x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τα δύο σχέδια για τον κόσμο: Ο ρόλος ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και Αδεσμεύτων

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

{...}Αλλά δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που εξεγείρονται. Υπάρχει όντως μια σαφής και μεγάλη πλειοψηφία στην ανθρωπότητα, λαών, εθνών και κρατών που δυσφορούν έντονα και ανησυχούν σφόδρα από την αμερικανική, ή δυτική αν θέλετε, «αυτοκρατορική αλαζονεία», όπως φάνηκε καθαρά από τις αντιδράσεις στο Ουκρανικό, την απροθυμία επιβολής κυρώσεων και τις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ. Άλλωστε έχουμε φτάσει στο σημείο το 40% των κρατών του πλανήτη να υφίσταται σήμερα κάποιας μορφής αμερικανικές κυρώσεις!

Αυτό εξηγεί και το γιατί τα περισσότερα κράτη δεν θέλουν να καταδικάσουν τη ρωσική πολιτική κι όσα το κάνουν ακόμα το κάνουν προσχηματικά, φοβούμενοι τα αμερικανικά αντίποινα. Δεν είναι ότι συμφωνούν με τη Ρωσία στο Ουκρανικό. Δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν την ύβρι ενός Ηγεμόνα που αποφασίζει κάθε φορά κατά το δοκούν ποιον θα «τιμωρήσει». Και καταλαβαίνουν ότι, αν μια τέτοια τακτική περάσει στη Ρωσία, κανένας δεν θα μπορέσει πια να της αντισταθεί.

 Κίνα, Ρωσία και Αδέσμευτοι
«Η Κίνα είναι στην πραγματικότητα μοιρασμένη απέναντι στους Ρώσους λόγω των σκιών του παρελθόντος», μας λέει ένας Κινέζος συμμετέχων στη συνάντηση, που βιάζεται όμως να προσθέσει: «όλοι όμως στην Κίνα ξέρουν ότι αν χάσει, αν ηττηθεί η Ρωσία τη βάψαμε, θα έρθει η δική μας σειρά».

Πολλοί στον Νότο επιδιώκουν να αποσπάσουν κέρδη από την κατάσταση, αυξάνοντας το διαπραγματευτικό τους βάρος και απέναντι στη Ρωσία και απέναντι στην Αμερική (το κατεξοχήν παιχνίδι άλλωστε της Τουρκίας).

Οι «Αδέσμευτοι», των οποίων η Ινδονησία φιλοδοξεί να καταστεί ηγέτιδα δύναμη, είναι ασφαλώς μια δύναμη πολύ ισχυρότερη σήμερα από όσο ήταν όταν ιδρυόταν το κίνημα αυτό. Αλλά βέβαια και πολύ λιγότερο ριζοσπαστική από τότε που συμμετείχαν σε αυτό ο Νερού, ο Σοκάρνο, ο Τίτο, ο Μακάριος και ο Κάστρο. Κάνουν ορισμένες προσπάθειες μεσολάβησης – που προσκρούουν έως τώρα στη δυτική αδιαλλαξία – δεν έχουν όμως μια ριζοσπαστική πρόταση για μια νέα παγκόσμια τάξη.

Ένας Ινδός στρατιωτικός θυμίζει στη συνάντηση τις μεθοριακές διαφορές της χώρας του με την Κίνα για να ακούσει τον Κινέζο να του λέει περίπου «άστα τώρα αυτά, γιατί το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι καινούριες εστίες κρίσης». Ελπίζει κανείς πάντως η «Διεθνής του Χάους και του Πολέμου» να μην επισκεφθεί και τη δική μας γειτονιά, την ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή και τα Βαλκάνια.  

Η ανελέητη κριτική του Σακς στους Νεοσυντηρητικούς
Πολύ σημαντική τοποθέτηση ήταν αυτή που έκανε στη συνάντηση ο πολύ γνωστός κεϋνσιανός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ και επί σχεδόν είκοσι χρόνια σύμβουλος των Γενικών Γραμματέων του Οργανισμού.


Υπάρχουν δύο σχέδια για τον κόσμο, υποστήριξε ο καθηγητής Τζέφρι Σακς:

–         Το όραμα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

–         Η αμερικανική εναλλακτική στο πρώτο, δηλαδή ο μονοπολικός κόσμος.

Η νεοσυντηρητική ιδεολογία, η οποία κυριαρχεί μετά το 1991, «ήταν λάθος τότε, είναι επικίνδυνη σήμερα».

Η αμερικανική ελίτ δεν γνωρίζει καλά τη διεθνή πραγματικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν μόνο το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ και η ιδέα ότι μπορούν να είναι η μόνη υπερδύναμη είναι πολύ επικίνδυνη. Το κέντρο αυτής της πολιτικής είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ όπου αυτές θέλουν, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν στον Γκορμπατσόφ ότι δεν θα πάει ούτε ίντσα προς τα ανατολικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα μια θεμελιώδη κρίση που εκδηλώνεται με δύο εξαιρετικά επικίνδυνους πολέμους: ο ένας είναι στην Ουκρανία, ο δεύτερος είναι αυτός που πάμε να προκαλέσουμε στην Ταϊβάν. (Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει σε αυτό το σημείο και τον πόλεμο που κάνει το σημερινό σύστημα κατά του περιβάλλοντος και του κλίματος της Γης).

Η νεοσυντηρητική ιδεολογία υπήρξε μια καταστροφή στο Ιράκ, στη Λιβύη με τον Καντάφι, στη Σερβία, στη Συρία και είναι μια αυτοκαταστροφική πολιτική για την ίδια την Αμερική, πιστεύει ο Σακς. Η εναλλακτική είναι η επικράτηση της πολυδιάστατης πολιτικής με περιφερειακή συνεργασία έως και ολοκλήρωση, ο τερματισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μια νέα συμμαχία στην ανατολική Ασία.

Ο μονοπολισμός πρέπει να τελειώσει και ο πόλεμος να σταματήσει μέσω διαπραγματεύσεων, με αναγνώριση της ουδετερότητας της Ουκρανίας. Αν κάτι χρειάζεται όλος ο κόσμος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι δυνάμεις της αγοράς από μόνες τους προκαλούν αύξηση των ανισοτήτων και καταστρέφουν το περιβάλλον. Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο σύστημα κοινωνικής δημοκρατίας (σοσιαλδημοκρατίας, social democracy), κατέληξε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

 
ΠΗΓΗ: kosmodromio.gr
 


e-genius.gr ...intelligent web software