x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Παναγία Σουμελά: Τα θαύματα και οι παραδόσεις

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Για τον Ποντιακό Eλληνισμό οι Άγιοι Τόποι είναι η Παναγία Σουμελά, που υμνήθηκε και τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο μοναστήρι. Λόγω της τοποθεσίας της, σε έναν απόκρημνο βράχο, άνω των 1000 μέτρων, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η εκκλησία δεν ήταν δυνατό να χτίστηκε από ανθρώπινο χέρι.

Μια σειρά θαυμάτων αποδίδονται από τη χριστιανική παράδοση στην Παναγία Σουμελά. Τροφοδότησαν πολλές γενιές Ποντίων και τη μετέτρεψαν σε σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου

Η εκκλησιαστική παράδοση λέει ότι ένας σουλτάνος, ο Σελίμ Α’, θέλησε να καταστρέψει το μοναστήρι αλλά δεν τα κατάφερε λόγω της θεϊκής παρέμβασης. Μόλις έδωσε την εντολή καταστροφής του έπαθε επιληψία», προσθέτει ο Β. Τσενκελίδης. Η ίδια παράδοση επισημαίνει ότι ο σουλτάνος θεραπεύτηκε μόλις ήπιε νερό που ανάβλυζε μέσα από το βράχο της Παναγίας.

Μια άλλη παράδοση, λέει ότι η Παναγία Σουμελά θεράπευσε έναν 30χρονο που σύμφωνα με τους γιατρούς δεν είχε καθόλου χρόνο ζωής, μόνο λίγες μέρες. Η μητέρα του φέρεται να τον οδήγησε στο μοναστήρι του Πόντου, ενώ ήταν κατάκειτος. Με προσευχή, νηστεία και τρεις λειτουργίες φέρεται επίσης να οδηγηθήκαμε στο θαύμα.

Σύμφωνα με μελετητές της ορθόδοξης παράδοσης, κατά τη διάρκεια μιας ληστρικής επιδρομής στο μοναστήρι, τρεις ληστές σκότωσαν τους μοναχούς που βρέθηκαν στο διάβα τους, αφού έκλεψαν τα ιερά κειμήλια. Οι ίδιοι φέρονται να μετέφεραν την εικόνα στο πιο ψηλό σημείο του όρους Μελά και τότε, θέλησαν να την καταστρέψουν, με σκοπό να αποσπάσουν το χρυσάφι της. Έσπασαν την εικόνα στα δύο, όμως όταν η αξίνα έπεσε πάνω στο πρόσωπο της Παναγίας Σουμελά, φωτιά φέρεται να ξέσπασε με θαυματουργό τρόπο μέσα από το ξύλο της εικόνας και έκαψε τους δύο από τους τρεις ληστές. Ο τρίτος που άφησε τα κλοπιμαία και έφυγε, φέρεται να σώθηκε και αφού επέστρεψε στο μοναστήρι, έγινε ο ίδιος μοναχός. Την άλλη μέρα, τα ιερά αντικείμενα είχαν επιστραφεί με θαυματουργό τρόπο, μέσα στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη παράδοση, θέλει την Παναγία Σουμελά να έσωσε τον αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Αλέξιο Γ Κομνηνό που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα, από τρικυμία. Η Παναγία φέρεται να εμφανίστηκε μπροστά του και να τον οδήγησε σε ασφαλές λιμάνι.

Παναγία των Μουσουλμάνων

«Η Παναγία Σουμελά είναι κυρίως γνωστή, σε όλους τους Χριστιανούς αλλά και για τους Μουσουλμάνους, γιατί αποτέλεσε το σύμβολο της ελευθερίας των υπόδουλων Ελλήνων του Πόντου. Αυτό συνέβη, επειδή σε αυτήν έβρισκαν προστασία και οι κρυπτοχριστριανοί αλλά και οι εξισλαμισμένοι Ρωμιοί, που θέλησαν να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους. Την ημέρα της Παναγίας, κανένας μουσουλμάνος δεν εργαζόταν και πολλοί γιόρταζαν στα τοπικά πανηγύρια. Αυτό αποδεικνύει εν μέρει, ότι πριν έρθουν τα πέτρινα χρόνια της οθωμανοκρατίας, οι περισσότεροι από τους τοπικούς πληθυσμούς είχαν χριστιανική καταγωγή», είχε τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Πρόκειται για το δεύτερο αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο του Πόντου. Ιδρύθηκε από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σοφρώνιο που ξεκίνησαν από την Αθήνα, στα υψώματα του όρους Μελά, στην Τουρκία.

«Την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά και της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας,η Παναγία Σουμελά είχε περίοπτη θέση. Αυτό συνέβαινε και στην τουρκοκρατία.
Από τον αυτοκράτορα Αλέξιο τον Γ' ,έως τους Σουλτάνους Βαγιαζήτ και Μουράτ, το μοναστήρι είχε πολλά προνόμια. Οι Τούρκοι σε γενικές γραμμές δεν επηρέαζαν τη λειτουργία του, ωστόσο, δέχθηκε λεηλασίες και καταστροφές από φανατισμένους μουσουλμάνους», όπως διηγείται ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Και προσθέτει:
«Όταν η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 επέβαλλε να φύγουν οι δύο γηραιότεροι καλόγεροι, τότε εκείνοι έκρυψαν στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Τίμιο Σταυρό του αυτοκράτορα Κομνηνού της Τραπεζούντας. Μερικά χρόνια αργότερα δόθηκε εντολή να αναζητηθούν και να μεταφερθούν τα ιερά κειμήλια στην Ελλάδα, μετά από συνεννόηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού. Ως το 1951 εκτίθονταν στο βυζαντινό μουσείο. Τότε χτίστηκε το νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ώστε να ζωντανέψουν οι μνήμες του Πόντου».

Η εικόνα φημολογείται ότι ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Πρόκειται για την Παναγία την Αθηνιώτισσα. Δεν αποκλείεται η εικόνα να μεταφέρθηκε από τον κύριο ναό της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, που δεν ήταν άλλος από τον Παρθενώνα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software