x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αλέξης Τσίπρας: «Η αρχαία κληρονομιά μας δεν είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Μητσοτάκη»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η επόμενη μέρα της χώρας δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο το σεβασμό στην πολιτισμική μας κληρονομιά και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ, για τη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση, για τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού, με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι θα ακυρωθεί η μετατροπή των μουσείων σε νομικά πρόσωπα με διορισμένες διοικήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στο δίλημμα Πολιτισμός ή βαρβαρότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να επιβάλλει τη βαρβαρότητα απαξιώνοντας και εξουθενώνοντας τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Υπενθυμίζοντας δε τη ρήση της αείμνηστης Μελίνα Μερκούρη «Χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε ο κανείς», τόνισε ότι η κυβέρνηση το κάνει για έναν σημαντικό λόγο:

«Για να επιβάλλετε την καθεστωτική σας αντίληψη, πρέπει όλοι να γίνουμε κανείς».

«Ένα καθεστώς ανισοτήτων και αυταρχισμού έχει ανάγκη από ένα πολιτιστικό καθεστώς αφωνίας και δουλικότητας» είπε, μιλώντας για τη βαρβαρότητα που επιβάλλει το κόμμα των Πάτσηδων και των 400 εκατ. χρεών σε τράπεζες με χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

«Η τέχνη είναι ανυπάκουη, για αυτό επιλέγετε τη βαρβαρότητα έναντι του Πολιτισμού» συνέχισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την οποία είπε με νόημα:

«Αφού τσιμεντώσατε την Ακρόπολη, τεμαχίσατε τα αρχαία της Θεσσαλονίκης, ξεπλύνατε την αρχαιοκαπηλία με τη συλλογή Stern, τώρα μετατρέπετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου».

«Επιχειρείτε να φυλακίσετε στο περιθώριο τα παιδιά των καλλιτεχνικών σχολών, σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια των φίλων σας.

»Στόχος σας είναι οι νέοι του Πολιτισμού, για να εξυπηρετήσετε το σχεδιασμό των συμφερόντων των ιδιωτικών κολεγίων» παρατήρησε.

«Τα παιδιά του Πολιτισμού είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία και δεν έχουν και την τσίπα να παραιτηθούν, όταν ο Άρειος Πάγος καταδικάζει το μέλλον 700.000 πλειστηριασμών.

»Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι αυτοί που ασπάζονταν στα πόδια σας πλαστικούς Παρθενώνες και αποδείχθηκαν σκότος και έρεβος» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το επίμαχο ΠΔ που «είναι ρύθμιση δίωξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του».

Σχολιάζοντας δε την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους του Πολιτισμού, τόνισε πως ο πρωθυπουργός το μόνο που οφείλει να πει είναι ότι «αποσύρεται το ΠΔ και συγγνώμη για τη λάσπη που σας ρίξαμε».

Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ με διορισμένες διοικήσεις με πρόθεση την διαχείρισή τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει αναδιανομή και στα δημόσια μουσεία και μνημεία υπέρ των ελίτ και του πλούτου.

«Η αρχαία κληρονομιά μας δεν είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Μητσοτάκη, λες και άνηκε στο σύνολό της στη συλλογή της οικογένειας» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ακόμα και οι αρχαίοι θησαυροί γίνονται αντικείμενο εμπορίας και εκμετάλλευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατήρησε ότι με το σχέδιο νόμου, τα μικρά περιφερειακά μουσεία αποκόπτονται από τα μεγάλα και οδηγούνται στον αφανισμό λόγω έλλειψης πόρων.

Την ίδια ώρα, θα είναι άμεση η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στους εργαζόμενους στα μουσεία.

«Θα διορίσετε από έναν Στάσση σε κάθε μουσείο κι αυτός θα εξασφαλίσει κέρδη, όπως… εξασφάλισε για τη ΔΕΗ, πουλώντας όλοι καταλαβαίνουμε τι» υπογράμμισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμη ότι με την ίδρυση παραρτημάτων μουσείων στο εξωτερικό, η κυβέρνηση μετατρέπει σε κανονικότητα τη μακροχρόνια, ή ακόμα και μόνιμη εξαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

«Δηλαδή ενδεχομένως και τη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, όπως κάνατε με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες» συμπλήρωσε.

«Αυτό που φέρνετε προς ψήφιση για τα μουσεία, δεν μπορεί να είναι ούτε το παρόν αλλά ούτε το μέλλον στην πατρίδα μας» διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software