x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

“Η Ελληνική επιχείρηση”, το πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της τ. ΕΣΣΔ

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με τον τίτλο ” Ελληνική επιχείρηση” ονομάστηκε το Πογκρόμ κατά των Ελλήνων του Πόντου που βρήκαν καταφύγιο στην Τσαρική Ρωσία και μετέπειτα ΕΣΣΔ και Καύκασο πριν και μετά την Οθωμανοκεμαλική Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο .

Η ημερομηνία ήταν η 15η Δεκεμβρίου 1937 όπως πέραν πάσης αμφισβήτησης έχει αποδειχθεί από τα απόρρητα αρχεία που ήρθαν στο φώς μετά την κατάργηση της ΕΣΣΔ.
Χιλιάδες Έλληνες άνευ αιτίας εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια της επιχείρησης με εντολή του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγασβίλι .

Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης τιμά την μνήμη των προγόνων που έχασαν την ζωή τους. Όσους έχασαν περιουσίες και σπίτια και έπρεπε να τα ξαναχτίσουν από το μηδέν σε άλλες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Δίνοντας το έναυσμα στον Μέγα Ποιητή γιατρό Χρήστο Αντωνιάδη να γράψει τους στίχους του εμβληματικού τραγουδιού που με την μοναδική του φωνή ζωντάνεψε ο θρύλος Στέλιος Καζαντζίδης με την λύρα του αξέχαστου Χρήστου Χρυσανθόπουλου. ” Πέντε οσπίτεα έχτισα και ασ’ όλια ξεσπιτούμαι,σα ξένα είμαι Έλλενας και σην Ελλάδα ξένος”.

Το χρονικό

Στις 11 Δεκεμβρίου 1937 ο λαϊκός κομισάριος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ Νικολάι Γιεζόφ υπέγραφε το διάταγμα υπ’ αριθμ. 50215 που αφορούσε τους Έλληνες της χώρας. Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του διατάγματος.

Οι μαζικές φυλακίσεις και εκτελέσεις πήραν την επίσημη ονομασία «Ελληνική Επιχείρηση». 

Νικολάι Γιεζόφ

Ό,τι είχε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό απαγορεύτηκε. Έκλεισαν όλα τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (πρωτοβάθμια και ανώτατα), θέατρα και εκδοτικοί οίκοι. Η ίδια η ελληνική γλώσσα δεν αναγνωριζόταν πια ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Σοβιετικής Ένωσης.

Το πρώτο κύμα των φυλακίσεων ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων τότε θεωρήθηκαν απομεινάρι του παλαιού καθεστώτος, με την «ετικέτα» των λεγόμενων κουλάκων. Πολλοί Έλληνες τότε εξορίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε ειδικές ζώνες κατοίκησης στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή.

Οι διώξεις του 1937-38 δεν είχαν ταξικό χαρακτήρα. Οι Έλληνες φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν επειδή ήταν Έλληνες. Οι αρχές δεν εκτίμησαν ούτε πολιτικές πεποιθήσεις ούτε συμμετοχή στους αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η «Ελληνική Επιχείρηση» ήταν η πιο αιματηρή από τις εθνικές επιχειρήσεις της περιόδου της Μεγάλης Τρομοκρατίας. Το 90% από τους περίπου 22.000 Έλληνες που φυλακίστηκαν από τις 15 Δεκεμβρίου του 1937 μέχρι τον Μάρτιο του 1938, εκτελέστηκαν.

Άλλες εθνικές «επιχειρήσεις»

Το έτος 1937 μπήκε στην εθνική μνήμη πολλών εθνικοτήτων της ΕΣΣΔ. Στο πλαίσιο του διατάγματος 00447, το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων, το λεγόμενο NKVD, πραγματοποίησε τις εκκαθαρίσεις λαών που είχαν έστω και τυπικό σημείο αναφοράς στο εξωτερικό.

Στις 20 Ιουλίου του 1937 ξεκίνησε η Γερμανική Επιχείρηση, στις 9 Αυγούστου η Πολωνική Επιχείρηση, στις 19 Σεπτεμβρίου η Επιχείρηση του Χαρμπίν ή «Χαρμπινοϊαπωνική». Μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το NKVD «με επιτυχία» πραγματοποίησε την Κορεάτικη Επιχείρηση. Σε εφαρμογή ήταν πολλές «επιχειρήσεις»: Εσθονική, Φινλανδική, Ιρανική, Λετονική και άλλες.

Μνημείο για τα θύματα της «Ελληνικής Επιχείρησης» στο Κρασνοντάρ

Τη γραμμή για την πραγματοποίηση των εθνικών επιχειρήσεων έδωσε προσωπικά ο Ιωσήφ Στάλιν στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 1937.

Ο Στάλιν ισχυρίστηκε πως η Σοβιετική Ένωση περιβάλλεται από αστικές χώρες οι οποίες περιμένουν τη στιγμή να επιτεθούν, ή τουλάχιστον σκοπεύουν να την αποδυναμώσουν, και γι’ αυτόν το σκοπό στέλνουν στο εσωτερικό της χώρας τους κατασκόπους και δολοφόνους.

Στη λίστα των ανεπιθύμητων μπήκαν και οι Έλληνες που έζησαν τη Γενοκτονία στον Πόντο το 1914-1922 και αυτοί που θυσιάστηκαν για να επικρατήσει η Ρωσία στην Παρευξείνια περιοχή, καθώς και κομμουνιστές από την Ελλάδα. Όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής, κομματικής και ταξικής προέλευσης.

 

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software