ», όπου οι μάχες είναι έντονες την τελευταία εβδομάδα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην πόλη από σχεδόν όλες τις πλευρές.

Όμως χθες, Κυριακή, ο ίδιος παραπονέθηκε ότι η Wagner δεν έχει λάβει τα πυρομαχικά που της είχε υποσχεθεί η Μόσχα τον Φεβρουάριο.

«Προς το παρόν προσπαθούμε να καταλάβουμε τον λόγο: είναι απλή γραφειοκρατία ή προδοσία», τόνισε ο Πριγκόζιν.

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης επικρίνει συχνά τους επικεφαλής του ρωσικού στρατού. Τον Φεβρουάριο κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για «προδοσία» επειδή στερεί από τη Wagner πυρομαχικά.

Σε βίντεο διάρκειας σχεδόν 4 λεπτών, που αναρτήθηκε το Σάββατο στο κανάλι Wagner Orchestra Telegram, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ανησυχούν πως η Μόσχα θέλει να τους παρουσιάσει ως αποδιοπομπαίους τράγους, στην περίπτωση που η Ρωσία χάσει στον πόλεμο.

«Αν υποχωρήσουμε, θα μείνουμε στην ιστορία για πάντα ως οι άνθρωποι που έκαναν το κύριο βήμα προς την ήττα», είχε σημειώσει.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software