x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας: Τι θα γίνει το χειμώνα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Υπήρξε μια παύση στις μάχες καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία κάνουν απολογισμό των επιλογών τους τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Ουκρανία, πανηγυρίζει ακόμα τη νίκη της στην ανακατάληψη της στρατηγικής ζωτικής σημασίας νότιου λιμανιού της Χερσώνας, κάτι που η Ρωσία αρνείται ότι είναι πραγματικότητα. 
 
Οι Ουκρανοί χρειάστηκε να σταματήσουν προς το παρόν καθώς τα στρατεύματα ξεκουράζονται και επανεξοπλίζονται.

Οι επιλογές του Κιέβου είναι επί του παρόντος περιορισμένες για πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς ο ποταμός Δνείπερος σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα που θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια και σχεδιασμό ώστε να κρατήσει ένα προγεφύρωμα ενώ στρατεύματα και οχήματα μεταφέρονται με τον αριθμό που απαιτείται για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον Ρωσικές μονάδες, που είναι εγκατεστημένες κοντά στο ποτάμι.

Η Ρωσία έχει εκμεταλλευτεί τους έμπειρους μισθοφόρους της Wagner στα βορειοανατολικά και οι μάχες έχουν ενταθεί, με επίκεντρο την πόλη Bakhmut.

Ουκρανικά στρατεύματα έχουν σταλεί σε αυτόν τον τομέα για να ενισχύσουν την άμυνα και για να σταματήσουν την αργή προέλαση της Ρωσίας.

Πόλεμος υπό το μηδέν
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, η φύση των συγκρούσεων θα αλλάξει απότομα.

Και οι δύο στρατιώτες εκπαιδεύονται να πολεμούν στο κρύο, και ενώ η Ρωσία εισέβαλε και η Ουκρανία αντέδρασε, κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο κρύους μήνες του 2022 – τον Φεβρουάριο – το Κίεβο έχει λάβει πολύ καλύτερο χειμερινό ρουχισμό και εξοπλισμό από τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα όσα γράφονται.
 
Αντίστοιχα οι Αμερικανοί φέρονται να αναγνωρίζουν τη ρωσική υπεροπλία κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία.

Την ημέρα της εισβολής στο Κίεβο, η θερμοκρασία ήταν περίπου 3 βαθμοί Κελσίου. Σήμερα, είναι μόλις 1 βαθμός Κελσίου.

Οι αλλαγές στη μάχη σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν είναι σημαντικές.

Με λιγότερες ώρες ημερησίου φωτός, όποιος στρατός είναι πιο ικανός στη νυχτερινή μάχη θα έχει το πλεονέκτημα. Τα γυαλιά νυχτερινής όρασης και οι θερμικές συσκευές απεικόνισης βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του εξοπλισμού που ζητά η Ουκρανία από τη Δύση.

Οι πιθανότητες επιβίωσης στη «χρυσή ώρα» - τα κρίσιμα 60 λεπτά μετά από ένα τραύμα στο πεδίο της μάχης - αυξάνονται εάν οι στρατιώτες λάβουν θεραπεία ή μεταφερθούν σε σταθμό πρώτων βοηθειών, πέφτουν κατακόρυφα εάν εκτεθούν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Στο κρύο, ο εξοπλισμός είναι πιο πιθανό να δυσλειτουργήσει.

Τα όπλα μπλοκάρουν καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες παγώνουν ζωτικά μέρη. Τα τανκς τα πηγαίνουν καλύτερα όταν το έδαφος σκληρύνει, αλλά οι αμυντικές θέσεις είναι πολύ πιο δύσκολο να σκάψουν καθώς το έδαφος παγώνει, καθιστώντας τα φράγματα του πυροβολικού ακόμη πιο θανατηφόρα.

Και φυσικά δεν είναι μόνο ο στρατός που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ο άμαχος πληθυσμός της Ουκρανίας είναι αυτός που θα την πληρώσει.


Το κρύο είναι όπλο

Ενώ ο κόσμος αυτή την εβδομάδα επικεντρώθηκε σε αυτό που τελικά φάνηκε ως ατύχημα στην Πολωνία και σκότωσε δύο ανθρώπους, 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κόμβους στο ηλεκτρικό δίκτυο, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις που θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν .

Αυτή είναι μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί μόνο εάν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις. Φαίνεται τώρα ότι αυτή είναι η στρατηγική του Πούτιν, στοχεύοντας σε μικρά κέρδη, ενώ σφυροκοπά σταθμούς παραγωγής ενέργειας, γραμμές ανεφοδιασμού, αποθήκες καυσίμων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης για να γονατίσει την Ουκρανία , πιθανότατα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κατάσταση είναι τόσο ακραία που η ουκρανική κυβέρνηση φέρεται να σκέφτεται τώρα να εκκενώσει την πρωτεύουσα, το Κίεβο, για να διατηρήσει ζωές, καθώς η θέρμανση της πόλης δεν είναι πλέον εγγυημένη.

Η ενέργεια δεν θερμαίνει μόνο τα σπίτια – χωρίς αυτήν, τα εργοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η βενζίνη δεν μπορεί να αντληθεί και τα φώτα του δρόμου δεν μπορούν να ανάψουν.

Σχεδόν το 40% του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχει καταστραφεί, θα χρειαστούν μήνες για να διορθωθεί, καθώς ο εφεδρικός εξοπλισμός παραμένει σε έλλειψη.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα χρειαστούν μεγάλα αποθέματα φθηνών πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, όπλα κατα τα οποία ο στρατός έχει ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη με την πάροδο του χρόνου.

Θα πρέπει να εξαρτώνται από τις εισαγωγές καθώς η ρωσική αμυντική βιομηχανία αγωνίζεται να τα παράγει στις ποσότητες που χρειάζονται.

Η εξάρτηση της Ρωσίας από το Ιράν πρόκειται να αυξηθεί μόνο καθώς γίνεται ο κύριος προμηθευτής φθηνών, αποτελεσματικών όπλων.

Όπλα όπως τα πυρομαχικά Shahed-136 και το μαχητικό drone Mohajer-6 έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, ειδικά όταν εκτοξεύονται σε σμήνη.

Ωστόσο, δυτικές πηγές πληροφόρησης ισχυρίζονται ότι οι ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες έχουν καταφέρει να καταρρίψουν την πλειοψηφία των όπλων.

Όπλα όπως το Fateh 110 και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Zolfaghar έχουν βεληνεκές έως και 700 χλμ και είναι αρκετά ακριβή για να καταστρέψουν στόχους όπως χωματερές ανεφοδιασμού, εγκαταστάσεις ραντάρ ή σταθμούς παραγωγής ενέργειας πολύ πίσω από τις πρώτες γραμμές.

Αν η Ουκρανία επιθυμεί να καταρρίψει όλους αυτούς τους ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα χρειαστεί ισάριθμους ή περισσότερους πυραύλους αεράμυνας.

Η Ουκρανία έχει κάνει μια εντυπωσιακή δουλειά ενσωματώνοντας μια μεγάλη ποικιλία συστημάτων πυραύλων και ραντάρ στο υπάρχον δίκτυο αεράμυνας, αλλά το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος πρέπει να εφοδιαστεί γρήγορα για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις αυτόν τον χειμώνα.

Η επερχόμενη μάχη για το νότο
Η Ουκρανία δεν βασίζεται απλώς παθητικά στην αεράμυνα της για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά οι επιθετικές επιχειρήσεις μάχης ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες από τότε που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μέσα σε λίγους μήνες, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει τουλάχιστον το μισό έδαφος που έχασαν από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα πάντα με τις δικές τις ανακοινώσεις.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι η Χερσώνα δεν έχει ανακαταληφθεί, απλώς τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν για ανεφοδιασμό.

Σε κάποιο στάδιο, η Ουκρανία θα χρειαστεί να διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο για να καταστρέψει τις ρωσικές αμυντικές θέσεις.

Αυτή η περιοχή, από τις όχθες του Δνείπερου μέχρι τη Μελιτόπολη, είναι η βάση αυτής της σύγκρουσης.

Όποιος το ελέγχει, ελέγχει το κανάλι γλυκού νερού που τρέχει από τον ποταμό Nova Kakhovka προς την Κριμαία, παρέχοντας στη χερσόνησο το 85% του νερού της.

Μια επιτυχημένη ουκρανική προέλαση προς τα ανατολικά θα έκοβε το νερό της Κριμαίας, απομονωνοντας την από την υπόλοιπη χώρα.

Θα καθιστούσε επίσης μη αναγκαία την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από τη Ρωσία, καθώς ο στρατός θα αντιμετώπιζε αυξανόμενο κίνδυνο να αποκοπεί και να περικυκλωθεί.

Μια επίθεση πάνω από το ποτάμι δεν θα ήταν εύκολη.

Η Ουκρανία θα πρέπει να επιτεθεί στην απομακρυσμένη όχθη του Δνείπερου σε πολλά σημεία και να διατηρήσει τις ακτές υπό πυρά ενώ θα μεταφέρει αρκετούς στρατιώτες, οχήματα, προμήθειες και εξοπλισμό για να ξεκινήσει -και να συνεχίσει- επιθετικές επιχειρήσεις.

Το μεγάλο έπαθλο θα ήταν η Μελιτόπολη.

Γνωστό ως «η πύλη προς την Κριμαία», είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών, σιδηροδρόμων και εφοδιαστικής.

Η ανακατάληψη αυτής της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις, μαζί με το φράξιμο του καναλιού του γλυκού νερού, θα άρχιζε να κάνει τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Κριμαία όλο και πιο επισφαλή και θα προανήγγειλε την  ήττα των στρατευμάτων της Μόσχας.

Μπορεί η Ρωσία να αποτρέψει την ήττα με εισαγόμενους πυραύλους και μεγάλο αριθμό νέων στρατευσίμων που ρίχνονται στην πρώτη γραμμή;

Ο Γιόζεφ Στάλιν φημολογείται ότι είπε: «Η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα».


e-genius.gr ...intelligent web software