x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιταλία: Πέντε προκλήσεις για τη Μελόνι

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μπορεί η Τζόρτζια Μελόνι να προετοιμάζεται να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, όμως υπάρχουν κάποια πιεστικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ενεργειακή κρίση

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες εν μέσω της ασταθούς αγοράς ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το υπουργικό συμβούλιο του Ντράγκι υπέγραψε μια σειρά από πακέτα βοήθειας που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση του σοκ.

Όμως, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, αναμφίβολα θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Γενναίες εκπτώσεις στη βενζίνη και το ντίζελ περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που υποσχέθηκαν τα κόμματα που αναμένεται να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.
Μέχρι στιγμής, ο δεξιός συνασπισμός δεν έχει προχωρήσει σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, με τα κόμματα να διαφωνούν για το εάν το δημόσιο χρέος της χώρας πρέπει να αυξηθεί ή όχι για να επιτραπεί ένας νέος γύρος οικονομικής στήριξης.


Στο κοινό τους μανιφέστο, τα μέρη του συνασπισμού δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό για τις τιμές του φυσικού αερίου και ότι στοχεύουν να καταστήσουν τη χώρα «αυτοδύναμη» όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας – αν και η προτεινόμενη στρατηγική τους για προσφυγή σε «καθαρή και ασφαλή» πυρηνική ενέργεια πιαθανότατα να μην είναι τόσο δημοφιλής στην Ιταλία, όπου οι πολίτες έχουν αρνηθεί δύο φορές να δεχτεί την πυρηνική ενέργεια.

Πληθωρισμός και κόστος ζωής

Καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού –ο πληθωρισμός της Ιταλίας έφτασε σε υψηλό 37 ετών στα τέλη Αυγούστου– πολλά νοικοκυριά σε όλη την Ιταλία δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα.

Καθώς οι προηγούμενες προτάσεις για μείωση ή κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων στα βασικά προϊόντα διατροφής δεν έχουν υλοποιηθεί, εναπόκειται πλέον στη νέα κυβέρνηση να βρει λύσεις στο πρόβλημα.

Στο προεκλογικό του μανιφέστο, ο δεξιός συνασπισμός είπε ότι σχεδιάζει να διαφυλάξει την αγοραστική δύναμη των οικογενειών μειώνοντας τον ΦΠΑ σε όλα τα βασικά αγαθά και ελαφρύνοντας τη φορολογική επιβάρυνση σε οικογένειες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Όσον αφορά το τελευταίο θέμα, τα κόμματα του συνασπισμού ήταν από καιρό ευνοϊκά για την εισαγωγή ενός «ενιαίου φόρου» – ενός συστήματος με το οποίο εφαρμόζεται ο ίδιος φορολογικός συντελεστής σε όλους τους φορολογούμενους ανεξάρτητα από το εισοδηματικό τους κλιμάκιο.

Ακόμη και αν αγνοηθεί το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έρχονταν σε σύγκρουση με το άρθρο 53 του ιταλικού Συντάγματος, ένας ενιαίος φόρος που ορίστηκε στο 15% -αυτός είναι ο συντελεστής που προτείνει ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι- θα κόστιζε στα κρατικά ταμεία περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο συνασπισμός δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα βρεθούν τέτοια κεφάλαια.

Απασχόληση και συντάξεις

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει απόφαση σχετικά με την καθιέρωση ενός εθνικού μισθού διαβίωσης – μια πολιτική για την οποία τα αριστερά κόμματα διαλαλούν εδώ και μήνες, αλλά το μπλοκ αντιτίθεται μέχρι στιγμής.

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το ακανθώδες ζήτημα του εισοδήματος των πολιτών, το επίδομα πρόνοιας της Ιταλίας για όσους είναι άνεργοι ή βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο αμέτρητων πολιτικών αψιμαχιών από το 2019.


Ο συνασπισμός έχει δεσμευτεί να λάβει «αποτελεσματικότερα μέτρα κοινωνικής ένταξης και τοποθέτησης εργασίας», αν και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες.

Τέλος, αλλά ίσως το πιο σημαντικό για πολλούς στην Ιταλία, η Μελόνι και οι υπουργοί της θα αντιμετωπίσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 λήγει ο νόμος της τρέχουσας χρονιάς και αντικαθίσταται με τον προηγούμενο. Αυτό σημαίνει ότι η συνταξιοδότηση θα είναι πλέον δυνατή μόνο σε ηλικία 67 ετών ή μετά από 43 χρόνια εργασίας για τους άνδρες και 42 για τις γυναίκες.

Δεδομένου του σχετικά σύντομου χρόνου που έχει στη διάθεσή του, το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συντάξει έναν ακόμη «προσωρινό» συνταξιοδοτικό νόμο που θα καλύπτει ολόκληρο το 2023, αναβάλλοντας έτσι τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για το 2024.

Ταμείο ανάκαμψης

Αφού επιτύχει όλους τους στόχους που τέθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Ιταλία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με ένα πακέτο βοήθειας σε όλη την ΕΕ μετά την πανδημία.

Αλλά μετά την κατάρρευση του υπουργικού συμβουλίου του Ντράγκι στα μέσα του καλοκαιριού, ελάχιστη έως καθόλου πρόοδος έχει σημειωθεί στους 55 εκκρεμείς στόχους για το 2022, με τον τρίτο γύρο κεφαλαίων – συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων ευρώ – να εκκερεμεί.

Εάν η νέα κυβέρνηση αποτύχει να επιτύχει τους υπόλοιπους στόχους έως τις 31 Δεκεμβρίου, η Ιταλία, η οποία έχει λάβει σχεδόν 46 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ μέχρι στιγμής, δεν θα λάβει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

Ενόψει των εκλογών, το δεξιό μπλοκ είπε ότι σχεδίαζε να κάνει «πλήρη χρήση» των 191,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ στην Ιταλία. Αλλά το μανιφέστο τους ανέφερε επίσης ότι, ενόψει των «μεταβαλλόμενων συνθηκών και προτεραιοτήτων», οι ηγέτες των κομμάτων θέλουν να «αναθεωρήσουν» τη συμφωνία της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες και δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συνεπαγόταν μια τέτοια αναθεώρηση.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζεται, η Ιταλία θα πρέπει να συνεδριάσει με άλλα κράτη της ΕΕ και μέλη του ΝΑΤΟ για να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση στη σύγκρουση.

Αλλά η στάση του νέου υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να μην είναι σύμφωνη με εκείνη του προκατόχου του.

Δύο από τα τρία βασικά μέλη της επόμενης κυβέρνησης της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν εδώ και καιρό κοντά στη Ρωσία. Ο πρώτος, μακροχρόνιος φίλος του Πούτιν, υπερασπίστηκε τη Ρωσία, ενώ ο δεύτερος ασκούσε κριτική στις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου.

Όσον αφορά την - προσεχώς νέα- πρωθυπουργό της Ιταλίας, η Μελόνι υποστήριξε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και την αποστολή όπλων στο Κίεβο, αν και η προηγούμενη υποστήριξή της στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα της θέσης της.

Το πρόγραμμα του μπλοκ δίνει έμφαση στη δέσμευση των ηγετών των κομμάτων να σεβαστούν τις «συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας» και να στηρίξουν την Ουκρανία.

Ωστόσο, το ίδιο μανιφέστο αναφέρει επίσης ότι η εξωτερική πολιτική του συνασπισμού θα επικεντρωθεί γύρω από την «προστασία των εθνικών συμφερόντων και την υπεράσπιση της πατρίδας».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software