x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

To άγνωστο μοναστήρι της Παναγίας του Ντον

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Θεμέλιο της, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Ντον, που σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση έσωσε τους Ρώσους από το στρατό των Τατάρων στη μάχη του ποταμού Μοσκβά, που περνάει μέσα από τη ρωσική πρωτεύουσα.  

Η εικόνα της αγιογραφήθηκε από τον Θεοφάνη τον Έλληνα, δάσκαλο ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους αγιογράφους, του Ανδρέα Ρουμπλιόφ.

Η ελληνορωσική σύνδεση της συγκεκριμένης εκκλησίας έγκειται επίσης, στο ότι δύο κοιμητήρια όπου βρίσκονται δίπλα στο μοναστήρι υπάρχουν ενταφιασμένοι πολλοί επιφανείς Έλληνες κάτοικοι της Μόσχας, αναγνωρισμένοι για εθνική ευεργεσία.


Το μοναστήρι παρέμεινε κλειστό καθ’ όλη την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. 
 

Το 1995, οι Κοζάκοι κάτοικοι του χωριού της Γκνιλόφσκαγια δώρισαν στο μοναστήρι μεγάλου μεγέθους εικόνισμα της Παναγίας του Ντον. Το τελευταίο τοποθετήθηκε εντός του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως για ορισμένο χρονικό διάστημα, έως την ολοκλήρωση των εργασιών αναπαλαίωσης της εκκλησίας του μοναστηριού. Στη συνέχεια, η εικόνα μεταφέρθηκε, κατά τη διάρκεια σχετικής επίσημης τελετής, στην Εκκλησία της Παναγίας του Ντον. Σήμερα, φυλάσσεται εντός προθάλαμου του ναού.

 
Η Παναγία του Ντον τιμάται στις 19 Αυγούστου.
 


e-genius.gr ...intelligent web software