x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κίνδυνος κατάρρευσης των εταιρειών ρεύματος – 1 δισ. απλήρωτοι λογαριασμοί

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι χειρότεροι φόβοι και τα «μαύρα σενάρια» που είχαν εκφράσει άνθρωποι της αγοράς ενέργειας, για έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος και συσσώρευση δυσθεώρητων ληξιπρόθεσμων οφειλών, τείνουν να επαληθευτούν. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μέσω επιστολής που απέστειλε στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για επερχόμενη κατάρρευση των εταιρειών ρεύματος, εφόσον συνεχιστεί απαράλλακτη η ίδια κατάσταση.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτές προς τους προμηθευτές ενέργειας έχουν πάρει της μορφή «χιονοστιβάδας» που συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της. Ξεπερνούν, σύμφωνα με την ΡΑΕ το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκαλώντας «ασφυξία» και τεράστια προβλήματα ρευστότητας στους παρόχους, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Στην επιστολή της προς τον υπουργό Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή απεικονίζει με μελανά χρώματα τη διαμορφωθείσα κατάσταση και καλεί την πολιτεία να προβεί στη λήψη άμεσων μέτρων που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των εταιρειών ενέργειας και θα διαφυλάξουν τη βιωσιμότητά τους. Ειδάλλως, αν δεν στηριχτούν έμπρακτα οι προμηθευτές, τότε η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα προτιμήσουν τη λύση της εξόδου από την αγορά ενέργειας, επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΡΑΕ.

Στην περίπτωση των απλήρωτων λογαριασμών, που όπως προαναφέρθηκε έχουν αναρριχηθεί στο 1 δισ.ευρώ, η ΡΑΕ εκφράζει τον φόβο ότι το «φαινόμενο» θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα. Στηρίζει αυτή τη άποψη στο γεγονός ότι πλέον ο πελάτης μπορεί και εντός μηνός να αλλάξει πάροχο ενέργειας, χωρίς να έχει τακτοποιήσει τις τυχόν οφειλές που έχει στον προηγούμενο προμηθευτή. Αυτή η καινούργια «συνθήκη» που ισχύει στην αγορά ενέργειας, επισημαίνει η ΡΑΕ, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων, που θα βάλουν «ταφόπλακα» στις εταιρείες.

Κρατικές εγγυήσεις και προκαταβολή 75%

 

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των εταιρειών ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει μια σειρά από λύσεις και μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η παροχή κρατικών εγγυήσεων. Συγκεκριμένα η ΡΑΕ προτείνει πως μέσω της παροχής των εν λόγω εγγυήσεων, θα διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός των εταιρειών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Αρχή σημειώνει, μάλιστα, ότι η ανωτέρω υποστήριξη είναι συμβατή με το πνεύμα του πλαισίου RepowerEU.

Επιπροσθέτως η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει να δοθεί προκαταβολή του 75% του ποσού που αφορά την επιδότηση των εταιρειών για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα ανακύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις της ταμειακής ρευστότητας και επισφάλειες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software