ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕ… ΞΥΛΙΝΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!
Με τυπικότητες και ξύλινο λόγο επέλεξε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας να αναφερθεί στην επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού για ακόμη μια φορά!
Πέραν των δράσεων των Ποντιακών Συλλόγων που έλαβαν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με επίκεντρο την Αθήνα, επί του θέματος τοποθετήθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σύμφωνα με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, «Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα».
Από πλευράς της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας ακόμη μια φορά να ονοματίσει την Τουρκία ως δράστη της Γενοκτονίας σημείωσε πως τιμήσαμε «τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook, σημείωσε ότι όπως κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου σκύβουμε το κεφάλι «στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη συμβολή αυτού του αδούλωτου τμήματος του Έθνους στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πατρίδας μας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, παντού στον κόσμο». Και συνέχισε σημειώνοντας: «Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει, ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πιο σκληρή ήταν η ρητορική του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος συνεχίζοντας την «πατριωτική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πώς «δεν εννοείται να υπάρχει πραγματική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, χωρίς να αναγνωριστεί η γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από τη σύγχρονη Τουρκία. Συμπλήρωσε δε πως έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα χώρα μας. Αναφορά έκανε πάντως και στο ζήτημα της Μονής της Χώρας αλλά και της Αγιάς Σοφιάς, σημειώνοντας πώς «πρέπει τα χριστιανικά μνημεία, και ειδικά στη γείτονα χώρα, να τα σεβόμαστε όλοι και να τα σέβονται επίσης και εκείνοι».
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που είχε αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και είχε καθιερώσει τη 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης. Συνέχισε δε λέγοντας πώς «ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εντός και εκτός της χώρας». Έκανε δε ειδική αναφορά στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη που έφυγε πριν λίγες εβδομάδες, ξεχνώντας ίσως τον τρόπο με τον οποίο του φέρθηκε το κόμμα του.
Παρέμβαση όμως για το ζήτημα έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας πώς η ημέρα αυτή μας συνδέεται και με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.