x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πέθανε ο Αντώνης Μουρτζιάδης, ο τελευταίος Έλληνας από την Πόλη που πολέμησε εθελοντής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η αγάπη για την πατρίδα και η ορμή της νεότητας ήταν εκείνα που οδήγησαν τα βήματα του Κωνσταντινουπολίτη Αντώνη Μουρτζιάδη από την Πόλη στην Ελλάδα και από εκεί στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δίνοντάς του την ευκαιρία το όνομά του να βρίσκεται μεταξύ των Ρωμιών που έτρεξαν να βοηθήσουν την πατρίδα το ’40.

Ο Αντώνης Μουρτζιάδης έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών, στην Ελλάδα. Τη θλιβερή είδηση έδωσε μέσω του προφίλ του στο Facebook ο πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ Νικόλαος Ουζούνογλου. «Σήμερα ο τελευταίος Έλληνας Κωνσταντινουπολίτης Εθελοντής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Αντώνης Μουρτζιάδης εκδήμησε εις Κύριον. Να είναι αιωνία η μνήμη του».

Οι λεπτομέρειες της ταφής του θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Τον Φεβρουάριο του 2022 είχε παρουσιαστεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης ο Α’ τόμος του έργου Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944, του Νίκου Ισ. Μιχαηλίδη. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται περίπου 340 προσωπικές μαρτυρίες των καταταγέντων Ελλήνων, καθώς και αφηγήσεις των απογόνων τους. Ανάμεσα στα πρόσωπα που φιλοξενούνται στο βιβλίο είναι και ο Μουρτζιάδης, ο οποίος πήρε μέρος στην εκδήλωση μέσω διαδικτύου. Η ζωή του ήταν γεμάτη περιπέτειες. Από την Πόλη βρέθηκε στο πολεμικό μέτωπο και μετά στην τότε Τσεχοσλοβακία και στην Πολωνία. Η απόφασή του να πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο του στέρησε τη χαρά να ξαναδεί τον πατέρα του ενώ τη μητέρα του την είδε μετά από τρεις δεκαετίες!

Σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του, ο συγγραφέας του έργου σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Ο τελευταίος εθελοντής που κατετάγει στα 17 του χρόνια. Η μοίρα του επιφύλαξε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες. Για να σώσει την ζωή του έφυγε στην Πολωνία. Είδε τους γονείς του μετά από ολόκληρα 35 χρόνια».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software