x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Στο Ιράν το πρώτο διεθνές ταξίδι του Πούτιν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα το Ιράν, στο πρώτο του ταξίδι εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί το Ιράν την Τρίτη στο δεύτερο μόλις ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η ατζέντα των συνομιλιών στην Τεχεράνη θα περιλαμβάνει τις εξαγωγές σιτηρών, τη Συρία και την Ουκρανία, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Ο Ρώσος ηγέτης έχει περιόρισε τις διεθνείς επισκέψεις του σε πρώην σοβιετικά κράτη από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο, ο Πούτιν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι από τον Φεβρουάριο, επισκεπτόμενος το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, πρώην μέλη της ΕΣΣΔ που κυβερνώνται από αυταρχικούς ηγέτες που είναι συμμάχοι της Ρωσίας.

Η επίσκεψη στο Ιράν θα προσφέρει στον Πούτιν την ευκαιρία να εμβαθύνει τους δεσμούς του με μία απο τις λίγες χώρες που παραμένουν στο πλευρό της Μόσχας και αποτελεί επίσης στόχο δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

 

Ακολουθεί τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη σχεδίαζε να προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες drones για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. «Η επαφή με τον Χαμενεΐ είναι πολύ σημαντική», είπε ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Ένας διάλογος εμπιστοσύνης έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους για τα πιο σημαντικά ζητήματα της διμερούς και διεθνούς ατζέντας».

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τη βία τους τελευταίους μήνες. Η Άγκυρα αρνήθηκε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και η συνάντηση θα μπορούσε να προσφέρει στον Τούρκο ηγέτη την ευκαιρία να συνάψει κατ’αρχήν συμφωνία μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ηγετών για να εξασφαλίσει την εξαγωγή 22 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τρόπους διασφάλισης των ναυτιλιακών οδών για τα πλοία σιτηρών. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας λέγεται ότι σταματά κάθε αποστολή και το BBC έχει τεκμηριώσει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας κλέβουν και εξάγουν ουκρανικά σιτηρά. Άλλες διαδρομές έχουν ναρκοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Το θέμα της ουκρανικής αποστολής σιτηρών θα συζητηθεί με τον Ερντογάν», είπε ο Ουσάκοφ. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα». Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται καθώς τοπικοί αξιωματούχοι και αγρότες κοντά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει σκόπιμα χωράφια με σιτηρά.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software