x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ποιοι «χτυπούν» τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Καθώς μεγάλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας (ECT), η πίεση προς την αυστριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμά της αυξάνεται.

Αυτό μεταδίδει ο ιστότοπος Euractiv.

Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη είναι μια συνθήκη προστασίας των επενδύσεων που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1990 για την προστασία νέων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές στις πρώην σοβιετικές χώρες. Καθώς οι χώρες επιδιώκουν τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τη συνθήκη για να ασκήσουν αγωγές αποζημίωσης.

Την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου), η γερμανική κυβέρνηση κατέληξε σε ενδοκυβερνητική συμφωνία που περιελάμβανε την έξοδο από την ECT. Η Γαλλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν. Η Ιταλία αποχώρησε από τη συνθήκη το 2015. Τώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η συνδικαλιστική τους οργάνωση που συνδέεται με αυτά θέλουν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας.

«Τώρα ακόμη και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει: Δεν υπάρχει κανένας δρόμος γύρω από την αποχώρηση από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας», εξήγησε η Julia Herr, εκπρόσωπος για την περιβαλλοντική πολιτική του σοσιαλδημοκρατικού SPÖ – του μεγαλύτερου και πρώτου στις δημοσκοπήσεις κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο εκσυγχρονισμός της συνθήκης, ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα, έρχεται σε μια σύνοδο κορυφής του ECT στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την κ. Herr, η μεταρρύθμιση της συνθήκης «δεν αποτελεί καλή λύση».

«Η Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας παραμένει ένας δολοφόνος του κλίματος και οι εταιρείες διατηρούν τη δυνατότητα να σέρνουν τα κράτη ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων και να μηνύουν για διαφυγόντα κέρδη», πρόσθεσε σε δήλωσή της την Κυριακή.

Η προσπάθειά της υποστηρίχθηκε από το μεγαλύτερο αυστριακό συνδικάτο, το ÖGB. Το SPÖ είναι ιστορικά κοντά στους εργαζόμενους, άρα και στα συνδικάτα.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην αποχώρηση της Αυστρίας από τη Συνθήκη για τον Κλιματικό Δολοφόνο», σημείωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του ÖGB Wolfgang Katzian.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software