x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΕΕ: Δύο δισ στους Ουκρανούς - Κανένα μέτρο για τους Ευρωπαίους που θα κρυώσουν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Γράφει ο Γιάννης Οικονομίδης 
 
Μόνο εξωφρενικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η ΕΕ εκταμιεύει επιπλέον 2 δισ. ευρώ ως έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουκρανία.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας  ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.
 
Όλα αυτά, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λύσει ακόμα το πρόβλημα του επερχόμενου χειμώνα και των ετών που θα έρθουν. Ορθό να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή, ορθό να επιβάλλουν κυρώσεις, όμως έπρεπε να υπάρχει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, είτε πανευρωπαϊκά είτε μεμονωμένα σε επίπεδο κρατών.  
 
Η Ευρώπη όμως προτιμά να πληρώσει τους Ουκρανούς, να πληρώσει πανάκριβα το αμερικανικό LNG και να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που δεν την αφορά. Σε τελική ανάλυση όλα φαίνεται ότι γίνονται για να κοπεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αυτό που ήθελαν πριν τον πόλεμο οι Αμερικανοί και προετοίμαζαν τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ακόμα πιο εξωφρενικό φαίνεται ότι το ποσό που εκταμιεύεται σήμερα (18/10) αποτελεί μέρος ενός πακέτου ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε στις 18 Μαΐου για την αρωγή και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης-24ης Ιουνίου 2022.
 
Δηλαδή τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων θα δοθούν για την ανοικοδόμηση μιας χώρας που δεν είναι μέρος της Ευρώπης κι όχι για τη σωτηρία εκατομμυρίων πολιτών της από την ακρίβεια και ενδεχομένως από το κρύο.
 
Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ως ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, για κάθε νοικοκυριό που βρίσκεται αντιμέτωπο με την ενεργειακή κρίση και βλέπει την αγοραστική του δύναμη να λιγοστεύει.
 
Όμως η Ευρώπη προτιμά να επιβάλει κυρώσεις σε ένα κράτος που δεν επιτίθεται στην επικράτεια της (Ρωσία) και αφήνει να δρα ανενόχλητο ένα κράτος (Τουρκία) που απειλεί στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει το πρώτο 1 δισεκατομμύριο ευρώ από αυτό το έκτακτο πακέτο ΜΧΣ την 1η Αυγούστου 2022. Αυτό ακολούθησε ένα προηγούμενο έκτακτο δάνειο ΜΧΣ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκε στην Ουκρανία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Με τη σημερινή πληρωμή, η συνολική υποστήριξη ΜΧΣ που εκταμιεύτηκε στην Ουκρανία από τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου έφτασε τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κεφάλαια διατέθηκαν στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, με πιο μακροπρόθεσμη λήξη από ό,τι στο πλαίσιο των τακτικών ΜΧΣ και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Η βοήθεια υποστηρίζει τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη συνολική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας και των επακόλουθων οικονομικών προκλήσεων. Σε μια περαιτέρω έκφραση αλληλεγγύης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για πρώτη φορά θα καλύψει το κόστος των τόκων αυτού του δανείου, τουλάχιστον για το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η σημερινή εκταμίευση έρχεται αφότου η Επιτροπή και η Ουκρανία υπέγραψαν στις 3 Οκτωβρίου ένα Μνημόνιο Συνεννόησης που καθορίζει τους όρους πολιτικής και τις ενισχυμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που συνδέονται με αυτήν την έκτακτη ΜΧΣ.


e-genius.gr ...intelligent web software