x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιράν: «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει» - Ανησυχούν οι συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ώρες αγωνίας ζουν οι συγγενείς των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται πάνω στα δύο τάνκερ τα οποία κατέλαβαν με ρεσάλτο οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι πως πρόκειται για αντίποινα για το ιρανικό πλοίο που δεσμεύτηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κάρυστο.

Στο ΟΡΕΝ μίλησε το πρωί της Δευτέρας η μητέρα ενός εκ των Ελλήνων ναυτικών, η κυρία Ελπίδα Βεβεάκη, μεταφέροντας τα όσα τη είπε ο 30χρονος γιος της για όσα συμβαίνουν στα δύο πλοία αλλά και την έκκλησή της να υπάρξει σύντομα λύση στο θρίλερ για να μπει ένα τέλος, όπως είπε, στην ψυχοφθόρα διαδικασία που βιώνουν οι άνθρωποι των ναυτικών.

«Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα. Ευτυχώς είναι καλά όλοι, δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει αυτή η ιστορία. Περιμένουμε το καλύτερο» είπε αρχικά η κυρία Βεβεάκη.

Μεταφέροντας τα συναισθήματα του γιου της αλλά και των άλλων ναυτικών στα δύο τάνκερ η κυρία Βεβεάκη πρόσθεσε ότι «την Παρασκευή φοβήθηκαν όλοι όταν έγινε το ρεσάλτο με το ελικόπτερο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είσαι στη δουλειά σου και να εμφανίζονται οι άλλοι με τα όπλα. Τους είπαν εμείς κάνουμε κουμάντο, αλλά ευτυχώς όλα καλά μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την ίδια οι Ιρανοί έχουν ελεύθερους τους ναυτικούς μέσα στο πλοίο «να κινούνται στις καμπίνες, στην τραπεζαρία και τις δουλειές τους» προσθέτοντας ότι τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε η εταιρία, ούτε πολύ περισσότερο το πλήρωμα. Ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα, παρακαλώ το κράτος να κάνει ό,τι μπορεί για να γυρίσουν γρήγορα όλοι σπίτι τους γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία» κατέληξε η μητέρα του Έλληνα ναυτικού.

Η κατάσχεση από το Ιράν των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», αντέδρασε την Κυριακή η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία», αναφέρεταρι στη σχετική ανακοίνωση που καταλήγει: «Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς».

Ιράν: Έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software