x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ποιοι αντιδρούν στην πρόταση Μακρόν για «εγγυήσεις ασφαλείας» προς τη Ρωσία

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει την ανάγκη της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από το Κίεβο και αρκετούς από τους σκληροπυρηνικούς της ΕΕ για τη Ρωσία, σύμφωνα με το Euractiv.

Τα σχόλια, που έγιναν σε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 το Σάββατο (3 Δεκεμβρίου), έγιναν μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, στις οποίες οι δύο ηγέτες συζήτησαν την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και πώς μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα ουσιώδη σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -όπως έλεγε πάντα ο [Ρώσος] πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν- είναι ο φόβος ότι το ΝΑΤΟ έρχεται μέχρι τις πόρτες του και η ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», δήλωσε ο Μακρόν.

«Αυτό το θέμα θα είναι μέρος των θεμάτων για την ειρήνη, οπότε πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς θα δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, τα σχόλια του Μπάιντεν την Πέμπτη ότι θα ήταν ανοιχτός σε διπλωματία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να είχαν περισσότερο να κάνουν με τη σηματοδότηση της δυτικής αλληλεγγύης και τη στήριξη της σχέσης των ΗΠΑ με τη Γαλλία παρά με την έναρξη ενός επικείμενου διαλόγου με τη Ρωσία.

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον κ. Πούτιν αν υπάρχει ενδιαφέρον να αποφασίσει ότι αναζητά έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη. «Δεν το έχει κάνει αυτό ακόμη».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε την Πέμπτη (1 Δεκεμβρίου) ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στην προπολεμική «ειρηνευτική τάξη» με τη Ρωσία και να επιλύσει «όλα τα κοινά ζητήματα ασφαλείας», εάν ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί από την επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων του.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, απέρριψαν αμέσως την ιδέα του Μακρόν ότι η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει το αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Μόσχα συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ολέκσιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, την Κυριακή (4 Δεκεμβρίου), αμφισβήτησε την παροχή τέτοιων εγγυήσεων «σε ένα κράτος τρομοκράτη και δολοφόνο».

«Αντί για τη Νυρεμβέργη – να υπογράψουμε μια συμφωνία με [τη Ρωσία] και να δώσουμε τα χέρια;» Ο Ντανίλοφ έγραψε στο Twitter για τις δίκες των ναζιστών εγκληματιών πολέμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το ουκρανικό αίμα στα χέρια του Πούτιν δεν θα ενοχλήσει τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες;» έγραψε.

Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την ίδια ημέρα ότι αντί για εγγυήσεις προς τη Μόσχα, ο κόσμος χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας «από τις βάρβαρες προθέσεις της μεταπουτινικής Ρωσίας».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, αυτό θα είναι εφικτό μόνο μετά από δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου, την καταδίκη αξιωματούχων που ευθύνονται για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την επιβολή αποζημιώσεων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες που μια συζήτηση για πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου προκαλεί ένταση μεταξύ Παρισιού και Κιέβου.

Τον Μάιο, ο Ζελένσκι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο Μακρόν ζήτησε από την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά την κυριαρχία της για να βοηθήσει τον Πούτιν να σώσει τα προσχήματα. Ωστόσο, τότε, το Ελιζέ διέψευσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς.

Πριν από την εισβολή, ο Πούτιν δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μακρόν στη Μόσχα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να λάβει απαντήσεις από τη Δύση στα τρία κύρια αιτήματά της για την ασφάλεια.

Αυτά περιλαμβάνουν τη διακοπή κάθε μελλοντικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, τη μη ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορά της και τη μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.

Ωστόσο, τότε, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους αποκαλούσαν τα ρωσικά αιτήματα «μη εκκινήσεις».

Τα ρωσικά γεράκια θυμώνουν

Πολλοί στην Ουκρανία και στη Δύση έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν που θα επιβράβευαν τη Ρωσία με παραχωρήσεις, ειδικά αφότου το Κίεβο, σε μια πρόσφατη στρατιωτική εκστρατεία, κατάφερε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγάλες περιοχές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Παρομοίως, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δήλωσαν επανειλημμένα ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει για τους όρους που θα δεχόταν η χώρα.

Καθώς όμως ο πόλεμος με τη Ρωσία εισέρχεται στον 10ο μήνα του, τα σχόλια του Μακρόν προκαλούν όλο και περισσότερο τους Ανατολικοευρωπαίους να αμφισβητούν τις προθέσεις της Γαλλίας.

Όχι μόνο τα κράτη-μέλη που είναι «γεράκια», αλλά και πολλοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν προηγουμένως κατηγορήσει τον Γάλλο πρόεδρο ότι είναι μαλακός απέναντι στη Μόσχα μετά τις δηλώσεις του ότι η Δύση «δεν πρέπει να ταπεινώσει τη Ρωσία» για τον πόλεμο, καθώς θα εξακολουθήσει να παραμένει ένας γείτονας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μετά τη λήξη του.

«Η τακτική να αφήσουμε τη Ρωσία αήττητη και έτοιμη για μελλοντική συνεργασία είναι τοξική», καθώς θα «οδηγούσε σε εκκλήσεις να τερματιστεί ο πόλεμος με διαπραγματεύσεις αντί να τελειώσει με μια ουκρανική νίκη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις σε ένα νήμα στο Twitter.

Μετά την ήττα της Ρωσίας, δήλωσε ο Λάντσμπεργκις, η τρέχουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας των πολυμερών περιφερειακών και παγκόσμιων οργανισμών θα πρέπει να αλλάξει.

«Η στρατηγική μας πρέπει να επανεξεταστεί και να αντικατοπτριστεί σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της ηπείρου για τις επόμενες δεκαετίες – και θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε αυτό το νέο σύστημα μαζί με την Ουκρανία, όχι με τη Ρωσία του Πούτιν», δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, δήλωσε στους Financial Times την Κυριακή (4 Δεκεμβρίου) ότι «η ιδέα ότι η ρωσική εισβολή [στην] Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τη Δύση στη Ρωσία πέφτει στην παγίδα της αφήγησης του Πούτιν ότι η Δύση και η Ουκρανία είναι υπεύθυνες για αυτόν τον πόλεμο και η Ρωσία είναι [ένα] αθώο θύμα».

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν επίσης αντιδράσεις στη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίες και οι δύο είχαν εγκαταλείψει τη στρατιωτική ουδετερότητά τους και είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι συμφωνεί ιδιαίτερα με τον Λάντσμπεργκις «στην ανάγκη να νικήσουμε τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επιτύχει τη νίκη».

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι διαφωνεί ουσιαστικά με τον Μακρόν.

«Οι μόνες εγγυήσεις ασφαλείας στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε είναι ουσιαστικά μη ρωσικές», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί σε άλλους. Μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040



e-genius.gr ...intelligent web software