x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σεισμός και κυρώσεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές στη Συρία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει ο

 

Γιώργος Βενέτης

 

Οι βόρειες επαρχίες της Συρίας, όπως η Ιντλίμπ, η Λατάκια, η Χάμα και το Χαλέπι έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τον σεισμό. Ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές στο Ιντλίμπ και στο Χαλέπι βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και  είναι πυκνοκατοικημένες από πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας. Ο επικεφαλής της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, Χαλίντ Χμπουμπάτι, απαίτησε την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, από τις δυτικές χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, να άρουν τις κυρώσεις στη Συρία, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες διάσωσης και ανακούφισης, των σεισμοπλήκτων.

 
 

«Χρειαζόμαστε βαρύ εξοπλισμό, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα για να συνεχίσουμε τη διάσωση και την απομάκρυνση των ερειπίων και αυτό συνεπάγεται την άρση των κυρώσεων στη Συρία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Χμπουμπάτι, σύμφωνα με το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων. (SANA).

Αν και αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έχουν παράσχει την υποστήριξή τους στην Τουρκία στο έργο ανακούφισης και διάσωσης, αρνήθηκαν να επεκτείνουν παρόμοια βοήθεια στη Συρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι ήταν πρόθυμο μόνο να υποστηρίξει ορισμένες εργασίες που πραγματοποιούνται στη Συρία από ΜΚΟ, αλλά ότι δεν θα είχε καμία σχέση με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το αν αυτές οι προσχηματικές δηλώσεις έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές προφανώς είναι αδιάφορο!

 

Η συριακή κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα ζητώντας βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ φέρεται να είπε στο δορυφορικό κανάλι Al-Mayadeen, ότι η κυβέρνησή του ήταν πρόθυμη «να παράσχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις στους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στους Σύρους ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι κυρώσεις εμποδίζουν το έργο αρωγής και διάσωσης

Υποστηρίζοντας ότι «οι τρέχουσες κυρώσεις των ΗΠΑ περιορίζουν σοβαρά τη βοήθεια σε εκατομμύρια Σύρους», η Αμερικανοαραβική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να άρει τις κυρώσεις της. Μολονότι  οι ΜΚΟ που εργάζονται επί τόπου έκαναν αξιέπαινη δουλειά, η άρση των κυρώσεων θα ανοίξει τις πόρτες για πρόσθετη και συμπληρωματική βοήθεια που θα προσφέρει άμεση ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη. Η κατάσταση είναι τόσο επείγουσα που το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής κάλεσε στις 6 Φεβρουαρίου την άμεση άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, ώστε η Δαμασκός να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις από αυτόν τον τραγικό σεισμό. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία, η Κούβα, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων, και έχουν ήδη στείλει υλικό βοήθειας.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στην υγεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς της Συρίας και η συνολική της οικονομική ανάκαμψη έχουν επικριθεί από τον ΟΗΕ σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Ο ΟΗΕ ζήτησε επίσης να αρθούν όλα τα μονομερή τιμωρητικά μέτρα κατά της Συρίας. Το 1979, η Συρία βρέθηκε για πρώτη φορά υπό τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον, όταν χαρακτηρίστηκε ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας και της απαγορευόταν η εξαγωγή αγαθών και τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν μια τιμωρία για τη στήριξη που δόθηκε από τη Συρία στο Ιράν κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988).

 

Λιγότερο από μια δεκαετία μετά από μια σύντομη περίοδο οικονομικής ευημερίας στη Συρία (το καθαρό εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά περίπου 49% μεταξύ 2000 και 2010), ο πόλεμος του 2011 που υποστηρίχθηκε από το εξωτερικό ξεκίνησε, προκαλώντας όλεθρο στη συριακή οικονομία. Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ εφαρμόζουν οικονομικές κυρώσεις, στην περίπτωση  της Δαμασκού συνοδεύονται από έναν άλλο εσωτερικό αποκλεισμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του ξένου στρατιωτικού ελέγχου στους πετρελαϊκούς πόρους και στα κρίσιμα γεωργικά πεδία στη βορειοανατολική Συρία.

Έτσι η Δαμασκός υπέστη διπλό στραγγαλισμό στερούμενη το πετρέλαιο. Οι εξαγωγές ενέργειας αποτελούσαν περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων της Συρίας, ενώ καλυπτόταν το 90% των ενεργειακών αναγκών της εγχώριας αγοράς. Επίσης πριν από τον πόλεμο, το 2010, η Συρία παρήγαγε 4 εκατομμύρια τόνους σιταριού, ένα στρατηγικό γεωργικό προϊόν που εξασφάλιζε την επισιτιστική αυτάρκεια και επιβίωση της χώρας, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο εξαγόταν..

Σήμερα, η χώρα όχι μόνο έχει χάσει την πρόσβαση στη ζωτικής σημασίας γεωργική της γη, αλλά σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η Δαμασκός αντιμετωπίζει διπλό βάρος στην προμήθεια των βασικών αγαθών, καθώς αυτά δεν μπορούν να εισαχθούν απευθείας, αναγκάζοντας τη συριακή κυβέρνηση να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις με αυξημένο κόστος. Αυτή η κατάσταση, φυσικά, έχει τα δικά της μειονεκτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών της Συρίας με τους αντιπάλους της Ουάσιγκτον.

Η ανθρωπιστική κρίση

Οι περισσότερες από τις μονομερείς κυρώσεις κατά της Συρίας χρονολογούνται από το 2011, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκτεινε τα υφιστάμενα τιμωρητικά μέτρα βάσει του νόμου περί λογοδοσίας της Συρίας (2004). Οι νέες κυρώσεις περιελάμβαναν απαγόρευση πτήσεων, περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου, οικονομικούς περιορισμούς σε οντότητες και ιδιώτες, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Συρίας στο εξωτερικό, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για Σύρους αξιωματούχους και επιχειρηματίες και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό.

Η φρικτή επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών και των συνθηκών διαβίωσης στη Συρία, άμεση συνέπεια των καταπιεστικών μονομερών κυρώσεων που παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους και συμβάσεις, ώθησε τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλίνα Ντουχάν στη Δαμασκό, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2022, για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των κυρώσεων. Σε δήλωσή της μετά τη 12ήμερη επίσκεψή της στη Συρία, η Ειδική Εισηγήτρια παρουσίασε λεπτομερείς πληροφορίες για τις καταστροφικές συνέπειες των μονομερών κυρώσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η  Ντουχάν είπε ότι το 90% του συριακού πληθυσμού ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό, στέγη, μαγείρεμα και καύσιμα θέρμανσης, μεταφορές και υγειονομική περίθαλψη. Η  εισηγήτρια του ΟΗΕ είπε ότι το μπλοκάρισμα των πληρωμών και η άρνηση παραδόσεων από ξένους παραγωγούς και τράπεζες έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό, ειδικά για χρόνιες και σπάνιες ασθένειες.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ειδικότερα την υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων ύδρευσης και άρδευσης, η αποκατάσταση των οποίων έχει σταματήσει λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και ανταλλακτικών, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια. Λέει ότι η έλλειψη καθαρού νερού σε μεγάλες περιοχές της Συρίας είναι η ρίζα της επιδημίας χολέρας που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. «Στην τρέχουσα, δεινή και συνεχιζόμενη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, με 12 εκατομμύρια Σύρους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, προτρέπω την άμεση άρση όλων των μονομερών κυρώσεων που υπονομεύουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία αναφορά στους καλούς στόχους των μονομερών κυρώσεων δεν δικαιολογεί την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η  Ντουχάν ζητώντας την άμεση άρση των μονομερών κυρώσεωνεπιμένοντας ότι «η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση αλληλεγγύης και βοήθειας προς τον συριακό λαό λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες των κυρώσεων»

Η έκθεση του ΟΗΕ ρίχνει περαιτέρω φως στους τομείς της Συρίας που στοχοποιούνται από κυρώσεις, αποκαλύπτοντας ότι η συριακή οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 90% και οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 800% από το 2019. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και οι κυρώσεις εμποδίζουν την εισαγωγή «  τροφίμων, φαρμάκων, ανταλλακτικών, πρώτων υλών και αντικειμένων που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες της χώρας και την οικονομική της ανάκαμψη  », αναφέρει η  Ντουχάν. Επιπλέον, η Συρία «πληρώνει τιμές πάνω από 50% υψηλότερες από αυτές των γειτονικών χωρών για να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα . »

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι διακοπές ρεύματος οδήγησαν σε καταστροφή ευαίσθητου και ακριβού ιατρικού εξοπλισμού, για τον οποίο δεν μπορούσαν να αγοραστούν ανταλλακτικά λόγω εμπορικών και οικονομικών περιορισμών. Αποκαλύπτει ότι το 14,6% των Σύριων πάσχει από χρόνιες και σπάνιες ασθένειες και ότι υπάρχουν εμπόδια ξένης προέλευσης στην αγορά φαρμάκων – ειδικά για καρκίνο, αιμοκάθαρση, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, καθώς και αναισθητικά – λόγω απόσυρσης ξένων παραγωγών φαρμάκων από τη Συρία και αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών και εργαστηριακών αντιδραστηρίων για την τοπική παραγωγή φαρμάκων.

Η στρατηγική των κυρώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δικαιολογούν τις κυρώσεις τους κατά της Συρίας και άλλων χωρών, ως έναν τρόπο να πιέσουν χώρες ώστε να αλλάξουν την  πολιτική τους. Καθιστώντας τες πρωτίστως ένα πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την υποταγή των κυβερνήσεων αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς. Οι κυρώσεις στη Συρία οδήγησαν σε σοβαρή επισιτιστική κρίση, με 12 εκατομμύρια Σύρους – περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού – να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και 2,4 εκατομμύρια να υποφέρουν από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM). Ως συνέπεια του πολέμου και των κυρώσεων εκατομμύρια Σύρων εγκατέλειψαν τη χώρα τους, διογκώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με την χώρα μας να αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα, ενώ η λαμβάνουσα τις αποφάσεις υπερατλαντική σύμμαχος, κείται μακράν…

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παρουσιάσει την τελική της έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2023.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software