x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Reuters: Η ΕΥΠ παραδέχθηκε την παρακολούθηση δημοσιογράφου

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο επικεφαλής της ΕΥΠ είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, ανέφεραν δύο πηγές παρούσες στη συνεδρίαση της επιτροπής, μεταδίδει σήμερα το Reuters. Η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε την καταγγελία του εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους εμπόρους spyware και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Στην ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της ΕΥΠ, είπε στην επιτροπή ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Θανάση Κουκάκη, δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ που εργάζεται για το CNN Greece, δήλωσαν στο Reuters δύο βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση. «Παραδέχτηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε στο Reuters βουλευτής από τους παρών στην ακρόαση, υπό καθεστώς ανωνυμίας καθώς η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί του το Reuters. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το spyware που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στο χακάρισμα του Κουκάκη και δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που το εμπορεύονται. «Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και κάλεσε τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», είπε ο Γ. Οικονόμου.

«Χωρίς να περάσουμε στα άκρα της τεχνοφοβίας, τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό αποτελεί απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», προσέθεσε. Το Reuters αναφέρει ότι τον Απρίλιο εισαγγελέας διέταξε έρευνα μετά την καταγγελία του Θ. Κουκάκη ότι το κινητό του παρακολουθούνταν. Και προσθέτει ότι πέρυσι όταν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις προσώπων αναφέρθηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής, συμπληρώνει το δημοσίευμα του Reuters και προσθέτει ότι μετά την καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη, αίτημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύγκληση της επιτροπής έγινε δεκτό και ακολούθησε ακρόαση.

Το Reuters αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας στις δημοκρατίες αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση για να είναι πιο διαφανείς, μεταξύ άλλων από νομοθέτες που επιδιώκουν να αποτρέψουν τις καταχρήσεις και να βελτιώσουν την κατάσταση, καθώς και την ανησυχία του κοινού για την παρακολούθηση από τις αρχές.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software