x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Το Πεκίνο διαψεύδει τον Μπάιντεν για τις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών ως «συμπαγείς σαν πέτρα».

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου είναι υγιείς όσο ποτέ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ότι η Κίνα θέλει να διατηρήσει αποστάσεις από τη Ρωσία.

Μιλώντας σε μια τακτική ενημέρωση Τύπου, ο Ζάο σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση των σινο-ρωσικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντάς τες ως «συμπαγείς σαν πέτρα». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Κίνα και η Ρωσία είναι δύο «στρατηγικοί εταίροι στη νέα εποχή» που ποτέ δεν επιδίωξαν να αντιμετωπίσουν ή να στοχοποιήσουν τρίτα μέρη.


Συνέχισε λέγοντας ότι «η μακροπρόθεσμη υγιής και σταθερή ανάπτυξη» των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου βασίζεται σε «υψηλού βαθμού αμοιβαία εμπιστοσύνη». «Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να προωθήσει τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Ζάο.

Τα σχόλια αυτά έρχονται αφότου ο Μπάιντεν υποστήριξε την Τετάρτη ότι, παρότι η Κίνα τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν, το Πεκίνο είναι απίθανο να θεωρεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ως συμμαχία. «Στην πραγματικότητα, κρατούν κάπως τις αποστάσεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερο το σκεπτικό του.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί να καταγγείλει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή να προσχωρήσει στις κυρώσεις που επέβαλε στη συνέχεια η Δύση στη Μόσχα. Αντίθετα, έχει δηλώσει ότι οι δυτικές χώρες και το Κίεβο απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» της Μόσχας, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ ότι ωθούσε τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σε «σημείο θραύσης».

Στα τέλη Οκτωβρίου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε να «υποστηρίξει σθεναρά τη ρωσική πλευρά» και να βοηθήσει τις προσπάθειες του Πούτιν να «ενώσει και να οδηγήσει τον ρωσικό λαό», καθώς και να πραγματοποιήσει «στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους» για να στηρίξει τη θέση της Ρωσίας ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software