ΩΡΙΩΝ 24, Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο στόχαστρο των Τούρκων βρέθηκε η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση, των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, με την ονομασία «Ωρίων – 24» που διεξήχθη την Πέμπτη στην Πάχη Μεγάρων.
Σε άρθρο γνώμης, ο εκ των εμπνευστών του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα πιο πέρα κατηγορώντας την χώρα μας ότι δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.
Αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε το ρεπορτάζ του Απόλλωνα Λεονταρίτη, όπως δημοσιεύθηκε στην Ελεύθερη Ωρα της Κυριακής…
Με απόλυτη επιτυχία αλλά και κάποιες ευχάριστες “εκπλήξεις” από πλευράς νέων δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 24». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση του είδους της που διεξάγεται επί ελληνικού εδάφους προσελκύοντας τμήματα Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες 11 συνολικά φίλες και σύμμαχες χώρες.
Οι δυνάμεις αυτές καλούνται να δράσουν συντονισμένα επί δύο εβδομάδες σε σύνθετα και απαιτητικά σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων, τα οποία διαρκώς εμπλουτίζονται αυξάνοντας το επίπεδο πρόκλησης όσο και το ενδιαφέρον των δυνάμεων που συμμετέχουν.
Φέτος στην Άσκηση «ΩΡΙΩΝ – 24» η οποία ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε τη περασμένη Πέμπτη, συμμετείχαν με επίλεκτο προσωπικό και μέσα Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και από τους 3 Κλάδους των ελληνικών ΕΔ καθώς και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Ρουμανία, καθώς και παρατηρητές από Αυστρία, Αίγυπτο και Πολωνία. Μάλιστα οι χώρες αυτές έχουν έντονο ενδιαφέρον για τα όσα προσφέρει η άσκηση αυτή στην αναβάθμιση επιχειρησιακών ικανοτήτων και τη διαλειτουργικότητα σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν και όπως όλα δείχνουν θεωρείται αναμενόμενο να συμμετέχουν την επόμενη φορά πλήρως με αντίστοιχα τμήματα.
Τα είδη των αποστολών που εκτελέστηκαν από τα επίλεκτα τμήματα
Οι αποστολές που διεξάγονται στη συγκεκριμένη άσκηση αφορούν όλο το φάσμα δυνατοτήτων που προσφέρουν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων σε σενάρια που σχεδιάζονται από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και μεταξύ άλλων περιλάμβαναν:
- Άλμα Ελεύθερης Πτώσης από ελικόπτερο NH-90
- Εκτέλεση μη Συναινετικής Νηοψίας.
- Αεροκίνηση προς στόχο με ελικόπτερο CH-47D και ταχεία ανάπτυξη οχημάτων ειδικών αποστολών/ειδικών επιχειρήσεων τύπου Polaris και δίτροχων οχημάτων διείσδυσης τύπου Yamaha ΤΤ.
- Αεροκίνηση προς στόχο με ελικόπτερο NH-90 και ταχεία ανάπτυξη Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (10 μελής) με Fast Rope - κατάληψη Πύργου Ελέγχου - Σύλληψη Στόχου Υψηλής Αξίας (High Value Individual - HVI).
- Παροχή εγγύς πυρών υποστήριξης από επιθετικό ελικόπτερο (Close Combat Attack - CCA), στο τμήμα αεροκίνησης.
- Ρίψη δέματος [Heavy CDS (Container Delivery System)] απο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Υποβρύχια διείσδυση για εξασφάλιση μικρονησίδας ΠΑΧΑΚΙ. Άφεση από ελικόπτερο NH-90 (4 στελέχη), άφεση από λέμβο Zodiac (4 στελέχη).
- Τερματική καθοδήγηση αεροσκάφος μέσω (Joint Terminal Attack Controller - JTAC).
- Αμφίβια Ενέργεια εναντίον στόχου επί μικρονησίδας ΠΑΧΗ.
- Άλμα Στατικού Ιμάντα - Εναέρια διείσδυση για ενίσχυση αεροκίνησης.
- Αντιμετώπιση Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης εχθρού με χρήση Τροχοφόρου Τεθωρακισμένου Οχήματος Αναγνώρισης HUMMER, εκκένωση τραυματία με ελικόπτερο NH-90.
- Διάσωση πιλότου από προσωπικό της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ).
- Απομάκρυνση λέμβου με είσοδο εντός ελικοπτέρου CH-47D.
- Εκκένωση Ειδικής Ομάδας (ΕΟ) με χρήση SPIES [Special Patrol Insertion/Extraction System (SPIES)].
- Άλμα Ελεύθερης Πτώσης με σημαίες κρατών
Νέες επιχειρησιακές ικανότητες
Όλα τα παραπάνω είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρωινό της 12ης Σεπτεμβρίου οι επίσημοι προσκεκλημένοι της τελικής φάσης της ασκήσεως ΤΑΜΣ “ΩΡΙΩΝ -24” στην Πάχη Μεγάρων, στο Στρατόπεδο «Λγου (ΠΒ) Δελαπόρτα Σπυρίδωνα» που είναι μια από τις κύριες βάσεις της Αεροπορίας Στρατού από όπου επιχειρούν μεταφορικά ελικόπτερα CH-47DG/SD CHINOOK – NH-90 και UH-1H HUEY. Μάλιστα η συμμετοχή της Αεροπορίας Στρατού ήταν εντυπωσιακή αφού ελικόπτερα της νεοσύστατης Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) του ΓΕΕΘΑ χρησιμοποιήθηκαν με υψηλή αποτελεσματικότητα για την ανάπτυξη τμημάτων αλεξιπτωτιστών με αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης, άφεσης βατραχανθρώπων και ελαστικών λέμβων στη θάλασσα αλλά και για διεξαγωγή επιχειρήσεων κρούσης (Direct Action).
Ειδικότερα το αντικείμενο της συνεργασίας υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού με τμήμα επίλεκτων βατραχανθρώπων της ΔΥΚ για εκπαίδευση σε διαδικασίες εισόδου και εξόδου παράλληλα με ανάπτυξη λέμβου επιδείχτηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης ενώ ευρύ φάσμα αποστολών με τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές του Σαρωνικού, της ευρύτερης περιοχής της Αττικής αλλά και σε άλλα μέρη υπό την κάλυψη της νύχτας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μεγιστοποίηση του ρεαλισμού.
Επιπλέον στην τελική φάση της άσκησης και για πρώτη φορά επιδείχτηκε δημόσια ένα νέο Μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (Unmanned surface vehicle ή USV) πλήρως αυτόνομο (χωρίς την ύπαρξη πληρώματος), προγραμματισμένο να κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας και να ελέγχεται από ειδικό πρόγραμμα ή χειριστήριο για υποστήριξη Αμφίβιων Ειδικών Επιχειρήσεων. Μάλιστα όπως τονίστηκε το συγκεκριμένο USV είναι κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια και ήδη μελετάται η πλήρης ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Η εμφάνιση του USV κατέδειξε ότι όχι μόνο υπάρχουν εγχώριες δυνατότητες ανάπτυξης συστημάτων υψηλής τεχνολογίας αλλά πολλά πράγματα υλοποιούνται αθόρυβα χωρίς τυμπανοκρουσίες ώστε να μεγενθύνουν τις επιχειρησιακές ικανότητες των Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της
Μετά το πέρας της άσκησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε οτι η ευρεία κλίμακα διεξαγωγής και η πολυπλοκότητα σεναρίων, σε συνδυασμό με τη διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός συμμετέχοντος προσωπικού των ξένων χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της. Παράλληλα τόνισε οτι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μια καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι δε πολυάριθμες δράσεις που προγραμματίζουμε κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο της Πατρίδας μας, που αντανακλά τη στρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Καταλήγοντας ο ΥΦΕΘΑ τόνισε τα εξής: “Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές της άσκησης για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που παρουσίασαν, καθώς και για την ανάδειξη, μεταξύ άλλων, της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της, ενός πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Με ένα τολμηρό πλέγμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα διδάγματα των συγκρούσεων των τελευταίων ετών, τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος».
Στην τελική φάση της ασκήσεως ΤΑΜΣ “ΩΡΙΩΝ -24” Παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διοικητής ΔΕΠ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, εκπρόσωποι Πρεσβειών, ξένων Διπλωματικών Αποστολών, Σωμάτων Ασφαλείας, Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ), καθώς και στρατιωτικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών.