x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μεγάλο «deal» Βραζιλίας - Ρωσίας για φθηνό ρωσικό πετρέλαιο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ρωσία εισχωρεί στην μεγάλη αγορά της Βραζιλίας πουλώντας σε προνομιακές τιμές το πετρέλαιο της και ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την οικονομία της.

 

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την αγορά φθηνότερου ντίζελ από τη Ρωσία.

Το ρωσικό ντίζελ θεωρείται άριστης ποιότητας και σε συνδυασμό με την πώλησή του σε χαμηλές τιμές αποτελεί «catch» για πολλές χώρες (που έχουν το θάρρος να το διεκδικήσουν αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των Αμερικανών και θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους).

 

Αυτό σημαίνει πως η Βραζιλία θα αγοράσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες «εν τη καταναλώσει το κέρδος».

Η συμφωνία αυτή θα είναι αποτέλεσμα της φιλίας του Βραζιλιάνου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν και φυσικά λογω της στρατηγικής σχέσης της Βραζιλίας με την Ρωσία διαμέσου των BRICS.

Ούτε οι υπηρεσίες του  Z.Μπολσονάρου, ούτε το υπουργείο Ενέργειας της Βραζιλίας απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν την εξαγγελία αυτή.

 

«Είναι λογικό και ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει», είπε πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανώτερο στέλεχος της Petroleo Brasileiro SA -ή Petrobras-, της δημόσιας επιχείρησης που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είπε πως η ιδέα δεν τον εκπλήσσει, αλλά εγείρει ανησυχίες, επίσης αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι ένας παράγοντας που θέλει να εξαλείψει ο Ζ.Μπολσονάρου, που επιδιώκει να επανεκλεγεί στο αξίωμα τον Οκτώβριο.

 

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Πάντως ο Λούλα έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχοντας δηλώσει ότι «Πούτιν και Ζελένσκι φταίνε εξίσου» κάτι που στις ΗΠΑ όταν το άκουσαν κατάλαβαν πως με τον Λούλα πρόεδρο δεν θα αλλάξει τίποτε στην στρατηγική σχέση της Βραζιλίας με την Ρωσία.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου αψήφησε τα διαβήματα των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Πούτιν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, διαβεβαιώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Πούτιν επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ρωσικά λιπάσματα, πρώτη ύλη καίριας σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας του.
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software