x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αδιέξοδο: Χωρίς κοινό βηματισμό στην ενέργεια οι Ευρωπαίοι

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που περιλαμβάνουν την επιτάχυνση των αδειών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, έμειναν στην αναμονή μετά την πίεση να συνδεθούν με ένα αμφιλεγόμενο ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο.

Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης (24 Νοεμβρίου), οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν στο κείμενο των νέων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν θα τα εγκρίνουν επίσημα μέχρι να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με ένα νέο προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συμφωνήσαμε στο περιεχόμενο και των δύο κανονισμών, για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης, καθώς και για την αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Τζόζεφ Σίκελα, ο Τσέχος υπουργός που προήδρευσε της συνάντησης, στη συνέντευξη Τύπου μετά από αυτήν.

«Δεν ανοίγουμε ακόμη τη σαμπάνια, αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο», πρόσθεσε.

Η ημερομηνία για το άνοιγμα της σαμπάνιας, όπως θα λέγαμε, θα πρέπει να είναι η 13η Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συνεδριάσουν για το επόμενο έκτακτο ενεργειακό συμβούλιο με στόχο την έγκριση του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, το οποίο θα επιτρέψει την υιοθέτηση των έκτακτων μέτρων.

Η απόφαση ακολουθεί σημαντικές πιέσεις από τις χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου τιμών. Σύμφωνα με διάφορες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στη EURACTIV, οι χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου τιμών συγκεντρώθηκαν πριν από τη συνεδρίαση για να συζητήσουν τη θέση τους. Εκεί, συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα μέτρα και το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου ως ένα πακέτο, πρόσθεσε ένας διπλωμάτης.

«Μας φαίνεται ότι τα τρία κείμενα είναι πολύ στενά συνδεδεμένα», εξήγησε η Ισπανίδα υπουργός Τερέζα Ριμπέρα στους δημοσιογράφους πριν από την κύρια συνεδρίαση.

Εξαιτίας αυτού, θα ήταν «εξαιρετικά ανισόρροπο» να υιοθετηθούν τα έκτακτα μέτρα, δεδομένου του κενού που αφήνει η «απολύτως ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική, εκτός στόχου» πρόταση για το ανώτατο όριο τιμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε η ίδια.

Συζητήσεις για ένα «αστείο» ανώτατο όριο τιμών

Σύμφωνα με τον Σίκελα, η συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμών ήταν «αρκετά έντονη», με πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το επίπεδο του ανώτατου ορίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο μηχανισμός που κατέθεσε η Επιτροπή θα ενεργοποιούνταν μόνο από δύο παράγοντες: οι τιμές στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου (το ολλανδικό TTF) να αυξάνονται πάνω από 275 ευρώ για περισσότερες από δύο εβδομάδες και η τάση αυτή να μην αντανακλάται στην παγκόσμια αγορά.

Τόσο ο Ριμπέρα όσο και η Πολωνή υπουργός Άνα Μόσκουα χαρακτήρισαν την πρόταση ως «αστείο», ενώ πολλές άλλες χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου τιμών υποστηρίζουν ότι η παρούσα πρόταση σημαίνει ότι είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Η Γαλλίδα υπουργός ενεργειακής μετάβασης Άγκνες Πανιέ-Ρούνατσερ δήλωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι ανεπαρκής και υπολείπεται της εντολής που της έδωσαν οι χώρες της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Οι χώρες που τάσσονται κατά του ανώτατου ορίου, ιδίως η Ολλανδία, επέκριναν επίσης την πρόταση.

Είναι «ελαττωματική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολλανδός υπουργός Ρομπ Γέτεν, προσθέτοντας: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πληγεί η ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και επίσης η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Οι Γερμανοί, ωστόσο, ήταν πιο ανοιχτοί σε συμβιβασμούς.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών δεν θα ισχύσει για πολύ καιρό, ώστε να μην βλάψει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Και όλες αυτές οι μεταβλητές μπορούν να συζητηθούν λογικά μεταξύ τους. Και αυτό είναι που ξεκινάμε σήμερα εδώ», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Σβεν Γκιεγκόλντ.

Μετά τις ευρείες επικρίσεις που δέχθηκε η πρότασή της Επιτροπής της, η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας Καντρί Σίμσον έμεινε να την υπερασπιστεί μετά τη συνάντηση, λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός αυτής της πρότασης ήταν μια πράξη ισορροπίας».

«Από τη μία πλευρά, χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό μέτρο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου όταν αυτό είναι απαραίτητο. Οι υπερβολικές τιμές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες τόσο στους πολίτες μας όσο και σοβαρές ζημιές στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της ΕΕ», δήλωσε.

«Από την άλλη πλευρά, ο μηχανισμός προστασίας ενέχει κινδύνους», συνέχισε η Σίμσον.

Για ορισμένες χώρες, πάντως, είναι θετικό και μόνο που υπάρχει μια πρόταση, αφού πέρασαν τόσο καιρό αγωνιζόμενες γι’ αυτήν.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν τώρα προθεσμία έως την Παρασκευή (25 Νοεμβρίου) για να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με αυτήν. Στη συνέχεια, η πρόταση θα συζητηθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ πριν από την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας τον Δεκέμβριο.

Η βιομηχανία ζητά ταχύτητα

Αλλά μέχρι να συμφωνηθεί το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, τα άλλα έκτακτα μέτρα παραμένουν σε εκκρεμότητα, την ώρα που η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει πιο γρήγορα.

Μιλώντας στη EURACTIV πριν από τη μεσημεριανή τους συνάντηση με τους υπουργούς της ΕΕ, ο Χάραλντ Μάχρερ, πρόεδρος του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου WKO, και ο Βλαντιμίρ Ντλούχι, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας, δήλωσαν ότι η ταχύτητα είναι το ζητούμενο.

Χωρίς δράση για τη μείωση της τιμής της ενέργειας, η Ευρώπη κινδυνεύει η βιομηχανία της να μεταφερθεί σε χώρες της Ασίας ή στις ΗΠΑ, όπου οι λογαριασμοί είναι φθηνότεροι, προειδοποίησαν. Η Ένωση κινδυνεύει επίσης να κατακερματιστεί, καθώς οι διάφορες χώρες προσφέρουν διαφορετικά πακέτα στήριξης, πρόσθεσαν.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ο Ντλούχι δήλωσε: «Να είστε πιο γρήγοροι, να πάρετε την απόφαση τώρα, να προσπαθήσετε να βρείτε έναν συμβιβασμό».



e-genius.gr ...intelligent web software