x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Παραμένει ευάλωτο το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες περιορίστηκαν κατά 120 δισ. δολ. από τις 15 Μαρτίου, ενώ αυτές στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες αυξήθηκαν κατά 67 δισ. δολ. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αργή αλλά σταθερή ροή κεφαλαίων από τις τράπεζες με χαμηλά επιτόκια σε funds με καλύτερες αποδόσεις.

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλούς τόκους στους καταθέτες, δεδομένης της στρατηγικής της Fed, η οποία επέτρεπε στις τράπεζες να δανείζονται φθηνά και να έχουν εξαιρετικά κέρδη από τη δανειοδότηση. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού της σε μία προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις, φοβούμενες πιθανή μείωση της κερδοφορίας τους. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Pekin Hardy Strauss Wealth Management, Τζόσεφ Πλέβελιτς, «οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών θεωρούνταν κάτι το δεδομένο εδώ και πολλά χρόνια λόγω των μηδενικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Τα πράγματα, πια, έχουν αλλάξει».

Πολλές τράπεζες είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, αφού συνεχίζουν να έχουν απώλειες λόγω των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου ποσοτικής χαλάρωσης. Ορισμένες από αυτές έχουν καταρρεύσει, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως οι Signature και SVB προσέφεραν, μέχρι πρότινος, ορισμένα από τα μεγαλύτερα επιτόκια καταθέσεων στην αγορά.

Ακόμη και οι μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της. Σύμφωνα με ανάλυση της Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) το 2020, οι τοπικές τράπεζες με λιγότερα από 10 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία διαχειρίζονταν το 36% των επαγγελματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα δάνεια αυτά αποτελούν σημαντική πηγή δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 46% των Αμερικανών ιδιωτικών υπαλλήλων και έχουν δημιουργήσει τα 2/3 των θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία από το 1995.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software