x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κατέρρευσαν οι γερμανικές εξαγωγές – Προμηθευτές ενέργειας υπό το φάσμα χρεοκοπίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι γιγαντιαίες προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να προλάβει τα χειρότερα στον ενεργειακό τομέα στις σελίδες του Τύπου. «Ασκήσεις» εξοικονόμησης ενέργειας για καταναλωτές.

Οι ιστορικών διαστάσεων προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία με ορατό πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας των προμηθευτών ενέργειας λόγω διακοπής ρωσικής ενέργειας, ωθούν την κυβέρνηση σε νομοθετικές διαδικασίες fast track.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt έχει στη διάθεσή της νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα μπορεί, στο πρότυπο των μέτρων στήριξης στον αγώνα κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, να συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο ακόμη και χωρίς δικαίωμα ψήφου, για να τις στηρίζει.

Lex Uniper

Ακόμη κι αν δεν αναφέρεται ευθέως, θα μπορούσε να ονομάσει κανείς αυτή τη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας, lex Uniper, από το όνομα του μεγαλύτερου στη Γερμανία προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου, που βρίσκεται λίγο πριν την πτώχευση.

 

Τι ακριβώς προβλέπει το νέο άρθρο;

«Καταρχήν καταργούνται τα εμπόδια για τη γρήγορη συμμετοχή του κράτους, ώστε να μπορεί να αναληφθεί ταχεία δράση» αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.

«Για παράδειγμα, η κεντρική κυβέρνηση απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής, σε όλους τους μετόχους, προσφοράς εξαγοράς μόλις αποκτήσει τον έλεγχο…

»Οι γενικές συνελεύσεις θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να αγοράζει νέες μετοχές με ειδικούς όρους κάτω από την τιμή της μετοχής».

 

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στον υπάρχοντα νέο νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Στόχος των προβλεπόμενων μέτρων σταθεροποίησης είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού και η διάσωση των παρόχων σε υποδομές ζωτικής σημασίας» σημειώνεται στο άρθρο.

«Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συμβεί ενάντια στη θέληση της εταιρείας.

»Πρέπει να υποβληθεί αίτηση στο υπουργείο Οικονομίας και στη συνέχεια να γίνει συντονισμός με το υπουργείο Οικονομικών και την καγκελαρία.

 

»Αλλά νομική αξίωση για μέτρα σταθεροποίησης δεν προβλέπεται.

»Τα μέτρα θα πρέπει να δώσουν στην εταιρεία και πάλι την ευκαιρία να συνεχίσει να υφίσταται».

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για μετακύληση του μεγαλύτερου κόστους ενέργειας στους καταναλωτές, επί του οποίου σύμφωνα με την πληροφόρηση της εφημερίδας ομονοούν οι 3 κυβερνητικοί εταίροι.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 ξεκινούν στις 11 Ιουλίου, και όπως κάθε χρόνο διαρκούν 10 ημέρες.

 

Άρα στις 22 Ιουλίου είναι η ημέρα της αλήθειας, εάν η Ρωσία κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα φυσικού αερίου, όπως φοβάται το Βερολίνο.

Στην ίδια εφημερίδα εξάλλου φιλοξενείται μακροσκελέστατο άρθρο με τον τίτλο «Το διπλό παιγνίδι με ΄Έλληνες εφοπλιστές».

Πρόκειται στην ουσία για κατηγορίες που έχουν φιλοξενήσει κι άλλα γερμανικά ΜΜΕ ότι Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, με τα τάνκερ τους παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ρωσικού πετρελαίου.

Ο φόβος τυχόν διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου έχει οδηγήσει δήμους και κοινότητες της Γερμανίας στην επεξεργασία σχεδίου, έτσι ώστε να μην μπει δελτίο στο ζεστό νερό.

 

Η εφημερίδα die Welt σε άρθρο της σημειώνει ότι στόχος είναι να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο, ώστε οι δεξαμενές αποθήκευσης να γεμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Πούτιν κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα.

«Οι πρώτες πόλεις και κοινότητες έχουν πάρει ήδη πρώτα κατάλληλα μέτρα, δηλώνει στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με τη μείωση της θερμοκρασίας του νερού στις πισίνες, σε χώρους γυμναστηρίων ή σε διοικητικά κτήρια, δηλαδή τίποτα που να πονά – ακόμη – τους πολίτες» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

«Άλλοι πάλι δήμοι σβήνουν τον δημόσιο φωτισμό, χαμηλώνουν τα φώτα στους δρόμους, κλείνουν δημοτικές σάουνες, καταργούν το ζεστό νερό στα αποδυτήρια αθλητικών εγκαταστάσεων …

»Για παράδειγμα στη Βαϊμάρη τα φώτα ανάβουν αργότερα, η Κολωνία θέλει να μειώσει τον φωτισμό στο 70% από τις 11 το βράδυ και στο 50% από την μία μετά τα μεσάνυχτα.

 

»Μελλοντικά στα σχολεία θα οριστεί η μέγιστη θερμοκρασία στους 21 βαθμούς, θα γίνει μάλιστα σχετική ρύθμιση στους θερμοστάτες».

Η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ αναφέρεται και στο παράδειγμα του Αμβούργου, όπου γίνεται σοβαρή συζήτηση για υποχρεωτικό δελτίο στο ζεστό νερό.

Εκεί η τοπική κυβέρνηση έχει ευρύτερες αρμοδιότητες και νομικές επιλογές από ότι οι δήμοι και κοινότητες.

Σε άλλο άρθρο της και εν όψει του ότι σε 90 ημέρες ξεκινά η περίοδος που οι Γερμανοί ανάβουν καλοριφέρ και κατ’ ανάγκη μια πρωτόγνωρη περίοδος εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνει «τρικ» για το πώς αυτό μπορεί να γίνει στην καθημερινότητα.

 

Η σύσταση πάντως της κυβέρνησης είναι «λιγότερα ντους και λιγότερη θέρμανση», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Από το πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας, της Welt, άλλη μια εικόνα της δυσοίωνης γερμανικής πραγματικότητας.

Για πρώτη φορά από το 1991 το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο του Μαΐου πέρασε στο κόκκινο, που σημαίνει ότι ο όγκος εξαγωγών της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι μικρότερος από τις εισαγωγές.

Ένα μείον της τάξης του 1 δισ ευρώ.

 

«Αυτήν τη φορά δεν μπορεί να γίνει λόγος για έκρηξη κατανάλωσης, αλλά το αντίθετο» επισημαίνει ο αρθρογράφος της, «το καταναλωτικό κλίμα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό.

»Το μείον στο εμπορικό ισοζύγιο του Μαΐου δεν αποτελεί ένδειξη εγχώριας οικονομικής ισχύος αλλά μάλλον προειδοποίηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

»Ορισμένοι παρατηρητές το θεωρούν ως απόδειξη οικονομικής παρακμής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

»Την ώρα που η Γερμανία εξαρτάται από την εισαγόμενη ενέργεια, που συνεχώς ακριβαίνει, οι εξαγωγές αγγίζουν τα όριά τους στο σημερινό περιβάλλον».

 

Αναζητώντας τις αιτίες ο αρθρογράφος δεν τις αποδίδει μόνο στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στους «εμπορικούς περιορισμούς με άλλα οικονομικά μπλοκ (όπως στην Κίνα), που οδηγούν σε συμφόρηση την εμπορευματική κίνηση ανά τους ωκεανούς … η υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας καταγράφεται ήδη στις χρηματαγορές.

»Ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς ομίλους στον κόσμο βρίσκεται μόνο μια γερμανική εταιρεία, η Linde, που ειδικεύεται στα βιομηχανικά αέρια».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software