x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η πατρίδα υπεράνω του κόμματος - Τι έλεγε ο Καποδίστριας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Κράτος χωρίς δικαιοσύνη, δεν είναι κράτος!»

Ξενής Χ. Ξενοφώντος

«Κράτος χωρίς δικαιοσύνη, δεν είναι κράτος!» Αυτά τα λιτά αλλά πάνσοφα λόγια του Άγιου της Πολιτικής Ιωάννη Καποδίστρια στριφογυρίζουν συνεχώς στο μυαλό του κάθε εχέφρονος πολίτη που αγωνιά για το σήμερα και το αύριο της μαρτυρικής μας πατρίδας. Πειρατές, κουρσάροι, σουλτάνοι, νεοσουλτάνοι, αποικιοκράτες, τύρρανοι κάθε λογής, δεν κατάφεραν μέσα από το πέρασμα των αιώνων να υποδουλώσουν την ψυχή της παλαιόθεν Ελληνίδος Κύπρου. Οι ποταμοί αίματος, που έχυσε σε όλα τα στάδια της πολυκύμαντης ιστορίας της δεν ήταν αρκετοί για να τη σπρώξουν προς το εθνικό της πεπρωμένο. Στο δοτό Σύνταγμα της νεαρής Δημοκρατίας κρύβονταν παγίδες τις οποίες η Βρετανία σε πλήρη συνεννόηση με τους στρατοκράτες της Άγκυρας χρησιμοποίησαν για να επιβάλουν τα διχοτομικά τους σχέδια στο νησί. Στο εσωτερικό μέτωπο, πολύχρωμες φατρίες της εξουσίας, πολιτικές αστοχίες και μυωπικές διπλωματικές προσεγγίσεις στα πρώτα βήματα του νεοσύστατου κράτους, εμπόδισαν τη χάραξη ορθολογιστικής στρατηγικής για αντιμετώπιση του εχθρού με αποτέλεσμα την εθνική τραγωδία του 1974 και την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία. Η συνέχεια είναι τρομακτική. Η μαφιόζικη κομματοκρατία και το ισχυρό δίδυμο των «πολιτικών καιροσκόπων – οικονομικών κερδοσκόπων» σε συνάρτηση με τα φοβικά σύνδρομα και τα ηττημένα μυαλά των εκάστοτε ηγεσιών, απέτυχαν να αξιοποιήσουν τον εθνικό άθλο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπερασπισθούν αποφασιστικά τα ζωτικά συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού που απειλείται μονίμως από τον νεοοθωμανό κουρσάρο.

Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται προ του φάσματος της ολοκληρωτικής πτώσης. Το αξιακό μας σύστημα καταρρέει, οι κρίσιμοι θεσμοί παραπαίουν, η κομματοκρατία μεγαλουργεί, ενώ η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών έφθασε στο ναδίρ, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου. Χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας λόγω της ενεργειακής κρίσης, της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Η λαϊκή ομοψυχία είναι ανύπαρκτη και το Κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ τέλμα, με την πολιτική ηγεσία να σφυρίζει αδιάφορα και ανεύθυνα, εστιάζοντας την προσοχή της στον αθέμιτο πλουτισμό με κορυφαία έγνοια της την κατάκτηση της εξουσίας ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Βαθύ σκοτάδι σκεπάζει τον κυπριακό ουρανό χωρίς μέχρι τώρα να φαίνεται φως στην άκρη της σήραγγας. Η Κύπρος οδεύει προς την άβυσσο και η ιστορική ευθύνη είναι βαριά για όλους μας. Το καμπανάκι πλέον χτυπά δυνατά. Λαός και ηγεσία καλούνται επειγόντως σε συστράτευση για χάραξη σωστικής πορείας του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτή την ώρα, το μέγα στοίχημα για την Κύπρο και τον λαό της είναι κατά πόσον θα απαλλαγούμε ή όχι από την ολιγαρχική δεσποτεία και την αδίστακτη κομματοκρατία που έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το κράτος, έλεγε ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρέπει να καθοδηγεί τους πολίτες του προς το καλό, να πατάσσει τη ληστεία και κάθε μορφής αδικία και σε καμιά περίπτωση να μην καθίσταται υποχείριο των τζακιών και των πλούσιων. Δυστυχώς, στη σημερινή Κύπρο, τα πράγματα στο εσωτερικό μέτωπο είναι τραγικά. Ειδικά τώρα που η ιστορική μας μοίρα είναι απόλυτα συνυφασμένη με αλληλοσυγκρουόμενους και αρπακτικούς ιμπεριαλισμούς, έχουμε υπέρτατο χρέος να αντλήσουμε δύναμη από τον Βίο και την Πολιτεία του Άγιου της Πολιτικής και από τα θυσιαστήρια των ηρωομαρτύρων του έθνους, συνειδητοποιώντας πως η λευτεριά και η ευδαιμονία αξίζουν μόνον σε λαούς που κάνουν κτήμα τους την εθνική ενότητα, την ομοψυχία, την τιμιότητα, τη μεγαλοψυχία και την άδολη φιλοπατρία.

Σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία είναι ιερό καθήκον του κάθε Έλληνα Κύπριου πατριώτη να μπει στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας για να απομονώσει τους ντόπιους και ξένους έμπορους του λαού, αναζητώντας τον εμπνευσμένο ηγέτη που θα θέσει το συμφέρον της πατρίδας υπεράνω του κόμματος και άλλων ιδιοτελών σκοπιμοτήτων, κτίζοντας ισχυρό και αξιόπιστο κράτος που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τα κοινωνικά κι εθνικά δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού. Γιατί, «απάντων τιμιότερον εστίν η πατρίς.»

 

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

Πηγή: https://infognomonpolitics.gr/



e-genius.gr ...intelligent web software