x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πως οι Τούρκοι βοηθούν το Ισλαμικό κράτος

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Δώρο στον ISIS η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 19 Νοεμβρίου αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στη βόρεια και ανατολική Συρία (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται στα σύνορα της Συρίας).

Βομβαρδισμοί με μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό έχουν σκοτώσει πολλούς πολίτες και μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του κύριου εταίρου των ΗΠΑ στον πολυμερή συνασπισμό κατά του ISIS, σημειώνεται σε άρθρο του National Interest, με τον τίτλο «Η τουρκική επίθεση στη Συρία είναι ένα δώρο στον ISIS».

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι «μόνο η αρχή». Υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη συμπαιγνία μεταξύ της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) και σύρων τζιχαντιστών.

Οι Κούρδοι απαραίτητοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

 

Από το 2016, περίπου 60.000 μαχητές έχουν περάσει από την Τουρκία στη Συρία, προερχόμενοι από 100 και πλέον χώρες. Η MIT τους παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη, κεφάλαια και όπλα, κανόνισε ακόμη και ιατρική περίθαλψη σε τουρκικά νοσοκομεία για τζιχαντιστές που τραυματίστηκαν στο πεδίο της μάχης.

Σε αντίθεση με τη διπροσωπία της Τουρκίας, οι Κούρδοι είναι οι απαραίτητοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Οι SDF, με βάση τους Κούρδους, ήταν η αιχμή του δόρατος κατά του ISIS. Ο στρατηγός Μάζλουμ Αμπντί, αρχιστράτηγος των SDF, είπε ότι 12.000 μέλη τους σκοτώθηκαν και 24.000 τραυματίστηκαν σοβαρά πολεμώντας τον ISIS υπό τις εντολές των ΗΠΑ.

Τώρα, η Τουρκία συγκεντρώνει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία, απειλώντας με μια μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή επιχείρηση. Η Τουρκία θέλει να προσφέρει το κίνητρο μιας απόδρασης, ώστε τα μέλη του ISIS να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη φάση της επιχείρησης.

Ο καταυλισμός Αλ Χολ, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία, αποτελεί μια δεξαμενή ισλαμιστών έτοιμων να πολεμήσουν. Ιδρύθηκε το 1991 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου ως καταφύγιο για ιρακινούς πρόσφυγες. Απέχει δώδεκα χιλιόμετρα από τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και εβδομήντα χιλιόμετρα από τις περιοχές που κατέχει ο τουρκικός στρατός, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία.

Υπάρχουν 55.000 μέλη της οικογένειας του ISIS στο Αλ Χολ. Ο πληθυσμός του ISIS αποτελείται από 25.000 ιρακινούς πρόσφυγες, 20.000 οικογένειες Σύρων και 8.000 οικογένειες ξένων.

Χάος και απόδραση

Ο καταυλισμός φιλοξενεί πάνω από 10.000 σκληροπυρηνικούς μαχητές από πενήντα δύο χώρες. Η Τουρκία επιδιώκει να πετύχει τους στόχους της προκαλώντας χάος ώστε αυτοί οι μαχητές να μπορέσουν να διαφύγουν.

Το 2019, η Τουρκία εισέβαλε στο Gire Spy (Ταλ Αμπιάντ) και βομβάρδισε τα περίχωρα του στρατοπέδου Αιν Ισα.

Οι οικογένειες του ISIS εκμεταλλεύτηκαν το χάος και διέφυγαν προς την Τουρκία, αλλά συνελήφθησαν από τις SDF.

Τον Ιανουάριο του 2022, τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από τους Τούρκους οργάνωσαν απόδραση από τη φυλακή της Χασάκα.

Για άλλη μια φορά, οι SDF ματαίωσαν την επιχείρηση. Η περιοχή γύρω από τη φυλακή Τζερκίν στο Καμισλί επλήγη επίσης από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, βοηθώντας τους μαχητές του ISIS να δραπετεύσουν και να ενταχθούν στον Εθνικό Στρατό της Συρίας, μια τρομοκρατική ομάδα υπό τουρκικό έλεγχο.

Τα μέλη των SDF έχουν οικογένειες σε συριακά χωριά κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Φοβούνται για την ασφάλεια των συζύγων και των παιδιών τους κι’ αισθάνονται υποχρεωμένοι να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα, έτοιμες να εισβάλουν. Θα επιτεθούν στις SDF εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τις σταματήσουν.

Να παρέμβει ο Μπάιντεν

Οι SDF περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει με δημόσια δήλωση να καταγγείλει τα πολεμικά σχέδια της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να επισκεφθεί την Αγκυρα για να προειδοποιήσει ότι η επίθεση κατά των SDF θα έχει βαρύ τίμημα.

Η Τουρκία δικαιολογεί τις επιθετικές ενέργειές της υποστηρίζοντας ότι οι SDF ήταν υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε 81 στις 13 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό τον οποίο χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να δικαιολογήσει την τουρκική επίθεση. Οι SDF έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την απώλεια ζωών και έχουν ζητήσει τη διενέργεια έρευνας.

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνωμότησαν με τους Κούρδους για να οργανώσουν την επίθεση.

Αυτή η παράλογη κατηγορία θα έπρεπε να ερευνηθεί. Εμπλέκοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σοϊλού άνοιξε την πόρτα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών για να ερευνήσει το περιστατικό.

Τα κίνητρα του Ερντογάν

Μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για τα κίνητρα του Ερντογάν. Η εσωτερική υποστήριξη στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν μειώνεται απότομα ενόψει των εθνικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023.

Πιστεύει ότι, χαρακτηρίζοντας του Κούρδους ως τρομοκράτες και σκοτώνοντάς τους, θα συσπειρώσει την εθνικιστική βάση της Τουρκίας για υποστήριξη του AKP.

Μια πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα θ’ απαλλάξει τους Κούρδους από οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική ενέργεια της Κωνσταντινούπολης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι SDF είναι φυσικοί σύμμαχοι. Μοιράζονται μια δέσμευση για τον δημοκρατικό φεντεραλισμό, τη χειραφέτηση των γυναικών και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Κούρδοι είναι φίλοι της Αμερικής στον αγώνα κατά του βίαιου εξτρεμισμού.

philenews / in.gr

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software