x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιράν: Συμφωνία απελευθέρωσης των ελληνικών τάνκερ που είχαν κατασχεθεί

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Υπεγράφη στο Ιράν, σήμερα, η συμφωνία απελευθέρωσης των δύο ελληνικών τάνκερ που είχαν αιχμαλωτίσει οι Ιρανοί, ως αντίποινα της κράτησης ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από τις ελληνικές αρχές, επειδή παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Το χρονικό της εφόδου στα ελληνικά πλοία

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, τα ελληνικά πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά, με απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού. Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους.

 Οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία από Ιρανούς κομάντο φαίνεται πως ήταν αντίποινα για το συμβάν στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε στη συνέχεια έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

TAGS: Ιράν


e-genius.gr ...intelligent web software