x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Νέα προειδοποίηση Κινέζων κατά Αμερικανών

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν την «παλιά ρουτίνα μονομερούς εκφοβισμού», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Γουάνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να καταστείλουν την ανάπτυξη της Κίνας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να δώσει προσοχή στις νόμιμες ανησυχίες του Πεκίνου.

Ο Κινέζος διπλωμάτης προειδοποίησε, επίσης, τις ΗΠΑ να μην προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τις «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου χρησιμοποιώντας τακτικές «σαλαμοποίησης», επιλέγοντας δηλαδή μια σειρά από μικρές επιθετικές ενέργειες για να επιτευχθεί ένα πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα που θα ήταν δύσκολο να προκύψει με μία και μόνη ενέργεια.

Οι δηλώσεις του Γουάνγκ υπογραμμίζουν τις βαθιές εντάσεις που σηματοδοτούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, παρόλο που οι ηγέτες τους προσπάθησαν να ξαναεμπλακούν στη διπλωματία το τελευταίο διάστημα, με κυριότερη στιγμή την συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί τον περασμένο μήνα, όπου συζήτησαν μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δική της επικράτεια και θεωρεί ότι οι ΗΠΑ επιτίθενται με μικρά βήματα, με την τακτική της «σαλαμοποίησης», στα βασικά της συμφέροντα, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο μια σημαντική επιθετική ενέργεια που θα μπορούσε να δώσει στην Κίνα σαφή λόγο να αντιδράσει με πλήρη ισχύ.

Ο Μπάιντεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις «όλο και πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν», οι οποίες, όπως είπε, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία. Ο Σι την αποκάλεσε το ζήτημα της Ταϊβάν «βασική κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο  Γουάνγκ τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μετατροπή της συναίνεσης που επετεύχθη στην συνάντηση στο Μπαλί σε πρακτικές πολιτικές και συγκεκριμένες ενέργειες.

«Είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για τις κατευθυντήριες αρχές των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, να προωθηθεί ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα και να επιλυθούν συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μέσω κοινών ομάδων εργασίας», είπε ο Γουάνγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό του την «ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και υπεύθυνης διαχείρισης της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας».

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της «για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις απειλές που θέτει για την παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα», με τον Κινέζο ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει πως η Κίνα «στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης και των καταστατικών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ».

«Όντας στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση της ειρήνης και των συνομιλιών, θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης με τον δικό μας τρόπο», ανέφερε ο Γουάνγκ στον Μπλίνκεν, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software