Skip to main content

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ CLEMENCEAU 25  - Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

| Επικαιρότητα

Φρεγάτα και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν στην αεροναυτική συνοδεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» που επιχειρεί στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης που προβλέπει η αμυντική συνεργασία «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» μεταξύ των ΕΔ Ελλάδας και  Γαλλίας.

1111

Ρεπορταζ Απόλλων Γ. Λεονταρίτης

Σε εξέλιξη βρίσκεται την περίοδο που διανύουμε η συνεργασία της Ομάδας Κρούσης του αεροπλανοφόρου «Charles De Gaulle» (R91) με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η γαλλική αρμάδα που αποτελείται από την φρεγάτα αεράμυνας FORBIN (D620) και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, πέρασε από τα ελληνικά νερά, καθοδόν για τη Διώρυγα του Σουέζ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού πλου «Clemenceau 25»που θα την οδηγήσει στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, η γαλλική αεροναυτική δύναμη με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», θα συμπεριλάβει πολυάριθμα ξένα σκάφη κατά τη διάρκεια της αποστολής, αποδεικνύοντας τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις. Διευκρινίζεται οτι επί του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου επιβαίνουν 1200 ναύτες, 22 μαχητικά RAFALE M, 2 αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης E-2C Hawkeye και 3 ελικόπτερα που θα έχουν μεταξύ άλλων την ευκαιρία να εκτελέσουν συνεκπαίδευση και με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχές του Ιονίου και Κρητικού Πελάγους.

3443

Η ελληνική συμμετοχή στην αρμάδα του Charles de Gaulle

 Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, η κοινή συνεκπαίδευση των μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του ΠΝ είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών ναυτικών δυνάμεων. Πρόκειται για την φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ¨» (F-462) κλάσης “S” και ένα υποβρύχιο της Διοίκησης Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου, τα οποία εντάσσονται στην ομάδα επιφανείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατότητα συντονισμού και αποτελεσματικότητας σε μικτές επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού με το Γαλλικό Ναυτικό. Σημειώνεται οτι προηγήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου η διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αρχηγού του Ναυτικού της Γαλλίας Nαυάρχου Nicolas Vaujour. Ο Αρχηγός Ναυτικού της Γαλλίας επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες έγινε μια συνολική επισκόπηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμορφούμενη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώθηκε επίσης το εξαιρετικό επίπεδο της  διμερούς συνεργασίας των δύο Ναυτικών με αποκορύφωμα τη συμμετοχή Μονάδων του ΠΝ στην Επιχείρηση «Clemenceau 25», αλλά και την πληθώρα συνεκπαιδεύσεων στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

890

«Μελλοντική χρήση κοινών συστημάτων»

Παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρεται οτι εξετάστηκαν «οι δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης των μακροχρόνιων δεσμών, επαύξησης των επιχειρησιακών ικανοτήτων και της διαλειτουργικότητάς τους, δεδομένης και της μελλοντικής χρήσης κοινών συστημάτων μεταξύ των δύο Ναυτικών». Η διατύπωση αυτή περιλαμβάνει και όλη την ουσία των επερχόμενων εξελίξεων στις ναυτικές επιχειρήσεις Ελλάδος Γαλλίας καθώς «μεταφράζεται» στην ένταξη σε υπηρεσία (από το β εξάμηνο του 2025) της πρώτης από τις 3 προηγμένες φρεγάτες FDI-HN γαλλικής σχεδίασης που θα αποκτήσει το ΠΝ.

Υπενθυμίζεται οτι η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» την περίοδο αυτή πραγματοποιεί δοκιμές αποδοχής συστημάτων – ταυτόχρονα με εκτέλεση εκπαίδευσης στελεχών του ΠΝ που θα αποτελέσουν το πλήρωμα παραλαβής που θα φέρει το πρώτο προηγμένο σκάφος της ομόνυμης Κλάσης «ΚΙΜΩΝ» στην Ελλάδα! Η ένταξη σε υπηρεσία των γαλλικών FDI-HN από το ΠΝ θα συνοδευτεί με την ταχύτερη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίηση με εκμετάλλευση όλων των ικανοτήτων που προσφέρουν σε επιχειρήσεις αεράμυνας περιοχής, επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό οτι η απόκτηση ομοιοτυπίας με τις γαλλικές FDI, θα συμβάλει στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδος Γαλλίας. Παράλληλα το ΠΝ στην προσπάθεια του να συγκροτήσει το συντομότερο δυνατόν, την απαραίτητη υποδομή τεχνικής υποστήριξης, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία του Γαλλικού Ναυτικού με παροχή τεχνογνωσίας και ενδεχομένως και σε κοινές διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία Naval Group. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εταιρία MBDA η οποία παράγει για τις δύο χώρες, τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος ASTER 30 καθώς και τους πυραύλους anti-ship τύπου EXOCET που εξοπλίζουν τις φρεγάτες FDI-ΗΝ όσο και τις πυραυλακάτους Κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» του ΠΝ.

158

Πάντως μέχρι στιγμής σε οτι αφορά τη συνεγασία του ΠΝ με το Γαλλικό Ναυτικό, έχει γίνει γνωστό οτι συμφωνήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της συνέργειας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο Γάλλος Α/ΓΕΝ συναντήθηκε επίσης την περίοδο που βρέθηκε στην Αθήνα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Μάλιστα την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, ο Nαύαρχος Nicolas Vaujour μετέβη, στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, για να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Στόλου και ακολούθως επιβιβάστηκε στη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ και στο Υποβρύχιο (Υ/Β) ΜΑΤΡΩΖΟΣ.

2024 05 13 163546 copy

Διαρκής συνεργασία των Ναυτικών Ελλάδας – Γαλλίας

Φυσικά η συνεργασία στο πλαίσιο της τρέχουσας ασκήσεως με την επωνυμία «Clemenceau 25» έρχεται σε συνέχεια με μεγάλου αριθμού ασκήσεων τόσο νατοικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο επιχειρήσεων που διεξάγουν από κοινού τα δύο κράτη. Η πλέον πρόσφατη ήταν μόλις πρίν 6 μήνες και πάλι με πρωταγωνιστη τη Φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» (F-462) είχε συνεργαστεί με γαλλικές ναυτικές δυνάμεις.

Πρόκειται για την επιχείρηση AKILA η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 26 Απριλίου και 10 Μαίου 2024 υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ με Διοικητή τον Γάλλο Αντιναύαρχο Jacques Mallard. H ομάδα μάχης επιφανείας (CSG) αποτελούμενη από το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», το πλοίο ανεφοδιασμού (BRF) «Jacques Chevallier», μια φρεγάτα πολλαπλού ρόλου τύπου FREMM, μια φρεγάτα αεράμυνας και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, αναπτύχθηκε επί 35 μέρες σε περιοχές της Μεσογείου και του Ιονίου Πελάγους, διεξάγοντας ναυτικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε στενή συνεργασία με νατοικές δυνάμεις. Σε αυτές περιλαμβάνονταν εκτός της Ελλάδας, πλοία από την Ιταλία τη Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βρετανία, τη Τουρκία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Τουρκία ενώ πραγματαοποιήθηκε αεροπορική συνεγασία με αεροσκάφη από τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Μάλιστα στην αρχική περίοδο του πλού τα γαλλικά πλοία συμμετείχαν μαζί με τα ελληνικά στην άσκηση Neptune Strike 24 διεξάγοντας αποστολές επιτήρησης – αναγνώρισης.

Συνολικά 3.000 στελέχη από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και συμμαχικές χώρες συμμετείχαν στην ενίσχυση της αμυντικής δομής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολική Πτέρυγα της ευρωπαικής ηπείρου. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί οτι σημαντικός ήταν ο ρόλος της βάσης της Σούδας όπου και φιλοξενήθηκαν γαλλικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Atlantique 2, τα οποία εκτέλεσαν 12 αποστολές διάρκειας 90 ωρών, σε συνδυασμό με τα 18 μαχητικά RAFALE M και τα 2 αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης τύπου E-2C Hawkeye της Αεροπορικής Πτέρυγας του «Charles de Gaulle» που συμπλήρωσαν συνολικά 1000 ώρες πτήσης και 650 απονειώσεις.

5555

«Αδιαμφισβήτητο εργαλείο προβολής ισχύος»

Σε ανάλογες ασκήσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας έχει ρητώς διατυπώσει την ανάπτυξη της αεροναυτικής δύναμης τπυ αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» ως «Αδιαμφισβήτητο εργαλείο προβολής ισχύος και αυτόνομης εκτίμησης της κατάστασης, σε ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις». Παράλληλα επισημαίνεται οτι πρόκειται για μια στρατιωτική δύναμη η οποία είναι μοναδική στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης αντιπροσωπεύοντας τη σημασία που επιδίδει η Γαλλία στην ελευθερία δράσης και κυκλοφορίας στη θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο.

 3443434

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας η αεροναυτική δύναμη αποτελεί και τώρα όπως και σε προηγούμενες ασκήσεις (με την αντίστοιχη ονομασία) έναν « Εκ φύσεως συσσωρευτή διεθνών δυνάμεων που εντάσει αεροναυτικές δυνάμεις από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία) αλλά και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς). Η συμμετοχή τους προσφέρει μια ευκαιρία συντήρησης και εξέλιξης της ικανότητας της Γαλίας να επιχειρεί  από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης. Επιπλέον η αποστολή αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο.

Τέλος τονίζεται οτι στο παρελθόν η αεροναυτική δύναμη του Γαλλικού Ναυτικού συμμετείχε στην επιχείρηση CHAMMAL, το γαλλικό σκέλος της επιχείρησης INHERENT RESOLVE, με συνεισφορά στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Τέλος ενίσχυσε τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (EUNAVFORMED IRINI), του ΝΑΤΟ και της περιοχής ευθύνης του SACEUR δηλαδή του Ανώτατου Διοικητή Στρατιωτικών Δυνάμεων Ευρώπης.

TAGS:
.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040