x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Βενζίνη: Φόβοι ότι θα φτάσει τα 3 ευρώ το λίτρο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Προειδοποίηση για περαιτέρω μεγάλη αύξηση στις τιμές της βενζίνης προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας ότι οι προβλέψεις για τα επόμενα 24ωρα κάνουν λόγο για αύξηση 2,5 λεπτά την ημέρα.

Σύμφωνα με τις παραπάνω προβλέψεις το 2,20 ευρώ/λίτρο που είναι η μέση τιμή στην Αττική θα μετατραπεί τις επόμενες ημέρες σε 2,30 ευρώ/λίτρο, ενώ το 2,60 ευρώ/λίτρο που ισχύει στη νησιωτική χώρα, θα εκτοξευτεί στα 2,70 ευρώ/λίτρο.

 

«Αν συνεχίσει να πηγαίνει έτσι, δεν νομίζω ότι θα σταθεί στο 2,80 στις υψηλές τιμές», ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου, προειδοποιώντας ότι ίσως δούμε την τιμή της βενζίνης να εκτινάσσεται κοντά στα 3 ευρώ.

Ο λόγος που συνεχίζεται το «ράλι» ανόδου είναι «η κερδοσκοπία που γίνεται μεταξύ της διαμόρφωσης της τιμής στο αργό μέχρι το διυλισμένο προϊόν, για τις χώρες της Ν. Ευρώπης και ειδικότερα για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκονται Ιταλία και Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι σε επίπεδα Μονακό.

 

Νέες παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν τεθεί στο «τραπέζι» των συζητήσεων οι οποίες όμως θα κριθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί με τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται σταδιακά για το ρεύμα και τα καύσιμα.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τις παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν:

  • Επέκταση ενδεχομένως και διεύρυνση του επιδόματος καυσίμων. Η επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης είναι πιθανόν να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ίσως αυξηθεί, ενώ για το fuel pass, την επιδότηση δηλαδή των 30-50 ευρώ που λαμβάνουν οι δικαιούχοι-φυσικά πρόσωπα, εξετάζεται η εφαρμογή του μέτρου για ένα ακόμη τρίμηνο και ενδεχομένως η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ.
  • Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά όπως μια έξτρα επιδότηση στα καύσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).

Οι εκπρόσωποι της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι «ανάσα» στους καταναλωτές ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη ζήτηση καυσίμων στην Ελλάδα, λόγω των θερινών διακοπών θα έδινε η μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία με απόφαση της κυβέρνησης Σολτς προχωράει σε μείωση των φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης. Με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από τα νομοθετικά σώματα της Γερμανίας μειώνεται για το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης κατά 0,14 ευρώ και του ντίζελ κίνησης κατά 0,30 ευρώ το λίτρο.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software