x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

“Με το DNA κάποιου, μπορείς να σχεδιάσεις ένα όπλο για να σκοτώσει μόνο αυτόν”

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Eνα μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι κατασκευάζονται βιο-όπλα που χρησιμοποιούν το DNA ενός στόχου προκειμένου να σκοτώσουν μόνο αυτό το άτομο.

ΑπΟ τον Ronny Reyes/Dailymail.Com

Μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας του Aspen, ο Jason Crow από το Colorado προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην είναι τόσο ευκολόπιστοι όσον αφορά την κοινή χρήση του DNA τους με ιδιωτικές εταιρείες λόγω της έλευσης του νέου τύπου όπλου. «Μπορείτε πραγματικά να πάρετε το DNA κάποιου, να πάρετε, ξέρετε, το ιατρικό του προφίλ και να δημιουργήσετε ένα βιολογικό όπλο που θα σκοτώσει μόνο αυτό το άτομο ή θα το απομακρύνει από το πεδίο της μάχης ή θα το κάνει ανενεργό», είπε ο Crow.

Ο γερουσιαστής ανέφερε ότι η ανάπτυξη των συγκεκριμένων όπλων είναι ανησυχητική δεδομένης της δημοτικότητας των υπηρεσιών τεστ DNA, όπου οι άνθρωποι μοιράζονται πρόθυμα τη γενετική τους χαρτογράφηση με τις επιχειρήσεις προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες για τη γενεαλογία και την υγεία τους. «Δεν μπορείς να συζητήσεις για αυτό χωρίς να μιλήσεις για το απόρρητο και την προστασία των εμπορικών δεδομένων, επειδή οι προσδοκίες για το απόρρητο έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία 20 χρόνια», είπε ο βουλευτής των Δημοκρατικών. «Οι νέοι στην πραγματικότητα έχουν πολύ λίγες απαιτήσεις για την ιδιωτικότητα, αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και τα δεδομένα».

 
 

Ο Crow, πρώην ρέιντζερ που υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, συνέχισε: «Οι άνθρωποι θα φτύσουν πολύ γρήγορα σε ένα φλιτζάνι και θα το στείλουν στο 23andMe (ιστοσελίδα) και θα λάβουν πραγματικά ενδιαφέροντα δεδομένα για το παρελθόν τους. Και μαντέψτε! Το DNA τους ανήκει πλέον σε ιδιωτική εταιρεία. Μπορεί να πουληθεί με πολύ λίγη προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας ή προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεν έχουμε νομικά και ρυθμιστικά καθεστώτα για να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να έχουμε μια ανοιχτή και δημόσια συζήτηση σχετικά με… το πως θέλουμε να είναι η προστασία των πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης, των πληροφοριών DNA και των δεδομένων, επειδή αυτά τα δεδομένα πρόκειται στην πραγματικότητα να προμηθεύονται και να συλλέγονται από τους αντιπάλους μας για την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων».

 

Η ιστοσελίδα 23andMe έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πουλά τα προσωπικά στοιχεία των πελατών, αλλά η εταιρεία DNA είναι μία από τις πολλές που έχει παράσχει πληροφορίες στην αστυνομία κατόπιν αιτήματος.

H Αμερικανίδα γερουσιαστής Joni Ernst της της Iowa, μέλος της Επιτροπής Υπηρεσιών Ενόπλων της Γερουσίας, ανέφερε ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια βιολογικά όπλα DNA προκειμένου να στοχεύσουν τις προμήθειες τροφίμων σε τεράστια κλίμακα. Η Ernst προειδοποίησε ότι τα βιολογικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν συγκεκριμένα ζώα από τα οποία εξαρτώνται οι πολίτες, όπως και στρατεύματα ή πόλεις, προκαλώντας και επισιτιστική ανασφάλεια προκειμένου να αποδυναμώσουν τον πληθυσμό.

 
 

«Η επισιτιστική ανασφάλεια προκαλεί πολλές άλλες ανασφάλειες σε όλο τον κόσμο», είπε η Ernst. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξετάσουμε τα βιολογικά όπλα και την ανάγκη να βεβαιωθούμε ότι όχι μόνο προστατεύουμε τα ανθρώπινα όντα, αλλά στη συνέχεια και την τροφή που θα τα συντηρήσει».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ιστοσελίδα Washington Examiner ανέφερε το πόσο εύκολο θα ήταν να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές βάσεις δεδομένων για την ανάπτυξη βιοόπλων όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Crow. Το δημοσίευμα εξηγεί πώς το DNA που ανήκει σε έναν στόχο -ή τον στενό συγγενή ενός στόχου- θα μπορούσε να κλαπεί και να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα βιολογικό όπλο αποτελεσματικό, μόνο εναντίον αυτού του ατόμου.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλά στοχευμένα προγράμματα δολοφονίας και επίσης να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό των δολοφόνων. Παρόμοια τεχνολογία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά της γεωργίας των ΗΠΑ, σχεδιάζοντας όπλα που να στοχεύουν μόνο μια συγκεκριμένη φυλή ζώων εκτροφής ή καλλιέργειες. Αυτό θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε λιμό και να αφήσει τις ΗΠΑ γονατιστές ενόψει των εχθροπραξιών από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία ή η Κίνα.

Πέρυσι, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μarco Rubio σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ρωσικά και κινεζικά εργαστήρια επεξεργάζονται τεστ DNA Αμερικανών μέσω των υγειονομικών υπηρεσιών Medicare και Medicaid. «Είναι γελοίο το ότι οι τρέχουσες πολιτικές μας επιτρέπουν στο Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα να έχει πρόσβαση στα γονιδιωματικά δεδομένα των Αμερικανών», ανέφερε ο Rubio. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει συστηματικά να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, να λαμβάνει τα γονιδιωματικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών».

 

Το 2018, οι ιστοσελίδες Ancestry, 23andMe, Habit, Helix και MyHeritage υπέγραψαν μία ρύθμιση οδηγιών λειτουργίας που συντάχθηκε με τη βοήθεια του The Future of Privacy Forum, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, για την υποστήριξη της «προώθησης υπεύθυνων πρακτικών δεδομένων για την υποστήριξη των αναδυόμενων τεχνολογιών», σύμφωνα με το Gizmodo.

Οι οδηγίες, με τίτλο Privacy Best Practices for Consumer Genetic Testing Services, ασχολούνται με σενάρια όπου τα προσωπικά αναγνωρίσιμα και ανώνυμα γενετικά στοιχεία των χρηστών ενδέχεται να κοινοποιηθούν στις αρχές επιβολής του νόμου (χωρίς ένταλμα) και σε άλλα τρίτα μέρη. Οι νέες εθελοντικές πολιτικές απαιτούν την χωριστή συναίνεση από τους χρήστες πριν από την κοινή χρήση «πληροφοριών σε ατομικό επίπεδο» με άλλες επιχειρήσεις και περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον αριθμό των αιτημάτων για δεδομένα που λαμβάνονται και εκπληρώνονται από τις αρχές επιβολής του νόμου. Ενώ όλες οι εταιρείες δήλωσαν ότι συμφωνούν με αυτά τα πρότυπα πρακτικής, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει τους κανόνες.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software