x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πιέζει το ΝΑΤΟ για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να ενισχύσουν τη νομοθεσία τους για την τρομοκρατία και να αυξήσουν τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, προκειμένου να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο σουηδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT την Κυριακή.

"Είναι σημαντικό για την Τουρκία καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ που έχει εκτεθεί περισσότερο σε τρομοκρατικές επιθέσεις και ως εκ τούτου ανησυχεί γι' αυτό. Πρέπει να είναι ανάλογη, αλλά η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τρομοκρατικές επιθέσεις", είπε στο SVT.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ, είναι «φυσιολογικό» η επικύρωση των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας να απαιτεί χρόνο. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι 28 από τις 30 χώρες μέλη έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως στις δύο σκανδιναβικές χώρες. 

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, αλλά η Τουρκία μπλόκαρε αμέσως τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, απαιτώντας από τις σκανδιναβικές χώρες να κηρύξουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές ομάδες, να εκδώσουν άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατία ή συνενοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στη χώρα και να άρει την απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα.

Στις 28 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον Φινλανδό ομόλογό του Sauli Niinisto, την τότε πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andersson και τον Stoltenberg του ΝΑΤΟ. Τα μέρη υπέγραψαν μνημόνιο, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στη στρατιωτική συμμαχία. Όπως είπε ο Τούρκος ηγέτης, η Σουηδία δεσμεύτηκε να εκδώσει περισσότερα από 70 άτομα συνεννόχους σε τρομοκρατική δραστηριότητα.
 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software