x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«Έκοψαν» οικονομικό βοήθημα στους «μάχιμους» πυροσβέστες μέσα στην αντιπυρική περίοδο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης των πυροσβεστών θέλησε να προχωρήσει η ηγεσία του Σώματος αλλά έπεσε πάνω στον «ψυχρό» τοίχο του Κράτους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος να ετοιμάσουν ένα νομικό κείμενο που θα είχε την μορφή τροπολογίας. Αφορούσε το προσωπικό που κάθε καλοκαίρι και χειμώνα δίνει μάχη είτε με τις φλόγες είτε με τα καιρικά φαινόμενα.

Τους αποκαλουμένους «ήρωες» πυροσβέστες που επιχειρούν αποκλειστικά στο πεδίο και όχι προσωπικό που εργάζεται σε διοικητικές θέσεις ή ακόμα και σε νευραλγικά πόστα.

Η τροπολογία είχε τον τίτλο «Αποζημίωση πυροσβεστικού προσωπικού για πρόσθετη εργασία – Τροποποίηση του άρθρου 127 του ν. 4472/2017». Τι προέβλεπε με απλά λόγια; Κάθε φορά που υπήρχε η πρόβλεψη για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κάποια περιοχή οι μάχιμοι πυροσβέστες που εκείνη την ημέρα θα έπαιρναν το προβλεπόμενο ρεπό τους, θα μπορούσαν να εργαστούν αν το επιθυμούσαν με μια μικρή προσαύξηση στο ημερομίσθιο τους.

 

Συγκεκριμένα, το κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέφερε ότι «εφόσον η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ορίζεται ως υψηλή (3), πολύ υψηλή (4) ή κατάσταση Συναγερμού (5) στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης που ανήκει, να διατίθεται για εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας, εφόσον το επιθυμεί, κατόπιν έγκρισης του οικείου Διοικητή μέχρι τέσσερα (4) οκτάωρα το μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης. Η εν λόγω αποζημίωση, ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά είκοσι τοις εκατό (20%), χορηγούμενη με τις ίδιες προϋποθέσεις».

«Αυτό το μικρό μπόνους θα λειτουργούσε ευεργετικά στο προσωπικό το οποίο έχει να πάρει αυξήσεις εδώ και χρόνια ενώ θα επιβραβεύονταν και οι μάχιμοι πυροσβέστες που την μια μέρα ακούνε ότι είναι οι «σωτήρες» και την επόμενη ότι «αδιαφορήσαν για τις περιουσίες του κόσμου» λες και έχουν να κερδίσουν κάτι» λέει στη zougla.gr στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η τροπολογία κατέληγε ως εξής θέλοντας να μην υπάρχει σωματική εξάντληση του προσωπικού αλλά και να μην γίνει κατάχρηση της συγκεκριμένης παροχής. «Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως δώδεκα (12) επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν του ενός (1) επιπλέον οκταώρου ανά εικοσιτετράωρο».

Πρακτικά, σε οικονομικό επίπεδο, όπως εξηγούσαν στελέχη της Πυροσβεστικής, «αν κάποιος συνάδελφος έκανε χρήση του ευεργετήματος, σε όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου διάρκειας έξι μηνών, θα μπορούσε να δει συνολικά στον λογαριασμό του το υπέρογκο ποσό των… 110 ευρώ!

 

Προφανώς είναι ελάχιστα τα χρήματα αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι που επιχειρούν στο πεδίο, το βράδυ δεν θα κοιμηθούν σε κάποιο ξενοδοχείο αλλά σε κάποιο κάθισμα πυροσβεστικού αυτοκινήτου ή ακόμα και στο χώμα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει κάθε καλοκαίρι» εξηγεί ένας από τους… παρολίγο κερδισμένους πυροσβέστες.

Τελικά, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έγινε δεκτή από την Πολιτεία σκορπώντας μεγάλη απογοήτευση στους κόλπους του Πυροσβεστικού Σώματος και προκαλώντας ταυτόχρονα σκεπτικισμό όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software