x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ουκρανικές σημαίες υψώνονται στη Χερσώνα - Οι Ρώσοι διευκρινίζουν: Δεν αλλάζει το καθεστώς της, είναι ρωσικό έδαφος

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης του στρατιωτικού εξοπλισμού και των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στην ανατολική ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τη στιγμή που το Κρεμλίνο διευκρινίζει πως παρά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού, δεν αλλάζει το καθεστώς της επαρχίας της Kherson που ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου θεωρείται έδαφος της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στην επαρχία της Kherson, η οποία μαζί με τη Zaporizhia, το Donetsk και το Luhansk αποτελούν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά τα σχετικά δημοψηφίσματα και την ακόλουθη ένταξη τους στη Ρωσία.


Καθορισμένο το καθεστώς

«Είναι ένα θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το καθεστώς της περιοχής είναι νομικά συγκεκριμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Kherson, είπε ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο Άμυνας και ότι δεν έχει «τίποτα να προσθέσει».


Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ρωσικού στρατού


Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η μεταφορά των στρατιωτικών μονάδων και του εξοπλισμού τους από τη δυτική όχθη του Δνείπερου προς την ανατολική, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες.
Πρόκειται για μια ανακοίνωση που αν μη τι άλλο προκαλεί εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ουκρανία εκτιμούσε πως στα δυτικά του ποταμού βρίσκονταν περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι θα χρειάζονταν τουλάχιστον μια εβδομάδα για να αποχωρήσουν.
«Η μεταφορά των μονάδων του ρωσικού στρατού στην ανατολική όχθη του ποταμού ολοκληρώθηκε.
Ούτε ένα τμήμα στρατιωτικού εξοπλισμού και οπλισμού δεν έχει μείνει στη δυτική όχθη.
Απώλειες προσωπικού, όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικών πόρων των ρωσικών δυνάμεων δεν επιτρέπονται» ανακοίνωσε ο Igor Konashenkov, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.


Παραμένουν στην πόλη 80.000 με 100.000 κατοίκους

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως 80.000 με 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη της Kherson ενώ οι ρωσικές τοπικές αρχές αναφέρουν πως η εκκένωση τους συνεχίζεται.
«Η εκκένωση συνεχίζεται έως και σήμερα.
Βάσει των εκτιμήσεων τους, περίπου 80.000 με 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη της Kherson» υποστήριξε ο επικεφαλής της κρατικής διοίκησης της Kherson Oleksandr Kobets.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya -24, ο Kobets υποστήριξε ότι λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα για την προστασία του πληθυσμού που εκκενώνει την περιοχή.
Όπως είπε, υπάρχουν πολλοί πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από την Kherson και να μετακινηθούν προς τα νότια, προς την Κριμαία και τη Ρωσία.
 
Ουκρανικές σημαίες στη Χερσώνα 

Οι κάτοικοι στη Χερσώνα πανηγύρισαν καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη αφού η Ρωσία ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Την Παρασκευή, η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 5 π.μ. ώρα Μόσχας (02:00 GMT) και δεν έμεινε ούτε μία στρατιωτική μονάδα πίσω, ανέφεραν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, η Ουκρανία είπε ότι η υποχώρηση ήταν λιγότερο από ομαλή, με αναφορές για ρωσικά στρατεύματα να πνίγονται ενώ προσπαθούσαν να φύγουν.

Ωστόσο, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες Ουκρανούς να ζητωκραυγάζουν συνθήματα νίκης στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας.

Δύο άνδρες σήκωσαν στους ώμους τους μια γυναίκα στρατιώτη και την πέταξαν στον αέρα. Κάποιοι κάτοικοι τυλίχτηκαν με ουκρανικές σημαίες.

Ένας άντρας έκλαιγε από χαρά.
 
 


e-genius.gr ...intelligent web software