x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» από τον Ερντογάν: Ο νέος επεκτατικός πόλεμος του Σουλτάνου

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, ως αντίποινα για τη τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή 13η Νοεμβρίου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε πανηγυρικό τόνο δίνουν φωτογραφίες από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος υπογράφει τη διαταγή για το σφυροκόπημα κουρδικών στόχων στα βόρεια τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, τα οποία – σύμφωνα με την Άγκυρα, χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις τρομοκρατών για να επιτεθούν στην Τουρκία.

Ογδόντα εννιά στόχοι, ανάμεσά τους καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών, καταστράφηκαν σήμερα κατά την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» κατά κουρδικών βάσεων σε βόρειο Ιράκ και Συρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, επλήγησαν οι περιοχές Kαντίλ, Aσός και Χακούρκ στο Ιράκ, όπως επίσης και το Κομπάνι, Ταλ Ριφάτ, Τσιζίρε και Ντερίκ στη βόρεια Συρία.
 
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης (σσ. οι Κούρδοι μαχητές) βρίσκονται ανάμεσα στους στόχους που εξουδετερώθηκαν».
 
Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον επεκτατικό τους πόλεμο
 

Η Τουρκία κατέστρεψε «με επιτυχία» τα κρησφύγετα τρομοκρατών κατά τη διάρκεια νέας αεροπορικής επιχείρησης σε βόρειες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

"Καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές, σήραγγες και αποθήκες τρομοκρατών καταστράφηκαν επιτυχώς. Τους παρακολουθήσαμε στενά. Τα λεγόμενα κεντρικά γραφεία της τρομοκρατικής οργάνωσης χτυπήθηκαν επίσης και καταστράφηκαν", είπε ο Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του στο κέντρο επιχειρήσεων στην Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ.

"Μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετα που ανήκαν σε αυτούς έγιναν στόχος... Τα νύχια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεών μας ήταν για άλλη μια φορά στους τρομοκράτες", είπε ο Ακάρ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να καλεί να λογοδοτήσουν όσους στοχεύουν την ασφάλεια της χώρας, υποσχέθηκε.

Η επιχείρηση ακολουθεί την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην πολυσύχναστη λεωφόρο Istiklal της Κωνσταντινούπολης που σκότωσε τουλάχιστον έξι και άφησε πίσω της 81 τραυματίες.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας και των συνόρων μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε προδοτική επίθεση στη χώρα μας», τόνισε ο Ακάρ.

Στην εκστρατεία τρομοκρατίας κατά της Τουρκίας για περισσότερα από 35 χρόνια, το PKK –που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ– είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών. Το YPG σύμφωνα με τους Τούρκους είναι το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία.

«Η Τουρκία διεξάγει τις αντιτρομοκρατικές της επιχειρήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους τρομοκράτες να λογοδοτήσουν.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τους προδότες να πληρώσουν το τίμημα», έγραψε ο Οκτάι στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το πλήρες κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίζει και να εξαλείφει οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή από όπου κι αν προέρχεται.

«Η Τουρκία διεξάγει τις αντιτρομοκρατικές της επιχειρήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει να το κάνει με ή χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων της», ανέφερε ο Καλίν στο Twitter.

Ξεχωριστά, ο Διευθυντής Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν επανέλαβε ότι οι στόχοι των τρομοκρατών καταστράφηκαν "επιτυχώς" στην επιχείρηση.

«Θα συνεχίσουμε να νικάμε τις προσπάθειες της τρομοκρατίας και των χορηγών της να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία και να καταστρέψουν την τρομοκρατία στην πηγή της», ανέφερε ο Αλτούν στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική προεδρία μοιράστηκε φωτογραφίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που διέταξε την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης κατά την επιστροφή του από την Ινδονησία όπου επισκέφθηκε για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G20.

Η αυτοάμυνα ως πρόσχημα

Σχόλιο μας: Σήμερα το Ιράκ και η Συρία υπο το πρόσχημα της αυτοάμυνας. Αύριο η Ελλάδα;

Όταν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία είναι κράτος παριάς. Όταν όμως ο γείτονας επιχειρεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε περιοχές του πλανήτη, η Δύση σφυριζει κλέφτικα.

Άραγε θα μας υπερασπιστούν αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα; Ή θα μείνουμε μόνοι μας όπως οι Κούρδοι;



e-genius.gr ...intelligent web software